Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. EgyptAir met Dreamliner naar Frankfurt

  CAÏRO - EgyptAir vergroot de capaciteit tussen Caïro en Frankfurt aanzienlijk. Vanaf nu zet de Egyptische luchtvaartmaatschappij dagelijks één van haar nieuwe Boeing 787-9 Dreamliners in op de route, die plaats biedt aan 309 passagiers.

 2. Loganair neemt afscheid van Dornier 328

  EDINBURGH - Loganair heeft officieel afscheid genomen van de Dornier 328. De Schotse luchtvaartmaatschappij was de laatste in Groot-Brittannië die nog met de turboprop vloog. Het type wordt vervangen door de grotere en snellere Embraer 135.

 3. 'Veel mis met productie Boeing Dreamliner in North Charleston'

  NEW YORK - Met de productie van de Boeing 787 Dreamliner bij een fabriek in North Charleston in de staat South Carolina is mogelijk veel mis. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft over problemen met productie maar ook met het toezicht, die een potentieel risico vormen voor de veiligheid.

 4. Luchthaven Dallas Fort Worth wil zesde terminal

  DALLAS - De luchthaven Dallas Fort Worth International Airport (DFW), een van de drukste luchthavens in de Verenigde Staten, heeft plannen om uit te breiden met een extra terminal.

 5. KLM vliegt naar Napels en zuivert de zee

  SCHIPHOL - KLM vliegt zondag voor het eerst tussen Schiphol en Napels. In eerste instantie wordt deze lijndienst alleen in het weekend uitgevoerd, maar in de maanden juli en augustus vliegt de maatschappij dagelijks naar de Zuid-Italiaanse stad.

 6. Franse piloten dreigen bijna week lang te staken

  PARIJS - De Franse pilotenvakbond SNPL dreigt met een grote staking van maandag 6 tot en met zaterdag 11 mei uit onvrede over het beleid van de Franse regering. Als de staking doorgaat, dan komt het vliegverkeer in Frankrijk bijna volledig plat te liggen.

 7. Icelandair vergroot capaciteit naar Schiphol

  SCHIPHOL - Icelandair vliegt in de zomermaanden exclusief met Boeing 767-300(ER)’s tussen Amsterdam en Reykjavik. Daardoor kan de maatschappij een deel van het capaciteitsverlies opvangen dat is ontstaan door het faillissement van WOW Air.

 8. Klimaatprotest Londen Heathrow mislukt

  LONDEN - Radicale 'klimaatrebellen' die dreigden de Londense luchthaven Heathrow te blokkeren, zijn niet in hun opzet geslaagd. Slechts een kleine groep jongeren van de beweging Extinction Rebellion (XR - Uitsterven Rebellie) verzamelde zich op een rotonde op het luchthavencomplex met spandoeken met de vraag of zij de laatste generatie zijn. De politie stond klaar om protesten te verhinderen en verwijderde snel betogers.

 9. 'Lancering nieuwkomer Maastricht Cityliner eind mei'

  MAASTRICHT - De lancering van de nieuwe regionale luchtvaartmaatschappij Maastricht Cityliner heeft vertraging opgelopen. Eerder leek het er op dat de lancering medio deze maand zou zijn, nu meldt initiatiefnemer Wouter de Vries in De Limburger dat de officiële presentatie eind mei kan plaatsvinden.

 10. 'Jazeera Airways met Airbus A320neo naar Londen'

  KOEWEIT - Jazeera Airways wil nog dit jaar van start gaan met een lijndienst van Koeweit naar Londen Gatwick. Volgens ATWOnline wil de Koeweitse prijsvechter de vlucht rechtstreeks uitvoeren met een Airbus A320neo.

 11. Eerste lijndienst van China naar Noorwegen start 15 mei

  BEIJING - De eerste rechtstreekse vliegroute tussen China en Noorwegen gaat op 15 mei van start. Hainan Airlines start dan de lijndienst Beijing-Oslo. Op de route zal drie keer per week (op maandag, woensdag en vrijdag) worden gevlogen met een Airbus A330-300.

 12. Prijzen Ryanair schieten bij Greenpeace in verkeerde keelgat

  AMSTERDAM - Een grote kortingsactie voor Pasen van Ryanair schiet Greenpeace in het verkeerde keelgat. De Ierse prijsvechter biedt tijdens de paasdagen vluchten vanaf nog geen tien euro aan. "Totaal onverantwoord", reageert de milieuorganisatie.

 13. 'Nieuwe oplossing Lelystad is luchtfietserij'

  APELDOORN - Actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn niet blij met het plan dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft gepresenteerd voor de herindeling van het luchtruim. Dat plan moet zoveel mogelijk een einde maken aan het gewraakte laagvliegen vanaf Lelystad, maar Red de Veluwe noemt de nieuwe oplossing vrijdag "luchtfietserij".

 14. Onderzoeksfase herziening Nederlands luchtruim is afgerond

  DEN HAAG - De onderzoeksfase van de herziening van het Nederlandse luchtruim is afgerond. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Nu er een Startbeslissing is kan daadwerkelijk worden begonnen met het programma Luchtruimherziening, dat in 2023 gereed moet zijn.

 15. KLM: inchecken op parkeerterrein P3 in paasvakantie

  SCHIPHOL - Reizigers van KLM kunnen in de paasvakantie alvast hun koffers inchecken op parkeerterrein P3. Daardoor kunnen ze bij aankomst in de terminal direct naar de veiligheidscontrole en wordt de drukte in de vertrekhal beperkt.

 16. Emirates met A380 tussen Dubai en Riyadh

  DUBAI - Emirates zet vanaf 21 april een Airbus A380 in op de bestaande lijndienst tussen Dubai en Riyadh. De vlucht, die minder dan twee uur in beslag neemt, wordt nu nog uitgevoerd met een Boeing 777-300ER, maar die blijkt te klein voor de vraag naar stoelen.

 17. KLM promoot onbeminde bestemmingen via augmented reality

  SCHIPHOL - KLM is een nieuwe Facebook-campagne gestart om een aantal minder bekende bestemmingen breed te promoten. Via augmented reality kunnen potentiële reizigers steden als Taipei, Edmonton en Stavanger virtueel ontdekken. 

 18. Minister: vanaf eind 2021 minder laagvliegroutes Lelystad Airport

  DEN HAAG - Twee maatregelen moeten ervoor zorgen dat al voor de herziening van het luchtruim in 2023 er sprake zal zijn van minder laagvliegend verkeer boven de Veluwe van en naar Lelystad Airport. Dat staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer. Die aanpassingen moeten in de winter van 2021/2022 zijn doorgevoerd.

 19. Transavia vliegt in de winter niet vanaf Groningen

  GRONINGEN - Transavia vliegt komende winter, in tegenstelling tot vorig jaar, niet vanaf Groningen Airport Eelde. Er zou te weinig belangstelling zijn vanuit touroperators voor de gebruikelijke vluchten naar de Canarische Eilanden.

 20. Brussels Airport breidt parkeergarage P3 uit

  ZAVENTEM - Brussels Airport is begonnen aan de uitbreiding van de centraal gelegen parkeergarage P3. Er komen 2.088 parkeerplaatsen bij, waardoor de capaciteit bijna verdubbelt naar 4.488 plaatsen.