Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Transavia vliegt weer vanaf Groningen Airport Eelde

  EELDE - Donderdagmiddag is de eerste Transavia-vlucht sinds de uitbraak van de coronacrisis vertrokken vanaf Groningen Airport Eelde. Aan boord van de Boeing 737-800, die naar Heraklion vliegt, zitten 146 passagiers. Door de coronacrisis lag het passagiersvervoer op Eelde de afgelopen maanden volledig stil.

 2. Brussels Airport: weer meer dan 10.000 passagiers per dag

  ZAVENTEM - Brussels Airport verwelkomde op 1 juli 11.140 passagiers op de luchthaven. Het is de eerste keer in drie maanden tijd dat de grootste luchthaven van België meer dan 10.000 passagiers ontving. Het aantal passagiers zal volgens topman Arnaud Feist de komende weken alleen nog maar verder groeien.

 3. Afronding testvluchten brengt 737 MAX stap dichterbij goedkeuring

  SEATTLE - Boeing heeft de testvluchten voor de hercertificering van de Boeing 737 MAX afgerond. Piloten van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA testten de afgelopen dagen het geplaagde vliegtuig, dat sinds maart vorig jaar verplicht aan de grond staat na twee dodelijke crashes door problemen met het Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS).

 4. Ryanair in juni voorbijgestreefd door Wizz Air

  BOEDAPEST - Lagekostenmaatschappij Wizz Air vervoerde in juni 100.000 meer passagiers dan concurrent Ryanair. In juni vlogen 500.000 passagiers met de Hongaarse budgetmaatschappij, tegenover 400.000 met Ryanair. Wel zijn dat er nog altijd 86 procent (Wizz Air) en 97 procent (Ryanair) minder vergeleken met juni 2019.

 5. KLM’ers helpen deze zomer een handje in Aviodrome

  LELYSTAD - Een tiental KLM’ers gaat deze zomer aan de slag in luchtvaartmuseum Aviodrome op Lelystad Airport. Bezoekers kunnen al hun vragen over vliegtuigen en luchtvaart kwijt bij stewardessen, piloten en ander KLM-personeel. Die springen tijdelijk bij in het kader van het initiatief ‘Blauw Helpt’.

 6. Richard Branson pompt 220 miljoen euro in noodlijdend Virgin Atlantic

  LONDEN - Richard Branson gaat zo’n 220 miljoen euro investeren in Virgin Atlantic. De financiële injectie is onderdeel van een omvangrijk steunpakket van 1 miljard euro, waarmee de noodlijdende Britse maatschappij uit het slop getrokken moet worden.

 7. Austrian Airlines start eerste langeafstandsvluchten weer op

  WENEN - Austrian Airlines heeft de eerste reguliere langeafstandsvluchten hervat. De Amerikaanse steden New York, Chicago en Washington D.C. zijn na een onderbreking van meer dan honderd dagen weer te bereiken vanuit de luchthaven van Wenen.

 8. Den Haag op grote lijnen akkoord met steunpakket voor KLM

  DEN HAAG - De Tweede Kamer is op grote lijnen akkoord met het steunpakket dat KLM de coronacrisis door moet helpen. De luchtvaartmaatschappij mag, door een garantstelling van de overheid, in totaal 3,4 miljard euro lenen. Daar staat echter nog steeds tegenover dat er fors moet worden bezuinigd.

 9. Ryanair sluit juni af met passagiersafname van 97 procent

  DUBLIN - Ryanair heeft in juni het aantal passagiers met 97 procent zien afnemen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In totaal stapten 400.000 mensen aan boord bij de budgetmaatschappij, in vergelijking met 14,2 miljoen in juni 2019. Vanaf deze maand zullen de passagiersaantallen weer stijgen.

 10. Zestienhonderdste E-Jet is bestemd voor Helvetic Airways

  SAO JOSE DOS CAMPOS - Embraer heeft woensdag de 1.600ste E-Jet afgeleverd. Het toestel, een E190-E2, werd overgedragen aan het Zwitserse Helvetic Airways. De Braziliaanse vliegtuigbouwer leverde de eerste E-Jet in 2004 af.

 11. Vakbonden doen oproep aan politiek: laat bezuinigingseisen KLM vallen

  DEN HAAG - De gezamenlijke KLM-vakbonden doen een dringende oproep aan politiek Den Haag om de luchtvaartmaatschappij niet op te zadelen met zware bezuinigingseisen. Die liggen nu nog op tafel als voorwaarde voor een garantstelling voor een lening van 3,4 miljard euro.

 12. Qatar Airways voegt elf bestemmingen toe aan het netwerk

  DOHA - Qatar Airways hervat deze maand de vluchtuitvoering naar elf internationale bestemmingen, waaronder Bali, Washington en Toronto. De dienstregeling omvat daardoor nu 65 bestemmingen, die via 430 wekelijkse vluchten worden aangeboden.

 13. Emirates heropent lounges en biedt weer chauffeurservice aan

  DUBAI - Emirates biedt vanaf nu weer de chauffeurservice aan voor Business- en First Class-passagiers, zodat zij comfortabel van en naar sommige luchthavens kunnen reizen. Ook gaan de luchthavenlounges van de maatschappij geleidelijk weer open.

 14. Koninklijke Luchtmacht zoekt tweedehands Gulfstream 650

  DEN HAAG - De Koninklijke Luchtmacht is op zoek naar een tweedehands Gulfstream 650 voor het VIP-vervoer van hoge militairen en politici. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde aanbesteding. Het toestel dient als vervanging van de oude Gulfstream IV, die al een tijdje te koop staat.

 15. IATA: markt trekt voorzichtig aan, Qatar Airways opnieuw de grootste

  GENÈVE - De wereldwijde luchtvaartmarkt verkeert nog steeds in een historische crisis, maar er gloort licht aan de horizon. In mei bleef het passagiersvervoer weliswaar 91,3 procent achter bij vorig jaar, maar in vergelijking met voorgaande maanden trekt de vraag naar tickets voorzichtig weer aan.

 16. BOC Aviation annuleert order voor Boeing 737 MAX

  SEATTLE - Leasemaatschappij BOC Aviation heeft een bestelling voor dertig Boeing 737 MAX-toestellen geannuleerd. Volgens het bedrijf is het, gezien de huidige marktomstandigheden, beter om de focus te leggen op purchase-and-leasebacks, zo meldt persbureau Reuters.

 17. Ryanair: 3.500 banen weg zonder akkoord over loonsverlaging

  DUBLIN - Ryanair schrapt 3.500 banen als het personeel niet akkoord gaat met een forse loonsverlaging. Dat meldt topman Michael O’Leary in een interview met de BBC. Als het personeel wel akkoord gaat, dan zal het aantal ontslagen een stuk lager uitvallen.

 18. United Airlines hervat vluchtuitvoering naar Brussel

  BRUSSEL - United Airlines hervat in augustus de vluchtuitvoering naar Brussels Airport. De luchthaven wordt straks weer verbonden met Chicago, New York en Washington, zo meldt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.

 19. KLM weer met bussen naar de provincie

  SCHIPHOL - KLM hervat vandaag (woensdag 1 juli) een deel van haar busdiensten naar de steden in de grensregio’s. De maatschappij rijdt één keer per dag naar Arnhem/Nijmegen, Eindhoven/Maastricht en Enschede/Hengelo/Apeldoorn.

 20. 'Boeing meldde aanpassing 737 MAX niet aan luchtvaartautoriteit'

  SEATTLE - Boeing heeft de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit (FAA) onvoldoende geïnformeerd over het MCAS-systeem in de 737 MAX, dat een belangrijke rol speelde bij de twee crashes. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Transport.