Get Adobe Flash player

november 2009

Met de start van dit seizoen is het snel gegaan, we hebben nu totaal 15 luchtscouts. Er zijn maar liefst 5 nieuwe luchtscouts te installeren, namelijk: Diego, Jordy, Stijn, Pieter en Bob.DSC_1003kla

 

Vliegende Scouts The Valk De Hoogvliegers
Thijs Victor Jurgen
Achilles Wilfred Chris
Glenn Thomas Gijs
Tom Pieter Bob
Stijn Diego Jordy
Niet op de foto Achilles
Thomas

Lees meer

 

De Installatie plechtigheid

DSC_0992kla

DSC_0971kla

 

DSC_0977kla

DSC_0981kla

 

DSC_0985kla

DSC_0999kal

Om geïnstalleerd te worden moet je natuurlijk wel nog een opdracht uitvoeren. De opdracht om een stukje te maken over je favoriete vliegtuig, helikopter, luchtvaartmaatschappij of demoteam:

Zoek wat plaatjes bij elkaar, dat kan natuurlijk bij de luchtscouts.
Schrijf op wanneer, hoe hard, hoog en ver hij kan vliegen en wat ander algemene informatie.

De volgende werkstukken waren gemaakt door de nieuwe luchtscouts:

Diego, Stealth F-117 Night Hawk (had ook een RC-model mee)
Jordy, SR-71 Black Bird
Stijn, F-16 Fighting Falcon
Pieter, Messerschmitt Bf-109
Bob, Harrier Jump Jet

Na het uit het hoofd opnoemen van de belofte werden de insignes opgespeld en de nieuwe luchtscouts gefeliciteerd door de leiding bestaande uit Jeroen, Wilco en Dennis.

De belofte

Ik beloof mijn best te doen een goede luchtscout te zijn iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de scoutingwet. Jullie kunnen op me rekenen.

DSC_0970klaNadat het officiële onderdeel voorbij was en de vijf jongens waren geïnstalleerd was het tijd voor koffie, thee, koek en limo. De andere 10 luchtscouts hadden voor het tweede deel van de avond iets anders bedacht. Er werden vier groepen gemaakt, bestaande uit luchtscouts , ouders, broers en zusjes en opa’s en oma’s.

 

DSC_1029klaElke groep moest met de gegevens materialen een sterke brug maken welke met flessen water werd getest op de sterkte van de constructie. Het eindresultaat was dat twee groepen alle flessen konden dragen die klaar stonden, aangezien er niet meer flessen waren en de tijd erop zat was dit toch echt het einde van de avond..   We kunnen weer terugkijken op een gezellige drukke avond.

Verslag WOK 2009 (weekend oefen kamp)

Vrijdag 16 t/m zondag 18 mei 2009

De luchtscouts hebben dit weekend gekampeerd op het terrein van onze club. Ondanks dat het weer ons niet meezat hebben we er een leerzaam en gezellig weekend van gemaakt.

Vrijdag avond om 20.00 uur begon het oefen kamp. Het begon gelijk goed, want het regende op dat moment. Tussen de buien door hebben de 2 patrouilles de tenten op weten te zetten op een droog stukje gras. De leiding had minder geluk, hun tent is later tijdens stromende regen opgezet en was van binnen net zo nat als van buiten.

Het doel van dit weekend was het halen van het insigne ‘kamperen’. Daarnaast gingen we natuurlijk ook voor een hoop plezier.

Lees meer

 

Het behalen van het insigne betekende de volgende voorwaarde:

-          Het kunnen opzetten van de tent.

-          Een keuken kunnen pionieren.

-          Een kampterrein verkennen en plattegrond maken.

-          Schrijven van een logboek.

-          Zelf een stukje programma bedenken en uitvoeren.

The Black Birds The Red Arrows
Thijs Jurgen
Wilfred Achilles
Victor Gijs
Tom Glenn
Thomas Chris

Na het tentopzetten werd het weekend officieel geopend met het hijsen v/d vlag. En daarna volgde de installatie van onze nieuwste scout, nl. Gijs Pronk.

Zaterdag

100_3902a

 

Deze ochtend stonden we vroeg op, want we gingen zweef vliegen.


100_3897aOm 8 uur vertrokken we om een briefing bij te wonen die om 9 uur gehouden werd op de zweefvlieg club . We waren te gast bij zweefvliegclub ‘den Helder’  in de Wieringermeer aan de Ulkeweg, www.zweef.nl .

Om 9 uur begon dus de briefing , hierin werden de vliegers geïnformeerd over het weer en de vliegroutes van de dag.

 

100_3901aDaarna kregen we van een van de vliegers in opleiding Hans Broekhuisen uitleg en een rondleiding achter de schermen, de lier die het zweefvliegtuig binnen 3 seconden met 80 km/h de lucht in trekt zodat deze op een hoogte van 450 meter de kabel los laat, het onderhoud wat door de clubleden zelf gedaan word (uiteraard onder toezicht van de rijks luchtvaart dienst) en de hangar waar alle kisten in de avond weer veilig opgeborgen worden. En hij vertelde ons wat meer over het vliegen met een zweefvliegtuig, en over lid worden en opleidingen bij de zweefvlieg club.100_3899a

Daarna konden we 1 voor 1 de lucht in , en in de loop van de middag was iedereen de lucht in geweest.  Een vlucht varieerde van 5 minuten tot ruim een kwartier. zoals op de startlijst te zien is. Ook de hoogte kon variëren, afhankelijk v/d de wind en snelheid, de een kwam tot een hoogte van 450 meter de ander met een beetje thermiek en geluk boven de 500. Nadat iedereen een keer had meegevlogen, mochten er nog een paar van ons een tweede keer mee. Er werd verloot wie er nog een keer de lucht in mochten, dit was natuurlijk helemaal geweldig100_3898a!

Na een geslaagde dag kwamen we rond een uur of 4 terug in Ursem. Daar moesten de 2 patrouilles nog een aantal opdrachten doen. Daarna was het al tijd voor het avond eten. Er werd gekookt op houtvuur, voor de mannen een  grote uitdaging. 
Op het menu stond spaghetti bolognese met een groente mix. Bij de Black Birds was Jeroen te gast tijdens het eten, en bij de Red Arrows Wilco. Het eten koken ging goed en het eten was lekker, [ alleen de volgende keer mag er iets meer op de hygiëne worden gelet tijdens het koken.]

Na het eten moest er natuurlijk het een en ander worden opgeruimd en kregen de mannen een opdracht voor de kampvuur act. ’s Avonds bij het kampvuur kregen we 2 spetterende optredens van beide groepen. Helaas begon het weer te regenen en moesten  we de rest van het avond programma binnen doen. De leiding gaf ook een bescheiden optreden, namelijk de helderziende act. De rest van de avond hebben we nog was spelletjes gedaan, onder het genot van chips en een glaasje fris. Na een gezellige avond was het helaas al weer bedtijd.

Zondag.

Alweer de laatste dag van het WOK 2009, de ochtend was helaas weer vol van nattigheid in de vorm van regen. Na het ontbijt moesten eerst alle spullen worden opgeruimd. De persoonlijke spullen naar binnen en de tenten omhoog zodat die alvast  konden drogen. 
Toen kregen beide patrouilles nog wat kleine opdrachten waarmee extra punten waren te verdienen. Een puzzel , wat luchtvaart opdrachten zoals zoek het type motor bij het type vliegtuig. In de middag hield de regen eindelijk op en konden we verder met het buitenprogramma. 

Het middag programma was gepland in het bos in Heerhugowaard. Na een korte fietstocht, kregen de mannen een kompasroute uitgereikt die hier moest worden gelopen.  Als ze de tocht goed hadden volbracht kwamen ze bij de leiding uit, de Black Birds deden dit in 17 minuten en de Red Arrows in 15 minuten, dus in een zeer hoog tempo. Aangekomen op de leidingpost was het tijd voor een hapje en een drankje. Daarna hadden de twee patrouilles nog 1 strijd om uit te vechten voor de laatste punten, dit was natuurlijk levend stratego in het bos. Het eerste spel werd gewonnen door de Red Arrows. Het tweede spel kon niet binnen de speeltijd worden beslist, dus gingen we tellen welke groep het meeste speelkaarten van de andere had verovert. Dat waren The Black Birds, dus was de stand weer gelijk. En dit was eigenlijk het hele weekend zo, beide patrouilles ontliepen elkaar weinig in de scores. Maar er kan er helaas maar eentje winnen. Voordat we aan de prijs uitreiking toe waren, kreeg iedere luchtscout zijn insinge ‘kamperen’ en een nieuw naambandje met “100% scouts”, daar ging het uiteindelijk allemaal om. 
Hiervoor hebben we hard gewerkt tijdens het weekend en in de voorbereidingen. En het insigne is dan ook door iedereen dik verdient!

En dan de prijsuitreiking,

Met een minimaal puntenverschil  hebben de Black birds gewonnen!! 
In totaal hadden de Red Arrows 88 punten en de Black Birds 92. 
Thijs, Victor, Wilfred, Tom en Thomas gefeliciteerd met de overwinning.

Na de prijsuitreiking uitreiking kon het weekend officieel afgesloten worden.

T-shirt maken met 100% luchtscouts

De landelijke georganiseerde actie door scouting Nederland is 100% scouts, wij als luchtscouts moeten daar natuurlijk onze eigen versie van maken met 100% luchtscouts.
Er zijn wel enkele spelregels verbonden met deze actie, namelijk:

-- %     luchtvaart activiteit
-- %     scouting activiteit
-- %     persoonlijke eigenschap
--------------------------------------- +
100% luchtscouts
Bij elkaar opgeteld moet het natuurlijk 100% zijn.

Lees meer

tshirt04_kl_webIedereen nam een eigen t-shirt mee in zijn eigen maat en bij voorkeur de kleur grijs, lichtblauw of wit. Eerst moesten de ontwerpen gemaakt worden, gewoon op papier natuurlijk en daarna pas met de verf aan de slag. En vergeet niet tijdens de schilderklus een stuk karton in je T-shirt te stoppen zodat je geen doordruk kan krijgen van de voorkant.tshirt01_kl_web

tshirt03_kl_webMet goede textiel verf, aan de ene kant de 100% luchtscouts tekst en aan de andere kant een vliegtuig afbeelding naar eigen keuze. Zoals op de foto’s is te zien is er hard aan gewerkt en is het resultaat een plaatjetshirt02_kl_web


modelbouw03_kl_web

modelbouw04_kl_webDoor de luchtscouts zijn tijdens de laatste opkomsten modelvliegtuigjes gebouwd.

Ze zagen er goed en uit en vlogen ook nog.

Lees meer

 

 modelbouw02_kl_web

Er werd een wedstrijdje gehouden waarvan hieronder deresultaten (Klik op het lijstje voor een leesbaar resultaat)

modelbouw01_kl_web

uitslag_wedstrijd_web