Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Motor nieuwe Boeing 777X goedgekeurd voor gebruik

  WASHINGTON - De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA heeft de General Electric GE9X, de motor die de nieuwe Boeing 777X moet aandrijven, goedgekeurd. Er werden maar liefst 5.000 testuren gedraaid met de geavanceerde krachtbron, zowel op de grond als in de lucht.

 2. Aegean Airlines ziet verliezen enorm oplopen

  ATHENE - Aegean Airlines heeft het verlies in de eerste helft van 2020 zien oplopen naar 158,8 miljoen euro. De coronacrisis hakt er hard in bij de Grieken, die vorig jaar in dezelfde periode het verlies nog wiste te beperken tot 13 miljoen euro.

 3. VNV doet KLM voorstel: piloten leveren twintig procent loon in

  BADHOEVEDORP - Pilotenbond VNV heeft een nieuw voorstel gedaan over de manier waarop de vliegers een bijdrage kunnen leveren aan de herstructurering bij KLM. Zo zijn de vliegers bereid om op jaarbasis ruim twintig procent van hun loon in te leveren. “Met dit voorstel zorgen wij dat KLM weer een stap kan zetten om onze toekomst veilig te stellen”, zegt VNV-voorman Willem Schmid.

 4. Vrouw mishandelt crew op vlucht naar Schiphol

  SCHIPHOL - Op Schiphol is maandagochtend een 41-jarige Poolse passagier aangehouden voor mishandeling van crewleden van een vliegtuig. De vrouw werd tijdens de vlucht agressief en zou de crewleden hebben geslagen, geschopt en gebeten. De vlucht was afkomstig uit Canada.

 5. Paris Air Show in 2021 weer op de kalender

  PARIJS - De coronacrisis zorgde ervoor dat de Farnborough International Airshow dit jaar moest worden afgelast. De Paris Air Show, die traditioneel stuivertje wisselt met haar Britse equivalent, staat vooralsnog wél gewoon op de agenda voor 2021.

 6. Delta Air Lines stuurt Boeing 717 en 767 vervroegd met pensioen

  ATLANTA - Delta Air Lines stuurt de Boeing 717 en 767 per december 2025 met vervroegd pensioen. De laatste Bombardier CRJ200 verlaat al per december 2023 de vloot, eveneens eerder dan gepland. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft dat besloten in het kader van een vereenvoudiging van de vloot.

 7. Prijsvechter Peach ontvangt eerste Airbus A320neo

  TOULOUSE - De Japanse prijsvechter Peach, onderdeel van ANA, heeft bij Airbus in Toulouse haar eerste A320neo opgehaald. De luchtvaartmaatschappij heeft in totaal 28 toestellen uit de A320neo-serie in bestelling, waarmee de vloot en het aantal bestemmingen moet worden uitgebreid.

 8. Europese tankervloot uitgebreid met extra Airbus A330 MRTT

  EINDHOVEN - De Europese vloot tankvliegtuigen wordt uitgebreid met een negende Airbus A330 MRTT. De toestellen worden gezamenlijk gebruikt door een groep landen, waaronder Nederland  en België. Een groot deel van de vloot wordt gestationeerd op vliegbasis Eindhoven.

 9. In beeld: aviobrug op Braziliaanse luchthaven in brand

  SAO LUIS - Een aviobrug op de luchthaven van de Braziliaanse stad Sao Luis heeft zaterdag vlam gevat en is volledig uitgebrand. Dat blijkt uit videobeelden van het incident. Volgens lokale media raakte niemand gewond.

 10. Grondbonden doen gezamenlijk voorstel aan KLM

  SCHIPHOL - Drie vakbonden van het grondpersoneel hebben aan KLM een gezamenlijk voorstel gedaan over het inleveren op arbeidsvoorwaarden. NVLT, VKP en CNV zeggen alles op alles te zetten om vóór 1 oktober een akkoord te bereiken met KLM, wat nodig is om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.

 11. Nederlands cabinepersoneel easyJet akkoord met bevriezen loon

  SCHIPHOL - Na de piloten zijn ook de in Nederland gestationeerde cabinebemanningsleden van easyJet akkoord met een loonbevriezing van twee jaar. Daardoor worden, volgens vakbond VNC, ontslagen op Schiphol voorkomen.

 12. Azul zet Embraer 195 in voor vrachtvervoer

  SAO PAULO - De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul heeft als eerste ter wereld de Embraer 195 ingezet als vrachtvliegtuig. Eind dit jaar moeten er vier toestellen uit de vloot zijn aangepast om dienst te doen voor pakketvervoer.

 13. Consumentenbond: reiziger slecht geïnformeerd over rechten

  DEN HAAG - Touroperators en reisbureaus informeren hun online klanten niet of slecht over de soort reis die ze boeken en de annuleringskosten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Consumenten zijn volgens de bond niet goed op de hoogte van hun rechten.

 14. Qantas: gevulde trolleys uit Boeing 747 vliegen de deur uit

  SYDNEY - De verkoopactie waarbij geïnteresseerden trolleys vol drank uit een Qantas Boeing 747 konden kopen bleek een daverend succes. De duizend cateringkarretjes, die jarenlang werden gebruikt om passagiers te bedienen, waren binnen twee uur allemaal verkocht.

 15. Kijkje aan boord: deze VIP-kist wil de Koninklijke Luchtmacht

  SCHIPHOL - De Koninklijke Luchtmacht vliegt, als alles doorgaat, vanaf volgend jaar met een ‘nieuw’ VIP-vliegtuig hoge militairen en politici de wereld over. Defensie liet haar oog vallen op een Gulfstream G650. We namen, op uitnodiging, een kijkje aan boord van een demo-machine.

 16. Veel doden bij ongeluk met Antonov tijdens trainingsvlucht

  KIEV - Bij een ongeluk met een Antonov An-26 van de Oekraïense luchtmacht zijn vrijdagavond zeker 25 doden gevallen. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie voerde het transporttoestel een trainingsvlucht uit en raakte bij de landing één van de vleugels de grond.

 17. EATC viert tiende verjaardag op vliegbasis Eindhoven

  EINDHOVEN - Het European Air Transport Command (EATC) op vliegbasis Eindhoven vierde afgelopen week haar tiende verjaardag. Dat bracht veel buitenlandse bezoekers op de been, waarvan een aantal met het vliegtuig naar de basis kwam.

 18. KLM: minder streng quarantainebeleid voor cabinepersoneel

  SCHIPHOL - KLM versoepelt de quarantaineregels voor cabinepersoneel dat tijdens hun vakantie is overvallen door een oranje of rood reisadvies. Zij moesten aanvankelijk verlofdagen opnemen voordat zij aan het werk mochten. Cabinebond VNC stak daar een stokje voor.

 19. Lufthansa wil 1.100 pilotenbanen schrappen

  FRANKFURT - Lufthansa wil 1.100 pilotenbanen schrappen, nu de markt zich minder herstelt dan voorzien. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwachtte aanvankelijk dat 600 vliegers overtollig zouden worden, maar dat aantal ligt nu flink hoger, meldt Der Spiegel.

 20. Air France halveert vluchten in november en december

  PARIJS - Air France voert vanwege de huidige reisbeperkingen door het coronavirus in november en december 50 procent van zijn oorspronkelijk geplande vluchten uit. Dat meldde de Franse tak van Air France-KLM vrijdagavond.