Get Adobe Flash player

De voorbereidingen voor de officiële afsluitingsmiddag in volle gang.

schoonmaken

pionieren_vlaggemast

tegels_schoonmaken

Lees meer

 

hijsen_vlaggenIn 2007 bestond de scouting groep Ursem 60 jaar. Het jubileumjaar werd op zondag 4 november op feestelijke wijze  afgesloten.

De middag werd geopend met het hijsen van drie vlaggenPB080009

PB080011

PB080013

PB080014Klaas Meester, de oprichter van de scoutingclub Don Bosco, onthulde in het bijzijn van leden, oud-leden, ouders, genodigden en belangstellenden, het nieuw bestraatte "Klaas Meester plein" , achter het clubgebouw 't Kompas. In het plein is het scouting logo verwerkt. De kosten voor de aanleg van het plein zijn voor een deel door de gemeente Koggenland betaald.

speech_klaas

Klaas spreekt na de onthulling van het naambord van "zijn" plein de aanwezigen toe.

PB080015

Namens de gemeente sprak dhr Vriend zijn waardering uit voor de club en met name voor Klaas Meester, de oprichter van de club.

aanbieden_panel

Nico Mulder, de oprichter van het Willem Versteegh eskader, overhandigde een groot bord aan de scouting groep. Het was het bord dat speciaal was vervaardigd voor de opgraving van het vliegtuigwrak in Ursem.

Na het officiële gedeelte startte Klaas Meester als eerste om "het geheim van de scoutingkoek" te doorgronden  Door de feestcommissie was een speurtocht met diverse spelactiviteiten opgezet. Hierbij konden letters verdiend worden en met die letters moest een woord gevormd worden. 
De uiteindelijke oplossing was "superscout", dat door geen enkele scout was geraden. De slimme scouts zagen namelijk nog een ander woord, dat uit dezelfde letters gemaakt kon worden  "speurscout". Door Klaas Meester werd uit de  goede oplossingen een prijswinnaar geloot,  Jenny. Zij ontving de hoofdprijs een volle doos...  scoutingkoek.

start_koekspellen

De wedstrijdformulieren zijn net uitgereikt.

start_bastognerace

Uitleg bij de koeken race

bastognerace

koekstapelen

koekpoepenOok in het clubhuis stond de scoutingkoek centraal

sjoelen

leiding

vuurkuilBij de vuurkuil werd door alle speltakken een voorstelling gegeven

klaas_vuurkuil

gestreken_vlag

Het jubileumjaar werd afgesloten met het strijken van de vlaggen

Op zaterdag 9 juni werd op het scoutingterrein aan de Zuidgouw het 60 jarig jubileum gevierd. Op het terrein, in het scoutinggebouw en zelfs boven het terrein van de scouting gonste het van de activiteiten.

In de Kompas was de historie van de club overzichtelijk uitgestald. Op het terrein konden oud hollandse spelletjes worden gespeeld en op de oude loskade aan de Ruiterstraat was een bouwkraan van de firma Schot van meer dan 40 meter hoogte neergezet.

Door Cor Schipper zijn vele foto's gemaakt die hierboven te zien zijn.
kraanmachinist

nhd kranten artikelen berging bommenwerpers

Lees meer

krant_10_april_2007

krant_20_april_2007

nhd 10 april 2007 nhd 20 april 2007

krant_30_april

krant_2_mei_2007

nhd 30 april 2007 nhd 2 mei 2007

Lancaster bommenwerper
Op 28 april 2007 omstreeks 13.45 uur kwam de Lancaster bommenwerper uit de 2ewereldoorlog voor een fly-past over de oorlogsgraven ter herdenking van de crashes in Ursem en Berkhout. Zie ook de website Battle of Britain Memorial Flight.

Lees meer

Verder is er over de berging van de neergestorte bommenwerper in Berkhout een speciale website geopend (is niet meer beschikbaar 30-06-2012)

lancaster-fly-past0

lancaster-fly-past6

lancaster-fly-past9Onder leiding van Jeroen, Joost en Madelon, gingen de esta's en luchtscouts naar de twee crashsites in Berkhout en Ursem. Ze reden mee in een karavaan van oude legervoertuigen.

lancaster-fly-past4

lancaster-fly-past1

lancaster-fly-past3

lancaster-fly-past2Nadat de Lancaster was overgevlogen gingen de esta-s en scouts in de legervoertuigen en via de Wogmeer, Hensbroek Oterleek en Rustenburg weer terug naar Ursem.

lancaster-fly-past5

lancaster-fly-past8

lancaster-fly-past7

duinrel_bus

Zondag 15 april de grote dag. De bus voor de deur geparkeerd, de bus volgepropt met kinderen en leiding en bestuur. In totaal dan ook met zijn 51en in de bus, op naar Duinrell.

Lees meer

Uitgezwaaid door enthousiaste ouders vertrekken we. Of toch niet…? Na twee keer opnieuw starten, en enorme zweetdruppels van  Jolanda verder, startte hij dan toch wel!!! Evert, onze chauffeur nog bedankt voor het wachten en de veilige reis.

duinrel_ontmoetingsplek

Bestuur en leiding zochten een lekkere plek uit in de volle zon. Om daar een meeting point te creëren .

duinrel_angeliqueToch even een rondje lopen. Aangekomen bij de rodelbaan zagen we de leiding, luchtscouts, Rowans en Stam dringen om zo hard mogelijk van de baan te mogen. Het worden dan net weer kleine kinderen.

duinrel_splashDe Splash: achter het glas blijf je droog en daarvoor doorweekt nat. Zo ook de kinderen! Niks leukers dan met dit weer helemaal nat worden, en het liefst de mensen die niet nat willen worden.duinrel_splash-2

duinrel_schommel

Aangekomen bij de waterspin blijkt de maximale lengte 1:95. jammer Dennis, je mag er niet in of toch wel?! Ja hoor opgevouwen zat hij in de waterspin samen met de meiden van de Luchtscouts en later met enkele Esta´s als een stelletje speenvarkens te gillen.

duinrel_de_meiden

Intussen waren de wachters toch maar verschoven naar een plekje in de schaduw. Werd ze toch wat te warm onder de voeten. Het was een super gezellige dag. We hebben afgesloten met een lekker patatje met kroket, frikandel of kaassoufflé. Iedereen was enthousiast en wilde nog wel een paar keer in de attracties maar helaas we waren streng en dat mocht niet meer, de bus vertrok weer om 16:45.

duinrel_de_jongensDe ongelukken vielen ook mee. Roy ging iets te hard over de rodelbaan en vloog uit de bocht, zo verstandig als hij was is hij naar de EHBO gegaan, en werd daar verzorgd.

duinrel_zweefmolenOok onze Jasper werd iets te hard rond gedraaid in de Mad Mill en kon zijn maaginhoud niet binnen houden.

duinrel_botsbotenWe hebben het super getroffen met het weer de drukte viel ontzettend mee. Volgens ons vond iedereen het leuk en was het een geslaagde dag.

We bedanken hierbij Deen_logowant zonder hen was dit uitje niet gelukt.

Door de Historische kring Ursem is een speciale herdenkingskrant uitgebracht over de vliegtuigcrash op 29 juni 1944. Veel research en voorbereidingswerkzaamheden voor deze uitgave zijn door Nico Mulder (oprichter van het Willem Versteegh Eskader) verricht. 
Met toestemming van de Historische Kring Ursem kunt U op deze site de tekst van deze krant lezen.
Hieronder ziet U een verkleinde weergave van het uit 6 pagina's bestaande krantje. 
Als U op een pagina klikt wordt een goed leesbaar .pdf bestand geopend.

Lees meer

Op de site van de geschiedenisbank-nh (website is gesloten) onder de rubriek actueel (april 2007) is de krant ook te zien als Word document.

De inhoud van de krant bestaat uit meerdere artikelen, zoals een ooggetuigeverslag van de crash, een verslag over de vlucht en bemanningsleden, een dagboek fragment van een onderduiker en tekst van een aantal pagina's uit het boek van de navigator die de crash heeft overleefd.

vliegende-hollander-blz-1a vliegende-hollander-blz-2a vliegende-hollander-blz-3a
vliegende-hollander-blz-4a vliegende-hollander-blz-5a vliegende-hollander-blz-6a

60 jaar Scouting Don Bosco Groep Ursem

Dit jaar 2007, bestaat de gehele scoutinggroep 60 jaar. Dit willen we uiteraard op een leuke manier gaan vieren. Om te beginnen natuurlijk met het bestuur, de leiding en onze leden, de Esta's Luchtscouts, Luchtrowans en de Stam

 • Met de jaaropening op 12 januari hebben we door het verzamelen van puzzelstukken een begin gemaakt met ons jubileum.Lees meer
 • Op 15 april 2007 zijn we met z'n allen naar duinrel_logogegaan. We gingen met de bus en vertrokken om 09.00 uur en rond 17.30 uur waren we weer terug in Ursem. Het weer was prachtig en iedereen heeft genoten.
  Deze spectaculaire activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Deen_logoJeugdsponsor Actie van 2006. De sponsormunten hebben hierbij geholpen.
 • Lancaster-1Op 28 april 2007 omstreeks  13.45 uur (website) kwam een Lancaster Bommenwerper, de beroemde bommenwerper uit de 2e wereldoorlog, meerdere malen laag over Ursem en Berkhout om de oorlogsgraven te herdenken van twee neergestorte bommenwerpers uit de 2e wereldoorlog. Scouting Ursem assisteerde bij deze herdenking en brengt tevens een setje ansichtkaarten uit, welke te maken hebben met de herdenking en het 60 jarig bestaan van Scouting Ursem.

  Door de Historische kring Ursem een herdenkingskrant uitgebracht. De layout van de krant is zoveel mogelijk hetzelfde als de originele in de oorlog logo_de-vliegende_hollanderuitgebrachte krant.  
  Kijk op de lancaster pagina op deze site voor een verslag van de fly-past
 • De ansichtkaarten bestaan uit een aantal luchtvaartkaarten en een aantal (recente) groepsfoto's van scouting Ursem, de luchtscouts, luchtrowans en de esta's.
 • Op zaterdag 9 juni 2007 van 14.00 uur tot 16.00 uur werd de open dag gehouden.
  Van 16.00 tot 18.00 uur werd voor alle leden en oud-leden een reünie gehouden. 

  Op het scouting terrein en zelfs daarboven (45 meter) waren de (oud)clubleden en bezoekers te vinden. De open dag werd goed bezocht, het was erg gezellig op het terrein en in het clubgebouw. In de Kompas werden vele foto's en andere stukken uit het archief op een overzichtelijke manier tentoongesteld.
  Vooral tijdens de Reünie klonken er regelmatig kreten van herkenning van de persoon zelf of van andere oud leden die werden herkend op de vele foto's van vroeger of iets later. 
  De oprichter van de scoutingclub Don Bosco, Klaas Meester, was ook aanwezig.

 • krantenartikel_11_juni_2007_jubileum_open_dag_scoutingOnder leiding van het jubileumcomité, Miriam, Gerda, Joost en Jeroen kan worden teruggekeken op een geslaagde open dag en een gezellige reünie. In het nhd van 11 juni werd in een artikel teruggekeken op een geslaagde dag. Door Dhr Schipper zijn veel foto's gemaakt.

er gelegenheid van het 60 jarig jubileum van de scoutingclub Don Bosco worden setjes van 12 ansichtkaarten voor de prijs van maar 5 euro verkocht. Een groot deel van de unieke foto's komen uit de privé verzameling van Nico Mulder, luchtvaartenthousiast en oprichter van het Willem Versteegh Eskader dat deel uitmaakt van scouting Don Bosco Ursem. Op 3 van de ansichtkaarten staan alle leden van de club. De foto met de helikopter op de achtergrond is gemaakt tijdens een scoutingkamp direct nadat alle scoutingleden een vlucht in die helikopter hadden gemaakt.

Lees meer

Scoutingleden zijn in Ursem al veel deuren langs geweest om de setjes ansichtkaarten  aan U te verkopen.
Tijdens de open dag op zaterdag 9 juni 2007 in het clubgebouw aan de Zuidgouw 18a, zijn de ansichtkaarten ook te koop voor 5 euro. Het is tevens mogelijk om de ansichtkaarten te bestellen en af te halen bij:

Adam Konijn elektrotechniek
Ruyterstraat 37
1645 SB  Ursem.

Bestellen via email en versturen via de post kan ook. De set kaarten kost U dan € 7,--
In het mailtje dan uiteraard Uw naam en adresgegevens vermelden.

Hieronder de set ansichtkaarten (12) in klein formaat.
De werkelijke afmetingen van een ansichtkaart zijn 10 * 15 cm.

cardset-1

cardset-3

cardset-2a