Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. United ook twee keer per dag Frankfurt - New York

  SCHIPHOL - United Airlines verdubbelt volgend zomerseizoen het aantal vluchten tussen Frankfort en New York Newark. In plaats van één keer, vliegt de maatschappij vanaf 28 maart twee keer per dag op de route.

 2. Staking verstoort vluchtuitvoering luchthaven Mallorca

  PALMA - Een staking onder personeel dat paspoortcontroles uitvoert leidt dit weekend tot overlast op de luchthaven van Mallorca. Vakbond CCOO riep op tot werkonderbrekingen, om op die manier betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

 3. Koppeling onbemande raket bij ISS mislukt

  MOSKOU - De koppeling van de eerste onbemande Sojoez-raket met het internationale ruimtestation ISS is mislukt. Dat hebben Russische persbureaus gemeld. Later volgt een nieuwe koppelingspoging, maar niet meer deze zaterdag.

 4. Vueling: veel hinder van staking in Barcelona

  SCHIPHOL - De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling heeft zaterdag 112 vluchten moeten schrappen op de luchthaven Barcelona-El Prat als gevolg van een staking door het grondpersoneel van Iberia. Ook vanaf Schiphol zijn vluchten van de maatschappij geannuleerd.

 5. FNV: gezondheid Schiphol-werknemers onderzoeken

  SCHIPHOL - Vakbond FNV maakt zich grote zorgen over de gezondheid van medewerkers op Schiphol. De bond wil dat een onderzoek naar de effecten van ultrafijnstof onder omwonenden van Schiphol wordt uitgebreid naar werknemers van de luchthaven.

 6. Ryanair sluit bases in Spanje vanwege Boeing 737 MAX

  DUBLIN - De eerste bases die Ryanair gaat sluiten vanwege de problemen met de Boeing 737 MAX zijn bekend: het gaat om Las Palmas, Tenerife Zuid, Lanzarote en Gerona. Ruim 500 piloten en cabinemedewerkers dreigen hun baan te verliezen.

 7. Pilotenstaking bij British Airways; veel vluchtuitval verwacht

  LONDEN - De piloten van British Airways gaan volgende maand staken, zo heeft vakbond BALPA aangekondigd. Het is de eerste pilotenstaking bij de maatschappij in veertig jaar. De piloten eisen een loonsverhoging en nieuwe afspraken over winstdeling en uitbetaling in aandelen. British Airways noemt de staking "onacceptabel".

 8. Boeing 747 Supertanker komt Amazone redden

  SANTA CRUZ - Om de gigantische branden in de Amazone te blussen, heeft de Boliviaanse overheid de Boeing 747-400 Supertanker ingehuurd van Global SuperTanker Services. Het toestel arriveerde donderdagnacht in Santa Cruz na een vlucht uit Sacramento, Californië.

 9. Turkish Airlines vliegt nu ook naar Mexico

  ISTANBUL - Turkish Airlines heeft deze week de inaugurele vlucht uitgevoerd op haar nieuwe route van Istanbul naar Mexico-Stad en Cancún. De nieuwe lijndienst wordt drie keer per week uitgevoerd met een Boeing 787-9 Dreamliner. Daarmee heeft de maatschappij haar routenetwerk verder versterkt.

 10. Embraer 195-E2 maakt Russisch debuut op MAKS 2019

  AMSTERDAM - Na een toer door China, Japan en Zuidoost-Azië bezoekt de Embraer 195-E2 nu Rusland. Daar neemt het toestel komende week deel aan de MAKS Air Show in Moskou. Het is het eerste bezoek van het grootste Embraer-toestel aan Rusland.

 11. Luchthaven Jakarta bouwt nieuwe megaterminal

  JAKARTA - Soekarno-Hatta International Airport, de luchthaven van Jakarta, breidt verder uit. Nadat twee jaar geleden de volledig nieuwe Terminal 3 werd geopend, staat in 2024 de opening van de nieuwe Terminal 4 gepland. Die krijgt een capaciteit van 45 miljoen passagiers per jaar.

 12. EasyJet grijpt in na appje van piloot over zelfmoord

  LONDEN - Een easyJet-piloot is onmiddellijk op non-actief gezet nadat hij in een Whatsapp-groep tegen vrienden had gezegd dat hij zelfmoord wil plegen. De vrienden hebben zijn werkgever geïnformeerd, die vervolgens kordaat ingreep.

 13. Noodlijdend XL Airways in de verkoop

  PARIJS - XL Airways krijgt een nieuwe eigenaar. De aandeelhouders van DreamJet Participations, de eigenaar van de Franse luchtvaartmaatschappij, zouden akkoord zijn met een verkoop van het noodlijdende bedrijf. Dat meldt La Tribune.

 14. FNV: KLM heeft nog een week om acties te voorkomen

  UTRECHT - KLM heeft nog een week de tijd om op de cao-eisen van vakbond FNV in te gaan, anders volgen er acties. Dat ultimatum heeft de vakbond bij de luchtvaartmaatschappij neergelegd. "We zijn het tijdrekken zat", stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink. Het ultimatum loopt af op 30 augustus om 12.00 uur.

 15. Eerste Airbus A220 voor Egyptair de lucht in

  MIRABEL - De eerste Airbus A220-300 voor Egyptair Express heeft een succesvolle eerste testvlucht gemaakt bij de fabriek in Mirabel, Canada. Binnen enkele weken wordt het toestel aan de Noord-Afrikaanse maatschappij geleverd.

 16. Qatar Airways nieuwe deelnemer BTMConference 2019

  SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways is bevestigd als nieuwe deelnemer aan de Business Travel & Mobility Conference 2019. Het evenement wordt op 24 september 2019 gehouden in samenwerking met Claus Park Collection in Hoofddorp.

 17. Ryanair voert concurrentie met Wizz Air verder op

  DUBLIN - Ryanair breidt uit met twee nieuwe routes vanaf London Southend Airport. In de planning staan vluchten naar Boekarest en Vilnius vanaf de luchthaven ten oosten van de Britse hoofdstad. Daarmee voert de Ierse prijsvechter de concurrentie met Wizz Air verder op.

 18. Spitfire beschadigd bij landing Midden-Zeeland

  ARNEMUIDEN - Een Spitfire heeft donderdag flinke schade opgelopen tijdens de landing op vliegveld Midden-Zeeland. Het Britse jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog landde volgens PZC met slechts één uitgeklapt onderstel. De vlieger bleef ongedeerd.

 19. Garuda Indonesia tekende voor aanschaf A330-800's

  JAKARTA - Garuda Indonesia heeft twee maanden geleden een intentieverklaring voor de aanschaf van vier Airbus A330-800’s getekend. Dat blijkt uit het financiële verslag over het tweede kwartaal van de Indonesische luchtvaartmaatschappij. Of Garuda daadwerkelijk met de kleinste A330neo-versie gaat vliegen is de vraag.

 20. 'Boeing wil productie 737 MAX weer opvoeren'

  SEATTLE - Vliegtuigbouwer Boeing heeft plannen om de productie van de 737 MAX weer op te voeren. Dat heeft de onderneming volgens persbureau Reuters aan zijn leveranciers laten weten.