Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Lufthansa met vijf Boeing 747- en vijf Airbus A380-vluchten naar Nieuw-Zeeland

  FRANKFURT - Lufthansa gaat in samenwerking met Fraport en de Duitse autoriteiten duizenden gestrande Europeanen terughalen uit Nieuw-Zeeland. De Duitse carrier zet deze week vijf A380’s en vijf 747’s in op speciale repatriëringsvluchten naar Auckland en Christchurch, de twee grootste steden van het land.

 2. Nieuwe landingsbaan Istanbul Airport op 18 juni operationeel

  ISTANBUL - Istanbul Airport opent op 18 juni van dit jaar haar derde start- en landingsbaan. Dat zegt luchthavendirecteur Kadri Samsunlu in een statement. Vorig jaar zei de topman al dat de nieuwe baan in de eerste helft van 2020 volledig operationeel zou moeten zijn.

 3. 2019 was een relatief veilig luchtvaartjaar

  MONTREAL - Vliegen was in 2019 veiliger vergeleken met de jaren daarvoor. Vorig jaar vonden er 53 ongelukken plaats met commerciële passagiers- en vrachtvliegtuigen, waarvan acht fatale. In totaal vielen er 240 doden in 2019.

 4. El Al-topman: geen onmiddellijke overheidssteun betekent einde maatschappij

  TEL AVIV - El Al moet “waarschijnlijk de deuren sluiten” als de regering van het land in de komende dagen niet met financiële noodhulp komt. Dat heeft Eli Defes, de topman van de luchtvaartmaatschappij, maandag tegen het Israëlische parlement gezegd.

 5. Nog een handjevol vluchten op Eindhoven Airport

  EINDHOVEN - Het aantal bestemmingen dat vanaf Eindhoven Airport wordt aangevlogen slinkt verder, nu ook vluchten van en naar Roemenië zijn opgeschort. Toch blijft de luchthaven open voor passagiersvluchten: deze week houden Wizz Air en Ryanair bestemmingen in Bulgarije, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk bereikbaar.

 6. Brussels Airlines: nog vier weken langer geen vluchten

  BRUSSEL - Brussels Airlines houdt de vloot nog vier weken langer aan de grond. In plaats van op 20 april, verwacht de Belgische maatschappij nu pas op 15 mei de vluchtuitvoering te kunnen hervatten. Dit vanwege de aanhoudende reisrestricties door het coronavirus.

 7. Norwegian vervoerde in maart 61 procent minder passagiers

  OSLO - Norwegian kende in maart een enorme daling in het aantal vervoerde passagiers. De Noorse low cost carrier vervoerde vorige maand ruim 1,1 miljoen passagiers, 61 procent minder vergeleken met dezelfde maand in 2019.

 8. Boeing-fabrieken langer dicht

  SEATTLE - Vliegtuigbouwer Boeing zet de sluiting van de belangrijkste fabrieken waar vliegtuigen worden geassembleerd een week langer door. Dat maakte het bedrijf zondag bekend. Boeing wilde de fabrieken in de Amerikaanse staat Washington op 7 april weer openen, maar blijft nu langer dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 9. Luchtvaartnieuws Boeing 747 Limited Edition in tweede druk

  SCHIPHOL - De afgelopen weken hebben een groot aantal lezers van Luchtvaartnieuws.nl de speciale KLM Boeing 747 'limited edition' gekocht. Gezien het grote succes heeft de uitgever besloten magazines bij te laten drukken die na de paasdagen beschikbaar zijn. Het magazine is alleen via onze eigen webshop te bestellen en verschijnt niet in de winkel.

 10. Eerste KLM-vlucht uit Sydney onderweg naar Nederland

  SCHIPHOL - De eerste van twee directe repatriëringsvluchten van KLM uit Australië is onderweg naar Nederland. Vlucht KL828 is zondagmiddag om 16.10 uur (lokale tijd) vanuit Sydney Kingsford Smith International Airport vertrokken en landt maandagochtend op Schiphol. Het is de eerste KLM-vlucht vanuit Australië in bijna twintig jaar.

 11. 'Kas Brussels Airlines leeg in mei'

  BRUSSEL - Als staatsteun uitblijft is de kas van Brussels Airlines eind mei leeg. Volgens de Belgische krant De Tijd had de maatschappij in februari ongeveer 200 miljoen euro in kas. Brussels Airlines heeft geen inkomsten meer sinds besloten werd om vanaf 21 maart bijna alle vluchten voor een periode van een maand aan de grond te houden.

 12. United Airlines vliegt medisch personeel gratis naar New York

  NEW YORK - United Airlines vliegt dokters, verplegend personeel en andere medische professionals die willen helpen bij de behandeling van coronapatiënten gratis naar New York City. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij werkt daarbij nauw samen met de gemeentelijke autoriteiten en medische vrijwilligersorganisaties.

 13. Airbus A310 definitief afgezwaaid bij Air Transat

  TORONTO - Air Transat heeft afgelopen week haar laatste Airbus A310 buiten dienst gesteld. Het toestel werd ingezet op een repatriëringsvlucht vanuit Porto en landde maandag op de luchthaven van Toronto. Door de coronacrisis vond de uitfasering van de A310 een maand eerder plaats dan gepland.

 14. American Airlines stelt lancering routes uit naar 2021

  FORT WORTH - American Airlines vertraagt de lancering van vijf internationale routes die het dit jaar van plan was te starten tot 2021. De luchtvaartmaatschappij neemt het besluit als gevolg van de COVID-19-pandemie. AA verwacht niet dat in 2020 de markt voldoende aantrekt.

 15. IATA-top in Amsterdam voorlopig uitgesteld

  AMSTERDAM - De jaarlijkse IATA-top, die deze keer in Amsterdam zou plaatsvinden, is uitgesteld. Het evenement, waar traditiegetrouw de luchtvaarttop van over de hele wereld samenkomt, zou oorspronkelijk op 22 en 23 juni worden gehouden in de RAI.

 16. Wat gebeurt er nu met de vliegtuigen van Transavia?

  ROTTERDAM - Transavia heeft tot en met 6 mei alle vluchten geannuleerd. Wat gebeurt er tot die tijd met de bijna veertig Boeing 737’s van de maatschappij? In een nieuwe aflevering van Transavia Behind The Scenes legt de technische dienst dat uit.

 17. Avolon annuleert order voor 75 Boeing 737 MAX-toestellen

  DUBLIN - Leasemaatschappij Avolon annuleert orders voor 75 Boeing 737 MAX’en en stelt de levering van nog zestien exemplaren uit tot 2024 of later. Er waren nog geen afnemers voor de geannuleerde toestellen gevonden. Avolon verwachtte ook niet dat dit nog zou lukken.

 18. American Airlines vliegt nog maandenlang niet naar Schiphol

  FORT WORTH - American Airlines heeft er weinig vertrouwen in dat het vliegverkeer snel weer op gang komt. De maatschappij annuleert in het komende hoogseizoen zo’n 60 procent van de internationale vluchten. Dat heeft ook gevolgen voor de lijndiensten naar Schiphol.

 19. Corendon organiseert digitale rondleiding in eigen Boeing 747

  AMSTERDAM - Excursies naar de Boeing 747 bij het Corendon Village Hotel zijn door het coronavirus niet meer mogelijk. Om mensen toch de mogelijkheid te geven het vliegtuig te bezichtigen, biedt Corendon donderdag 9 april een live rondleiding aan via Facebook.

 20. Qatar Airways voert momenteel de meeste vluchten uit

  SCHIPHOL - Qatar Airways voert momenteel nog de meeste vluchten uit. Dit is volgens Margreeth Kappert, commercieel manager, om passagiers wereldwijd naar huis te brengen en bovenal om vracht, inclusief urgente medische goederen, te vervoeren. "We hebben veel passagiers naar huis gebracht op verzoek van en in samenwerking met overheden en ambassades."