Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. In de toekomst minder vertraging door ongepland vliegtuigonderhoud

  SCHIPHOL - Het moet in de toekomst mogelijk worden om maanden van tevoren te voorspellen of een vliegtuig onderhoud nodig heeft. Dat moet ertoe leiden dat vluchtuitval door onverwachte mankementen tot het verleden gaan behoren, is één van de conclusies van project ReMAP. 

 2. Eindhoven Airport zaterdag door staking minder goed bereikbaar met openbaar vervoer

  EINDHOVEN - Vakbond FNV heeft voor zaterdag 21 mei een 24-uurs staking aangekondigd op de stalling van busvervoerder Hermes in Eindhoven. Daardoor rijden er waarschijnlijk veel minder bussen tussen station Eindhoven en Eindhoven Airport. De exacte gevolgen zijn nog onduidelijk.

 3. Dronken Nederlandse vrouw wil auto naast vliegtuig parkeren

  DÜSSELDORF - Een Nederlandse automobiliste heeft donderdag commotie veroorzaakt op Düsseldorf Airport. Ze meldde zich bij één van de toegangspoorten van de luchthaven, en gaf aan dat ze haar auto direct naast het vliegtuig naar Spanje wilde parkeren. Toen de luchthavenbeveiliging dat weigerde, wilde de vrouw niet vertrekken en werd ze agressief.

 4. Personeelstekort zorgt voor vluchtuitval bij Transavia

  SCHIPHOL - Transavia verwacht de komende tijd incidenteel vluchten te moeten annuleren door de "grillige" arbeidsmarkt, maar dat zullen er minder zijn dan voorheen. De maatschappij zegt voor de zomer volop nieuw personeel aan het werven en opleiden te zijn. Dat laat een woordvoerster weten na eerdere berichtgeving in De Telegraaf, waarin stond dat vluchten bij Transavia werden geannuleerd wegens personeelsgebrek.

 5. Europese luchthavens optimistischer over herstel van corona

  BRUSSEL - Europese luchthavens zijn iets positiever over het herstel van de luchtvaart. Waar ze eerder verwachtten dat het aantal passagiers op de vliegvelden pas in 2025 op het niveau van voor de coronapandemie zou liggen, denken ze nu dat dit punt in 2024 is bereikt. Maar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, een mogelijke recessie met hoge inflatie en nieuwe coronavarianten kunnen dit scenario nog dwarsbomen, waarschuwt branchevereniging Airports Council International (ACI) Europe.

 6. NetJets op Europese tournee met Bombardier Challenger 650

  SCHIPHOL - NetJets, het grootste zakenjetbedrijf ter wereld, showde deze week de Bombardier Challenger 650 aan vermogende Europese klanten. Onder andere Schiphol werd aangedaan met het type, dat door NetJets al in de VS wordt ingezet en komend najaar haar Europese debuut maakt.

 7. Fouten door haast boosdoeners bij incident met Boeing 737 van KLM

  SCHIPHOL - Haast en tijdsdruk vanwege vertraging was een belangrijke oorzaak van een incident met een Boeing 737-800 van KLM in juni 2018. Het toestel kwam tijdens de start op Schiphol pas vlak voor het einde van de baan los van de grond door fouten in de cockpit, zo concludeert de OVV.

 8. Vier Fokker 70's met KLM-verleden in de etalage

  WOENSDRECHT - Vliegbedrijven die nog Fokker 70’s zoeken kunnen nu terecht bij Airline Technical Support (ATS) op Woensdrecht. Het bedrijf heeft vier toestellen in de etalage staan, die tijdens hun leven allemaal in dienst hebben gevlogen van KLM Cityhopper.

 9. Air France-KLM in gesprek met investeerder over flinke kapitaalinjectie

  PARIJS - Luchtvaartcombinatie Air France-KLM is in gesprek met Apollo Global Management over een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro. Dat geld moet worden gebruikt om een deel van de Franse staatssteun aan het bedrijf terug te betalen.

 10. London City Airport wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn

  LONDEN - Zakenluchthaven London City Airport wil in 2030 volledig klimaatneutraal opereren. Daarmee zou het de eerste luchthaven rond de Britse hoofdstad zijn die dat doel behaalt. “Nu we ons herstellen van de crisis moeten we doorgaan met verduurzamen”, vindt topman Robert Sinclair.

 11. United Airlines opent gigantische nieuwe lounge op Newark Airport

  NEW YORK - United Airlines heeft de deuren geopend van de bijna 10.000 vierkante meter grote nieuwe lounge op Newark Airport, vlakbij New York. In de ruimte kunnen 480 reizigers in alle rust en comfort wachten op hun vlucht.

 12. Grieks Aegean Airlines nieuwkomer op Eindhoven Airport

  EINDHOVEN - Aegean Airlines gaat vliegen vanaf Eindhoven Airport. Tussen 23 juni en 27 oktober vliegt de Griekse luchtvaartmaatschappij twee keer per week naar Athene. Op de route zet Aegean een Airbus A320neo met 174 stoelen in. Gevlogen wordt op donderdag en zondag.

 13. Russische luchtvaartmaatschappijen zitten vast aan waardevolle Britse slots

  LONDEN - Aeroflot, Ural Airlines en Rossiya Airlines mogen, indien ze dat zouden willen, hun slots op luchthavens als Londen Heathrow niet verkopen. Dat heeft de Britse regering besloten als onderdeel van een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. De slots zijn ruwweg 59 miljoen euro waard.

 14. In beeld: zo kan Maastricht Aachen Airport er in 2035 uitzien

  MAASTRICHT-AIRPORT - Op 3 juni besluit de provincie Limburg over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Er liggen vier scenario's op tafel, waaronder sluiting. De luchthaven zelf is druk bezig om zijn belang voor de regionale economie te benadrukken, waaronder nu ook met een opvallende video.

 15. Malaysia Airlines met eigen materieel van Maleisië naar Qatar

  KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines start op 25 mei een eigen lijndienst tussen Kuala Lumpur en Doha. De Maleisische luchtvaartmaatschappij is nu al actief op de route tussen beide hoofdsteden via een codeshare met Oneworld-partner Qatar Airways. 

 16. EasyJet stelt nieuw doel: 35 procent minder CO2-uitstoot voor 2035

  LUTON - EasyJet wil voor 2035 haar CO2-uitstoot met 35 procent hebben gereduceerd ten opzichte van 2020. Die tussentijdse doelstelling heeft de Britse budgetmaatschappij donderdag bekendgemaakt. De Britse budgetmaatschappij legt nog de laatste hand aan een routekaart naar netto-nul CO2-emissies voor 2050.

 17. Turkish Airlines plaatst order voor zes extra Airbus A350-900's

  ISTANBUL - Turkish Airlines schaft nog eens zes Airbus A350-900’s aan, zo meldt de Turkse luchtvaartmaatschappij in een bericht aan investeerders. Het bedrijf hoopt de toestellen nog voor het einde van 2023 aan de vloot toe te voegen.

 18. Prijsvechter easyJet positief over zomer, boekingen boven pre-coronaniveau

  LONDEN - Prijsvechter easyJet heeft vertrouwen in komende zomer. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft voor de vakantieperiode bijna weer evenveel vliegtickets beschikbaar als voor de coronacrisis in 2019. Daarbij lag het aantal boekingen in de laatste tien weken consistent boven het niveau van 2019.

 19. IAG spreekt vertrouwen uit in Boeing 737 MAX met grote order

  SEATTLE – De International Airlines Group (IAG) heeft een definitieve bestelling geplaatst voor de Boeing 737 MAX. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia neemt in eerste instantie vijftig toestellen af en heeft opties op nog eens honderd exemplaren.

 20. VEB eist duidelijkheid over miljoenenbonus topman Air France-KLM

  SCHIPHOL - De Nederlandse Vereniging Effecten Bezitters (VEB) eist opheldering van Air France-KLM over de miljoenenbonus die topman Ben Smith opstrijkt. De vereniging doet dit in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering die volgende week plaatsvindt in Parijs. Dat blijkt uit een brief die in handen is van RTL Z.