Een teek? Pak ‘m beet
Wat is een teek?
Een teek is een piepklein beestje, zo groot als een speldenkop. Een teek leeft in hoog gras en in struiken. Bijvoorbeeld in het bos en de duinen, maar ook in de struikjes bij het zwembad. Een teek lijkt een beetje op een spinnetje. Als je in de natuur speelt, kan een teek op je kruipen. Hij zoekt dan een warm plekje op je lichaam om zich vast te zuigen. Want teken leven van bloed. Het zijn parasieten.
Wat doet een teek?
Een teek kan op je kruipen om bloed te zuigen. Meestal is dat niet gevaarlijk. Zeker als je een teek snel uit je huid haalt is er niks aan de hand. Maar als een teek langer dan een dag in je huid zit, kan hij je ziek maken. Meestal gaat een teek juist op plekken zitten waar je hem niet zo snel ziet. Achter je oren bijvoorbeeld, of onder je oksels en in je haar. Kijk dus goed of er een teek op je kleren of je lichaam zit als je op een plek met gras en struiken bent geweest.
Wat is de ziekte van Lyme?
Van sommige teken kun je de ziekte van Lyme krijgen. Iemand met de ziekte van Lyme krijgt vaak eerst een rode, ronde plek op zijn huid. Een soort kring rond de plek waar de teek zat. Ook krijgt hij vaak last van hoofdpijn en pijn in armen of benen. Het lijkt op griep. Later worden de klachten vaak erger. Als je enkele dagen tot 3 maanden na een tekenbeet een rode ring of de griepachtige klachten krijgt, moet je naar de huisarts.
Hoe zorg je dat een teek je niet bijt?
Het belangrijkste is om je kleren en je lichaam te controleren als je in de natuur bent geweest. Laat een volwassene of een vriendje helpen. Blijf op de paden. In struiken en hoog gras zitten vaak de teken. Bedek je huid goed, want een teek zoekt je blote huid op. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen, een pet, een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. Als je weet dat ergens veel teken zijn, kun je je huid, schoenen, sokken en het onderste deel van de broekspijpen insmeren met een middel waar de stof DEET in zit. Dat helpt tegen insecten.
Wat moet je doen als je een teek hebt?
Als je toch een teek hebt, vraag dan aan je ouders of een andere volwassene om de teek uit je huid te halen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren en het doet helemaal geen pijn. Het verwijderen gaat goed met bijvoorbeeld een gepunt pincet. Of gebruik een van de speciale instrumentjes die je bij de drogist of apotheek kunt kopen. De teek moet bij de kop en zo dicht mogelijk op de huid vastgepakt worden. Trek de teek dan voorzichtig uit de huid. Ontsmet daarna het wondje met jodium of alcohol. Schrijf de datum van de tekenbeet op voor het geval je na een tijdje misschien ziek wordt.