Get Adobe Flash player

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land met 90.000 jeugdleden en 30.000 vrijwilligers. Er zijn in Nederland 1300 Scoutinggroepen. Wereldwijd telt Scouting 32 miljoen leden en bestaat al 100 jaar. Prinses Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland.

 

Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema's.

Scouting biedt kinderen, ongeacht huidskleur, geloof, beperking, of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.

Lees meer

 

Wat doe je bij Scouting

Scouting is een open vereniging waar voor iedereen plaats is, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging, etnische achtergrond of handicap, Scouting is voor iedereen. Bij Scouting is er van alles te doen en jaarlijks organiseert Scouting talloze activiteiten en evenementen.

Scouting biedt haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Scoutingleden leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, organiseren, creatief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

 

Sterke punten Scouting

  • Scouting is een vereniging met een missie
  • Scouting biedt jeugd plezier, uitdaging en structuur
  • Scouting maakt jongeren maatschappelijk actief
  • Scouting leert kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent
  • Scouting werkt preventief

Scouting is een vereniging met een missie

Kinderen en jongeren vinden bij Scouting activiteiten die veel plezier, uitdaging en samenwerking genereren. Elke week zijn ze bezig met creatieve thema’s, aangepast aan de leeftijdsgroep. Spelen is nodig voor een gezonde ontwikkeling. Wij geven kinderen de ruimte om fysiek te bewegen, sociaal te experimenteren en zich te ontwikkelen. Ruimte om te ontdekken en te leren.


Scouting biedt jeugd plezier, uitdaging en structuur

Kinderen beleven activiteiten die bol staan van plezier, uitdaging en samenwerking. Vaak adviseren leerkrachten, school- of huisartsen voor kinderen Scoutingactiviteiten. Plezier gaat heel goed samen met structuur en respect. Scouting onderhoudt contacten met RIAGG’s en SPD’s om kinderen met specifieke problemen goed te begeleiden. Scouting fungeert ook als praktijkleerorganisatie voor ROC-opleidingen zoals sociaal pedagogisch werk en sociaal cultureel werk .


Scouting maakt jongeren maatschappelijk actief

Het merendeel vrijwilligers is jonger dan 25 jaar. Bij Scouting leren ze op een natuurlijke manier verantwoordelijkheid dragen. Ze initiëren eigen programma’s, organiseren grote evenementen, bewaken hiervoor budgetten, leren samenwerken waardoor ze ook hun eigen kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Zo blijkt uit onderzoek dat veel scouts ook later actief maatschappelijk betrokken blijven.


Scouting leert kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent

Kinderen krijgen bij Scouting ruimte om zich sociaal te ontwikkelen, om fysiek te bewegen waardoor ze zich lekker in hun vel voelen. Je vindt bij ons diverse culturen en verschillende religies, en kinderen die soms wat meer aanpassingsproblemen hebben dan andere kinderen. Een doorsnee van de samenleving eigenlijk. Door samen te spelen, leren kinderen respect voor elkaar te hebben. De Scoutingleiding speelt hierbij een belangrijke rol, uitgaand van ‘toenemende zelfstandigheid van de kinderen bij een afnemende begeleiding’.


Scouting werkt preventief

Scouting biedt kinderen en jongeren structuur, betrokken leiders waarmee ze zich kunnen identificeren en de mogelijkheid veel energie kwijt te kunnen raken. Bij Scouting krijgen ze nog de kans en de ruimte om lekker wild te doen. We noemen het ook wel ‘georganiseerd kattenkwaad’. Ze worden uitgedaagd maar krijgen ook essentiële waarden mee. Daarbij leren ze wat respect voor elkaar is. Deze aanpak spreekt kinderen en jongeren aan.