Opnieuw stapt een topfunctionaris van Boeing op. Susan Doniz, hoofd informatietechnologie bij de vliegtuigfabrikant, gaat het bedrijf per direct verlaten. Dat heeft topman Kelly Ortberg in een bericht aan medewerkers laten weten. Doniz is de vijfde topfunctionaris die Boeing verlaat, sinds Ortberg in augustus aantrad als nieuwe topman van het geplaagde bedrijf. Doniz werkte sinds 2020 bij Boeing, nadat zij eerder een vergelijkbare functie had bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways.
Het kabinet maakt begin 2025 de plannen voor de nieuwe indeling van het Nederlandse luchtruim bekend. Dan wordt namelijk het Schetsontwerp gepubliceerd, zo hebben minister Madlener (Infrastructuur) en staassecretaris Tuinman (Defensie) vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De nieuwe indeling van het luchtruim zorgt volgens de bewindspersonen voor betere oefenruimte voor de luchtmacht en maakt korter vliegen naar Schiphol mogelijk. Ook moet het de basis leggen voor overlastvermindering in de omgeving van enkele luchthavens.
Het pilotentekort krijgt bij de KLM-groep volop de aandacht, maar de krapte op de markt voor gekwalificeerde luchtvaarttechnici wordt de komende jaren een veel groter probleem. “Als het kwartje nu niet overal met een enorme knal valt, is de Nederlandse luchtvaart over pakweg vijf jaar ten dode opgeschreven.”
Talloze luchtvaartmaatschappijen, van Etihad tot Air France en van Qatar Airways tot Finnair, vliegen al met de Airbus A350 en over een kleine twee jaar volgt ook KLM. Eind vorige maand – anderhalf jaar later dan gepland – kreeg Emirates zijn eerste van vijfenzestig A350-900’s afgeleverd. Wat is de maatschappij uit Dubai van plan met dit vliegtuigtype?
Air Canada voegt nog eens vijf Airbus A220-300’s aan de vloot toe. De Canadese luchtvaartmaatschappij was in 2020 de eerste Noord-Amerikaanse gebruiker van het type, dat in Mirabel bij Montreal wordt gebouwd.
De Lufthansa Group heeft bij Airbus een aanvullende order geplaatst voor vijf A350-1000’s. Het Duitse concern heeft nu 15 exemplaren van dat type in bestelling, plus 60 kleinere A350-900’s. Met de nieuwe aankoop is een bedrag gemoeid van 2 miljard dollar, hoewel grote klanten in de praktijk vaak korting krijgen.
KLM vliegt komend zomerseizoen niet naar Zanzibar. Wel blijft de luchtvaartmaatschappij in de winterseizoenen naar het Tanzaniaanse eiland vliegen. Dat is voor Nederlandse toeristen de populairste periode om Zanzibar te bezoeken.
Schiphol wil de plannen voor de bouw van een nieuwe terminal doorzetten en komend jaar een definitief besluit nemen over de locatie ervan. In 2020, middenin de coronacrisis, werd het project nog gepauzeerd. Maar nu het aantal reizigers weer snel toeneemt is de extra ruimte hard nodig. Ook met beperkte krimp van het aantal vluchten, naar 478.000 per jaar, blijven de passagiersaantallen naar verwachting stijgen door de inzet van steeds grotere vliegtuigen. Daarnaast zit de luchthaven volgens CEO Pieter van Oord eigenlijk nu al te krap in haar jasje.
De steun voor de eventuele opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten onder inwoners van Flevoland groeit. Volgens onderzoek in opdracht van Stichting Lelystad Airport Moet Door is 61 procent van de omwonenden vóór openstelling. Een kabinetsbesluit daarover wordt eind dit jaar verwacht.
Een Kamermeerderheid heeft onder aanvoering van NSC donderdagavond voor een motie gestemd waarin het kabinet wordt opgeroepen om de geluidshinder van Schiphol volgend jaar sneller te verminderen. Minister Madlener van Infrastructuur is daar niet over te spreken. Hij noemt dit "zeer onverstandig".
Een Norwegian Boeing 737-800 is donderdagavond van de baan gegleden bij de landing op het Noorse Molde Airport, dat de start- en landingsbaan aan de rand van een fjord heeft liggen. Het toestel met registratie LN-NIP kwam zo'n 15 meter van het water tot stilstand. De passagiers hebben daarna via noodglijbanen het vliegtuig verlaten.
Airport Weeze, vlak over de grens met Limburg, verwacht ook de komende vakantieperiode veel passagiers. De grensluchthaven rekent op 71.500 vertrekkende reizigers, ongeveer net zoveel als vorig jaar. Edinburgh was vorig jaar de populairste bestemming in die periode, maar is nu ingehaald.
Air Europa eindigt 2024 met historische cijfers. De Spaanse luchtvaartmaatschappij, die nadrukkelijk op de radar staat van Air France-KLM als het volgende investeringsdoelwit, verwacht een recordomzet. Die positieve trend zet volgens het bedrijf volgend jaar door. Dan wordt ook de eerste Boeing 737 MAX verwacht.
De Maleisische regering is akkoord met een nieuwe zoektocht naar een vliegtuig van Malaysia Airlines dat ruim tien jaar geleden is verdwenen. Een voorstel van het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity om op een nieuwe locatie in het zuiden van de Indische Oceaan te gaan zoeken is goedgekeurd, liet de Maleisische transportminister Anthony Loke vrijdag weten.
Leden van Flying Blue, het spaarprogramma van KLM, waanden zich korte tijd Ultimate-lid. In een persoonlijke e-mail werd aangekondigd dat de bewuste leden het hoogste niveau binnen het programma hadden bereikt. Helaas was het feest van korte duur.
Turkish Airlines gaf donderdag de aftrap voor de nieuwe lijndienst naar Santiago in Chili. De start van de route bezorgde de Turkse luchtvaartmaatschappij officieel een plekje in het Guinness Book of Records: geen andere airline vliegt naar zoveel verschillende landen.
Aer Lingus vliegt volgend jaar niet meer tussen Schiphol en Cork. Op die route wordt nu nog elf keer per week gevlogen. De Ierse luchtvaartmaatschappij was sinds 1998 actief op het traject, maar focust zich nu op Dublin.
Voor het eerst sinds de start van de coronacrisis, is Hongkong – Taipei weer ’s werelds drukste internationale vliegroute, zo blijkt uit cijfers van OAG over 2024. Vorig jaar was dat nog Singapore – Kuala Lumpur, maar die route is nu gezakt naar de vierde plaats. Zowel de top 10 drukste internationale als drukste binnenlandse vliegroutes wordt gedomineerd door Azië.
Pegasus Airlines heeft een order geplaatst voor honderd Boeing 737 MAX 10’s, en een optie genomen op nog eens honderd toestellen. De bestelling is opvallend, aangezien de Turkse prijsvechter juist volledig over leek te schakelen op Airbus-vliegtuigen.
China Airlines koopt in totaal 24 nieuwe widebody-vliegtuigen, zo heeft de Taiwanese luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt. Het gaat om 10 Airbus A350-1000's, 10 Boeing 777-9's en 4 Boeing 777-8 Freighters. De toestellen hebben bij elkaar opgeteld een cataloguswaarde van bijna 12 miljard dollar, maar forse kortingen zijn gebruikelijk bij vliegtuigorders.