Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. Star Alliance overlaadt branchepartners met awards

  AALSMEER - Verschillende spelers uit de Nederlandse zakenreismarkt vielen in de prijzen tijdens de dertiende editie van de Star Alliance Awards. In Aalsmeer werden reisrelaties getrakteerd op een avond vol culinaire hoogstandjes en live entertainment, met als hoogtepunt de awarduitreiking.

 2. TUI nieuwste lid van Airlines for Europe

  BRUSSEL - TUI is toegetreden tot Airlines for Europe (A4E). Door lid te worden van de lobbyclub van grootste Europese luchtvaartmaatschappijen wil het reisconcern meer invloed uitoefenen op Europese beleidsissues waarmee de luchtvaart- en reissector heeft te maken.

 3. Europese luchtvaart-CEO's ontmoeten nieuwe transportcommissaris

  BRUSSEL - Een aantal CEO's van grote Europese luchtvaartmaatschappijen hebben dinsdag in Brussel voor het eerst een ontmoeting gehad met Adina-Iona Vălean, de nieuwe Europese Transportcommissaris. Onder meer Michael O’Leary (Ryanair), Carsten Spohr (Lufthansa), Willie Walsh (IAG) en Johan Lundgren (easyJet) drongen bij haar aan op nauwe samenwerking op milieugebied.

 4. Congo Airways moderniseert vloot met Embraer 175

  KINSHASA - Congo Airways heeft bij Embraer een bestelling geplaatst voor twee E175’s. De regional jets zijn bedoeld ter vervanging van de huidige twee Bombardier Q400's in de vloot van de Afrikaanse luchtvaartmaatschappij. Congo Airways krijgt de E175’s vanaf het vierde kwartaal van 2020 geleverd.

 5. American Airlines van Austin naar San Jose en Boston

  AUSTIN - American Airlines start in april 2020 lijnvluchten van Austin naar Boston en San Jose. Beide bestemmingen worden twee keer per dag aangevlogen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij richt zich onder andere op zakelijke verkeer uit de IT-sector.

 6. Vliegverkeer IJsland plat door extreem weer

  KEFLAVIK - Het vliegverkeer naar IJsland ligt sinds dinsdagmiddag volledig plat. Door extreem harde wind kunnen er geen vliegtuigen meer starten of landen. Alle vluchten naar hoofdluchthaven Keflavik Airport zijn daarom geannuleerd.

 7. AirBaltic breidt uit vanaf Tallinn en Vilnius

  RIGA - AirBaltic ontwikkelt zich steeds meer als de luchtvaartmaatschappij voor alle drie de Baltische staten. Dinsdag kondigde de Letse onderneming in totaal negen nieuwe lijndiensten aan, die komend zomerseizoen gestart worden vanaf de Estse hoofdstad Tallinn en de Litouwse hoofdstad Vilnius.

 8. Air Malta wil met A321XLR naar Amerika en India

  VALETTA - Air Malta wil twee Airbus A321XLR’s een de vloot toevoegen voor langeafstandsvluchten. Dat meldt bestuursvoorzitter Charles Mangion aan ATW. De levering laat nog wel even op zich wachten; de introductie van de A321XLR’s staat pas gepland in 2024.

 9. Buitenlandse cel dreigt voor gewelddadige passagiers

  GENÈVE - Passagiers die in het vliegtuig de boel op stelten zetten, lopen vanaf 1 januari 2020 het risico in een ver buitenland in de cel te belanden. De IATA heeft een resolutie aangenomen waardoor geweld en misdragingen aan boord keihard moeten worden aangepakt.

 10. EZ Air start lijndienst tussen Curaçao en Colombia

  WILLEMSTAD – De Curaçaose luchtvaartmaatschappij EZ Air start begin volgend jaar een lijndienst naar Barranquilla, aan de noordkust van Colombia. Vanaf 14 januari 2020 wordt er twee keer per week gevlogen op de route.

 11. KLM koopt biobrandstof in bij Neste

  SCHIPHOL - KLM heeft een deal gesloten met producent Neste voor de levering van biobrandstof, voor gebruik vanaf Schiphol. Daarnaast treedt Neste toe tot het Corporate BioFuel-programma, waardoor de zakelijke vluchten van het bedrijf klimaatneutraal plaatsvinden.

 12. ASL neemt vierde Cessna Citation CJ1+ in ontvangst

  BRUSSEL - De ASL Group, waaronder ook JetNetherlands valt, heeft een vierde Cessna Citation CJ1+ in ontvangst genomen. Het zakentoestel uit 2008 biedt plaats aan vijf passagiers en wordt gestationeerd op Brussels Airport.

 13. Scandinavisch SAS verwelkomt eerste Airbus A350-900

  KOPENHAGEN - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft haar eerste Airbus A350-900 verwelkomd. In totaal komen acht exemplaren van het zuinige type de vloot versterken. De A350 vervangt de oudere A340, en biedt reizigers een volledig nieuw interieur.

 14. Saab 340B wordt vliegend klaslokaal voor Cranfield University

  LONDEN - De Cranfield University heeft een nieuw ‘vliegend klaslokaal’ gevonden, in de vorm van een Saab 340B. Het toestel vervangt de verouderde BAe Jetstream 31 die eerder voor dat doel werd gebruikt. Bovendien is de Saab groter, waardoor er meer studenten in passen.

 15. Jetair Caribbean gestart met online ticketverkoop

  WILLEMSTAD - De Antilliaanse start-up Jetair Caribbean is gestart met de online verkoop van vliegtickets. Er kunnen vluchten geboekt worden naar vier Caribische bestemmingen, die worden aangevlogen vanaf thuisbasis Curaçao.

 16. Lufthansa dieper India in door deal met Vistara

  DELHI - Lufthansa gaat een nauwe samenwerking aan met Vistara. Daardoor kan de Duitse luchtvaartmaatschappij achttien binnenlandse routes in India toevoegen aan het netwerk. Beide partijen werkten al op interline-basis samen, maar gaan nu een echte codeshare aan.

 17. Qatar Airways investeert flink in nieuwe luchthaven Kigali

  KIGALI - Qatar Airways koopt een meerderheidsaandeel in de nieuw te bouwen nationale luchthaven van Rwanda. De Qatari krijgen een belang van zestig procent, ter waarde van ruim een miljard euro. De luchthaven moet de toegangspoort worden tot Rwanda en het midden van Afrika.

 18. Airbus verkoopt tien A321XLR's aan Chileens SKY

  TOULOUSE - De Chileense prijsvechter SKY heeft bij Airbus een bestelling geplaatst voor tien A321XLR’s. Daarmee moeten onder andere vluchten naar de Verenigde Staten worden gestart. SKY vliegt al sinds 2013 exclusief met toestellen van Airbus.

 19. Minister: ruimte op Lelystad Airport voor autonome groei

  DEN HAAG - Lelystad Airport dient in de eerste plaats als overloopluchthaven van Schiphol, maar er moet vanwege Europese regels ook ruimte zijn voor nieuwkomers, zoals prijsvechters. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

 20. Staking Franse luchtverkeersleiders zorgt dinsdag voor annuleringen

  PARIJS - Een nieuwe stakingsdag bij de luchtverkeersleiding zorgt dinsdag opnieuw voor chaos op Franse luchthavens. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen en vluchtuitval. Zo heeft Air France een kwart van de binnenlandse en tien procent van de Europese vluchten geannuleerd.