Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Airbus en Qatar Airways begraven strijdbijl over A350

  TOULOUSE/DOHA – Airbus en Qatar Airways hebben hun slepende conflict over de Airbus A350 bijgelegd. Ze zijn vanmiddag overeengekomen dat ze de lopende rechtszaak en claims tegen elkaar intrekken. De 29 A350’s die Qatar aan de grond heeft staan wegens problemen met de verf, zullen worden gerepareerd en in dienst terugkeren.

 2. Smeekbede KLM lijkt zinloos: kabinet houdt vast aan krimp Schiphol

  SCHIPHOL - Het kabinet houdt stug vast aan de beoogde Schiphol-krimp naar maximaal 440.000 vliegbewegingen per jaar. Smeekbedes van KLM en andere airlines lijken vruchteloos, en sommige luchtvaartmaatschappijen overwegen zelfs om de luchthaven te verlaten.

 3. Finnair stopt helemaal met onboard verkoop van cadeautjes

  HELSINKI – Finnair stopt aan het einde van februari met de verkoop van duty-free producten op al haar lange afstandsvluchten. De vraag naar deze producten is afgenomen. Door ze niet langer aan boord mee te nemen, bespaart de maatschappij gewicht, brandstof en dus geld. Maaltijden en snacks kunnen wel vooraf worden besteld of aan boord gekocht.

 4. Brussels Airport vreest voor vergunning door stikstofcrisis

  ZAVENTEM - Brussels Airport, de nationale luchthaven van België, vreest voor zijn vergunning. Die kan niet op tijd worden aangevraagd als er niet gauw een oplossing wordt gevonden voor de stikstofcrisis, waarschuwt het vliegveld in het Vlaamse Zaventem. Gaat het mis, dan komt het vliegverkeer in de knel.

 5. C-pier krijgt na renovatie meer capaciteit

  SCHIPHOL – Schiphol gaat de komende jaren stapsgewijs de C-pier volledig opknappen. Dat is hard nodig, want de pier is sterk verouderd en heeft onvoldoende capaciteit. Zeker als KLM en Transavia vanaf volgend jaar met grotere Airbus A321neo’s gaan vliegen.

 6. Air France wil weer dagelijks naar alle drie bestemmingen in China

  PARIJS - Air France heeft het voornemen om komende zomer weer dagelijks naar alle drie Chinese bestemmingen in de dienstregeling te vliegen. Door de coronapandemie kwam de klad in de vluchtuitvoering, maar de Fransen rekenen op een spoedig herstel van het vluchtschema.

 7. IndiGo voor het eerst op pad met gehuurde Boeing 777's

  DELHI – De Indiase prijsvechter IndiGo, waar voormalig KLM-topman Pieter Elbers aan het roer staat, heeft voor het eerst de Boeing 777 ingezet. De luchtvaartmaatschappij huurt zes van die toestellen van Turkish Airlines, waarmee het ook commercieel samenwerkt.

 8. FNV: grondpersoneel Schiphol vreest voor uitbreiding aantal reizigers

  SCHIPHOL - Grondmedewerkers op Schiphol maken zich zorgen over de extra passagiers die de luchthaven komende zomer wil toestaan. Door de capaciteitsbeperking af te schalen wil Schiphol terug naar het normale niveau, maar volgens vakbond FNV vraagt het personeel zich af of dat wel kan.

 9. Uzbekistan Airways zet oudere vliegtuigen in de etalage

  TASHKENT - Uzbekistan Airways haalt de bezem door de luchtvloot en wil af van zestien Boeings en Ilyushins. Daar staat tegenover dat de Oezbeekse nationale luchtvaartmaatschappij de komende jaren meerdere nieuwe Airbus A320neo’en A321neo’s ontvangt.

 10. Trots Boeing zwaait laatste 747 uit

  EVERETT – Met een uitgebreide afscheidsceremonie met duizenden genodigden heeft Boeing dinsdag de laatste 747 uitgezwaaid. Klanten, leveranciers, werknemers, en de familie van Joe Sutter, de geestelijk vader van de 747, waren aanwezig in één van de enorme hallen in Everett waar de Jumbo Jet sinds 1969 is geassembleerd.

 11. Noorse prijsvechter Flyr staakt ticketverkoop en vraagt faillissement aan

  OSLO - Het doek lijkt gevallen voor de Noorse prijsvechter Flyr. De luchtvaartmaatschappij heeft dinsdag het faillissement aangevraagd en de ticketverkoop en vluchtuitvoering per direct gestaakt. Een paar dagen geleden deed het Britse Flybe hetzelfde.

 12. Nederlandse krijgsmacht moet groener worden, inclusief duurzamer vliegen en varen

  DEN HAAG - De krijgsmacht moet de komende jaren beter voorbereid zijn op klimaatverandering, onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen en minder grondstoffen verbruiken. Dat staat in de duurzaamheidsplannen die staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) aan de Kamer heeft gestuurd.

 13. Brussels Airlines-topman Peter Gerber treedt per direct af en stapt over naar Condor

  ZAVENTEM - Peter Gerber, sinds 2021 CEO van Brussels Airlines, legt vandaag zijn functie neer en verlaat per direct de Lufthansa Group. Hij wordt later dit jaar de nieuwe topman van Lufthansa-concurrent Condor. Christina Foerster, lid van de Raad van Bestuur van de Lufthansa Group, neemt op interim-basis de leiding bij Brussels Airlines over.

 14. Reminder: dinsdagavond livestream levering laatste Boeing 747

  SEATTLE – Boeing levert de allerlaatste 747 vanavond af. De overdracht van het toestel aan Atlas Air wordt via een livestream door de vliegtuigbouwer in beeld gebracht. 

 15. Lelystad Airport in beeld voor opvang asielzoekers

  LELYSTAD - In de speurtocht naar extra opvangplaatsen voor asielzoekers richt het kabinet de pijlen op Lelystad Airport, leegstaande kerkgebouwen, boten en overheidsgebouwen. Bovendien wordt geprobeerd meer asielmigranten in al bestaande opvanglocaties te krijgen.

 16. KLM Cityhopper ontvangt vijftiende Embraer E195-E2

  SCHIPHOL - KLM heeft de vijftiende Embraer E195-E2 voor Cityhopper in ontvangst genomen. Het toestel, de PH-NXO, is dinsdagmiddag onderweg van Recife naar Tenerife, twee tussenstops op de lange reis van de Embraer-fabriek in São José dos Campos naar Schiphol.

 17. Tot 40 procent meer salaris voor beveiligers Schiphol in cao-overeenkomst

  UTRECHT - Beveiligers zien hun salaris de komende tijd stijgen met ruim 20 procent. Voor beveiligers die werkzaam zijn op Schiphol kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die vakbond CNV heeft gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen 20.000 mensen werkzaam zijn. Het betreft geen nieuwe cao, maar een cao-verlenging van negen maanden tot 1 april 2024.

 18. Career Experience 2023: de uitgelezen kans voor een carrière in de reis- en luchtvaartbranche

  UTRECHT - Voor geïnteresseerden in de (zaken)reis- en luchtvaartbranche organiseert Reismedia, uitgever van titels als Luchtvaartnieuws, Zakenreisnieuws en Reisbizz, de Career Experience. Dit grootse carrière-evenement voor de (zaken)reis- en luchtvaartvaartbranche vindt plaats op zaterdag 18 maart 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is kosteloos toegankelijk en heeft voor bezoekers als doel om kennis te maken met de mogelijkheden van beide branches.

 19. KLM haalt Zita Schellekens binnen als SVP Sustainability & Strategy

  AMSTELVEEN - Zita Schellekens wordt per 1 maart Senior Vice President Sustainability & Strategy van KLM. Dit is een nieuwe rol binnen de luchtvaartmaatschappij die deel uitmaakt van het Executive Committee. Schellekens was de afgelopen twee en een half jaar Sustainability Director bij DSM.

 20. SLM gaat weer met Airbus A340 naar Schiphol vliegen

  PARAMARIBO - De SLM (Surinam Airways) gaat weer met een Airbus A340-300 naar Schiphol vliegen. De maatschappij heeft daarvoor maandag een leaseovereenkomst getekend: in eerste instantie voor acht maanden, maar met de intentie om het contract te verlengen.