Get Adobe Flash player

Luchtvaartnieuws

 1. United bestelt 20 Embraer E175's

  PARIJS - United Airlines heeft op de Paris Air Show een contract getekend met Embraer voor de aanschaf van twintig E175’s, met opties op nog eens negentien van deze toestellen. Dit is geen obekend vliegtuig voor United: bij de regionale Express-tak vliegen er al meer dan 150.

 2. GECAS plaatst order voor vrachtversie Boeing 737

  PARIJS - Boeing heeft een nieuwe order in de wacht gesleept voor de 737-800 Boeing Converted Freighter (BCF). Leasemaatschappij GECAS, een dochterbedrijf van General Electric, plaatste een bestelling voor tien van deze tot vrachtvliegtuig omgebouwde 737-80's.

 3. Klein plusje voor Schiphol in mei

  SCHIPHOL - Schiphol heeft in mei 0,6 procent meer passagiers kunnen verwelkomen dan in dezelfde maand vorig jaar, ondanks een afname van het aantal vliegbewegingen met 0,1 procent. In totaal kwamen er 6.442.000 passagiers op de luchthaven.

 4. Ethiopian Boeing 787 deelt tikje uit aan KLM 747 Freighter

  DAR ES SALAAM - Op het platform van Dar es Salaam Airport in Tanzania is een Ethiopian Boeing 787-8 zondag met de linkervleugel tegen een stilstaande Boeing 747-400F van KLM Cargo aangereden. Beide toestellen liepen daarbij enige schade op.

 5. Virgin Atlantic voegt 14 Airbus A330-900's aan vloot toe

  PARIJS - Virgin Atlantic voegt veertien Airbus A330-900’s aan haar vloot toe. Acht daarvan bestelt ze direct bij Airbus, en zes komen er van leasemaatschappij ALC. Virgin gebruikt de toestellen om haar oudere A330’s te vervangen.

 6. Lufthansa trekt koers Air France-KLM naar beneden

  SCHIPHOL - Het aandeel Lufthansa levert fors in op de beurs in Frankfurt en stond rond 11.30 uur ruim 12 procent lager. De maatschappij stelt de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij als gevolg van zwakke ticketverkopen en overcapaciteit op de Europese markt. Ook het aandeel Air France-KLM levert fors in.

 7. Qantas opent op drie na langste lijndienst ter wereld

  BRISBANE - Qantas opent in april volgend jaar een non-stop lijndienst van Brisbane naar Chicago met de Boeing 787-9 Dreamliner. Met een afstand van 14.326 kilometer wordt dit de op drie na langste lijnvlucht ter wereld.

 8. Voorwaardelijke boete voor Maastricht Airport

  MAASTRICHT - Maastricht Aachen Airport heeft van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een voorwaardelijke boete opgelegd gekregen vanwege het ten onrechte toestaan van een start na 23.00 uur. De luchthaven kreeg in 2017 al een waarschuwing voor eenzelfde overtreding. Dit blijkt uit een rapport van de inspectie.

 9. Airbus A321XLR: bijna 9.000 kilometer in een 'single aisle'

  PARIJS - Het zat er al tijden aan te komen en maandagochtend was het zover: de officiële lancering van de A321XLR. Het gaat om een versie van de bestaande A321neo met een extra groot vliegbereik. Het toestel kan een afstand van maximaal 8.700 kilometer non-stop afleggen.

 10. Paris Air Show officieel geopend door president Macron

  PARIJS - De 53ste editie van de Paris Air Show is maandagochtend officieel geopend door de Franse president Emmanuel Macron. Die arriveerde in een nieuwe A330MRTT van de Franse luchtmacht. De Patrouille de France, afgelopen vrijdag nog te zien tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Volkel, gaf daarop een demonstratie boven vliegveld Le Bourget.

 11. ALC: vijftig A220's en vijftig A321's, waaronder XLR's

  PARIJS - Airbus heeft de eerste grote deal onthuld op de Paris Air Show. Leasemaatschappij Air Lease Corporation (ALC) tekende een intentieverklaring voor de aanschaf van honderd Airbus vliegtuigen. Het gaat om vijftig A220-300’s, 23 A321neo’s en 27 A321XLR’s.

 12. CEO Oman Air dreigt met overstap naar Airbus

  PARIJS - Oman Air dreigt over te stappen naar Airbus vanwege de problemen met de Boeing 737 MAX. Dat zegt CEO Abdulaziz Al Raisi van de Arabische luchtvaartmaatschappij. Oman Air ziet vanwege het aan de grond houden van de MAX de groeiplannen voor dit jaar in het water vallen.

 13. Lufthansa stelt winstverwachting naar beneden bij

  FRANKFURT - De Duitse luchtvaartreus Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden toe bijgesteld, als gevolg van zwakke ticketverkopen in Europa. Het bedrijf merkt in het bijzonder dat de zaken minder goed gaan in thuismarkten Duitsland en Oostenrijk.

 14. Birmingham Airport investeert in grote upgrade

  BIRMINGHAM - De luchthaven van Birmingham heeft een Master Plan gepresenteerd voor een flinke uitbreiding. Die moet ertoe leiden dat het huidige aantal van dertien miljoen passagiers in 2033 zal zijn gestegen tot achttien miljoen. Met het plan is een investering van 500 miljoen pond gemoeid.

 15. Boeing-topman Muilenburg geeft fouten 737 MAX toe

  PARIJS - Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer meer openheid had moeten geven aan autoriteiten en het publiek rond de 737 MAX. Hij verwijst specifiek naar een probleem met een waarschuwingslampje bij het niet goed functioneren van de Angle of Attack-sensors.

 16. Eerste KLM Boeing 787-10 de lucht in

  CHARLESTON - Zaterdagavond om tien uur Nederlandse tijd is de eerste KLM 787-10 aan haar maiden flight begonnen bij de Boeing-fabriek in het Amerikaanse Charleston. Als er geen problemen optreden, dan wordt het toestel eind deze maand geleverd.

 17. Veel belangstelling voor Luchtmachtdagen in Volkel

  VOLKEL - De vliegshows op de Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), hebben in totaal 240.000 bezoekers getrokken. Het was voor het eerst in drie jaar dat het evenement weer werd gehouden. Vrijdag waren er 95.000 bezoekers en zaterdag 145.000, zei een woordvoerder van defensie.

 18. 'Boeing onderkent probleem met blussysteem motor Boeing 787'

  WASHINGTON - Meerdere Boeing 787 Dreamliners hebben problemen met het blussysteem van de motor. Dat heeft het bedrijf bevestigd tegenover de Britse krant The Guardian. Het blussysteem faalde "een klein aantal keer", schrijft Boeing in een waarschuwing aan luchtvaartmaatschappijen.

 19. Wat wordt er allemaal gebouwd op Schiphol?

  SCHIPHOL - Schiphol is momenteel een grote bouwput, met overal hijskranen, graafmachines en bouwvakkers. Maar waar zijn die allemaal mee bezig? De luchthaven heeft nu een filmpje gemaakt met een handig overzicht van de belangrijkste projecten.

 20. Air France-KLM heeft Airbus A220 op het oog voor vlootvernieuwing

  PARIJS - Air France-KLM heeft naast de Airbus A320neo en de Boeing 737 MAX ook de Airbus A220 op het oog voor de vernieuwing van de narrowbodyvloot. Dat heeft topman Ben Smith vrijdag tegen ATW gezegd. Er is volgens hem nog geen beslissing genomen.