Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Scoutinggroepen: wij gaan door

  Schiedam – Terwijl een groot deel van het leven stil ligt, laten de scoutinggroepen in Schiedam weten juist door te gaan. Met Scouting@home, dat wel.

  Foto: Scouting Tono-groep

  Thijs Roeling is welpenleiding bij de Scouting Tono-groep. Normaal gesproken zorgt hij, samen met zijn mede-leiding, dat de welpen elke week leerzame en vooral leuke activiteiten doen in en rond het gebouw van de Scoutinggroep. Ook voor hem was de schrik groot toen de overheid alle bijeenkomsten verbood.

  “Volkomen terechte maatregelen, natuurlijk, maar onze meiden en jongens willen graag elke week weer iets nieuws, verrassends en avontuurlijks doen”. Samen met zijn mede-leiding starten ze Scouting@home op en sturen ze de kinderen elke zaterdag een thuisopdracht.

  “Meedoen is natuurlijk geheel vrijwillig”, zo vult de 27-jarige jeugdleider aan. “Wat je ziet is dat nu ongeveer een derde van de kinderen mee doet, maar wat we bij andere scoutinggroepen zien is dat dit aandeel nog wel stijgt”. Zo kregen de welpen de eerste week van het thuisblijven een alfabet met bij elke letter een opdracht. Er wordt ook al gewerkt aan de digitale eieren-speurtocht voor over twee weken. Met 360-graden foto’s is het terrein rond het groepshuis in beeld gebracht en zijn er digitaal eieren in de foto’s verstopt. Misschien niet zo leuk als zelf eieren zoeken, maar een goed alternatief.

  Ook de andere scoutinggroepen in Schiedam hebben Scouting@home opgepakt, net als in heel Nederland. Zo kregen de leden van de Scouting Franciscus-Lodewijkgroep ook thuisopdrachten en gingen de welpen van de Scouting Taizé-groep sokpoppen maken.

  Wie binnenkort toch al eens bij een scoutinggroep wilde gaan kijken is van harte welkom om zich aan te melden voor de Scouting@home-activiteiten en lekker mee te doen. Via www.scoutingschiedam.nl zijn de verschillende scoutinggroepen  te vinden.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 2. Scouting Boxtel biedt online Scoutingprogramma aan

  Vanwege het coronavirus zijn alle Scoutingbijeenkomsten t/m 1 juni afgelast. Dat geldt ook voor de bijeenkomsten van Scouting Boxtel. Toch wil Scouting Boxtel haar leden niet zo lang zonder Scouting laten zitten. Daarom hebben verschillende groepen online spellen bedacht, waardoor de leden Scouting niet helemaal hoeven te missen.

  Zo hebben de scouts vrijdag (jongens en meiden van 11 tot 15 jaar oud), de gidsen (meiden van 11 tot 15 jaar oud) en de rowans (jongens van 15 tot 18 jaar oud) een online opkomst gehad. Via een chatprogramma kregen de scouts verschillende gekke opdrachten en moeilijke vragen. De antwoorden op de vragen waren telkens Google Maps locaties.

  De leiding van de verkenners woensdag (jongens van 11 tot 15 jaar oud) hebben een knutsel-je-eigen-kompas pakketje gemaakt en bij alle verkenners bezorgd. Tijdens een digitale opkomst hebben de verkenners zelf geknutseld, ze konden chatten en tips vragen.

  De Romulus welpen (jongens van 7 tot 11 jaar oud)  zijn door de leiding op pad gestuurd om de speeltuintjes bij hen in de buurt te testen en te beoordelen. Het beeldmateriaal dat de welpen hierbij hebben gemaakt wordt door de leiding samengevoegd in een leuke vlog.

  De Remus welpen (jongens van 7 tot 11 jaar oud) kregen van hun leiding de opdracht om iemand te helpen die het in deze tijden wat minder heeft. Ze konden bijvoorbeeld een mooie kaart schrijven voor iemand, boodschappen doen voor de buren of een liedje zingen bij iemand in de tuin. Natuurlijk wel allemaal op gepaste afstand!

  Ook de dwergen en de trollen (meiden van 7 tot 11 jaar oud) waren online samengekomen en hadden in groepjes van vier allerlei gekke opdrachten gedaan, zoals jezelf inpakken met wc-papier en een groepsfoto maken met je grote teen in je mond.

  De welpen woensdag (jongens van 7 tot 11 jaar oud)  spelen de komende weken hun eigen spel genaamd ‘Welpen Woensdag Online’. Een spel met veel verschillende opdrachten waarmee de welpen een insigne kunnen verdienen. Zo moesten ze op de foto met zo veel mogelijk groene dingen.

  Op deze manier biedt Scouting Boxtel een mooie oplossing in een tijd waarin sociaal contact zoveel mogelijk beperkt moet worden. De jeugdleden – die ook niet naar school kunnen – krijgen zo iets leuks te doen voor thuis. Het hele gezin kan meedoen aan de opdrachten.

  Veel ouders zijn erg positief over deze initiatieven. Anke, moeder van een scout en een welp: “Het is toch geweldig dat je als scoutinggroep niet bij de pakken neer gaat zitten en op zoek gaat naar alternatieve ideeën waarbij creativiteit en samenwerken nodig is? De kids krijgen er een dikke smile van op hun gezicht, en ik moet zeggen wij als ouders ook! Op deze manier blijven ze toch met elkaar in contact en kunnen ze, als de situatie het weer toelaat, terugkijken op een aantal hele leuke activiteiten die ze zonder deze crisis wellicht helemaal niet hadden meegemaakt!”

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten

  het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot

  een veelzijdige hobby.

 3. Scouting Boxtel op weg naar duurzame toekomst

  Op woensdag 18 maart werden er op het gebouw van Scouting Boxtel 24 zonnepanelen geplaatst. Hiermee zet Scouting Boxtel een mooie stap richting een duurzame toekomst.

  Sinds 2008 lagen er al 12 zonnepanelen op het dak van blokhut De Wickiup, het gebouw waar Scouting Boxtel haar wekelijkse opkomsten verzorgd. Met de toevoeging van 24 extra zonnepanelen, komt het totaal nu op 36 zonnepanelen, waarmee Scouting Boxtel over het jaar heen in staat is om zelf in haar gehele elektriciteitsvraag te voorzien.

  De plaatsing van de zonnepanelen werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Boxtel. In het kader van ondersteuning bij energiebesparende maatregelen bij sportclubs, ontving de stichting een mooie bijdrage van de gemeente.

  Eerder al nam Scouting Boxtel allerlei maatregelen om verder te verduurzamen. Zo werd in 2019 ook al alle enkele beglazing verbangen voor HR++ glas, werd er radiatorfolie aangebracht, en is alle TL verlichting vervangen voor energiezuinige LED-verlichting. Ook deze maatregelen werden ondersteund door een bijdrage van de gemeente, op basis van de subsidieregeling. Scouting Boxtel is de gemeente en de lokale politiek daar dan ook erg dankbaar voor.

  Joost Greunsven, voorzitter van de stichting die het gebouw beheert: “In 2020 vieren we het 25 jarig jubileum van ons gebouw. Al deze duurzaamheidsmaatregelen zijn ons ‘cadeau’ aan de club, voor een mooie en groene toekomst van Scouting Boxtel.”

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 4. Koningsmarkt 2020 afgelast door Caronavirus

  Het zou een mooi jubileumjaar worden, was de planning. Scouting Bosgeest organiseert de langste onafgebroken rommelmarkt van Nederland en dat zou dit jaar voor de 60e keer plaatsvinden. De vrijwilligers waren al begonnen aan de voorbereidingen. Maar helaas blijft het dit jaar op 27 april stil rond de Witte Kerk.

  Door alle beperkingen was het spullen inzamelen een stuk lastiger geworden. Daarnaast wil de vereniging haar vrijwilligers en leden ook niet in gevaar brengen. Zelfs als zouden de beperkingen na 6 april terug geschaald worden, dan nog zou er te weinig tijd zijn om een markt neer te zetten. Daarnaast zou het veel van de vrijwilligers vragen die op dit moment andere zaken aan hun hoofd hebben.

  Het bestuur wil de vrijwilligers ook zo snel mogelijk duidelijkheid geven en acht de kans klein in dat er dit jaar groots Koningsdag gevierd gaat worden. Ook de aan de markt gekoppelde stroopwafel verkoop is voorlopig van de baan. Er wordt gekeken of die met de start van het seizoen in september ingehaald kan worden. Want financieel is dit een flinke klap voor de vereniging. 

  De scouts houden er verder wel de goede moed in. De leiding is aan het kijken of opkomsten op een digitale manier voortgezet kunnen worden want het plezier voor de leden staat voorop. Als we onze jeugdleden niet op het clubhuis kunnen vermaken. Dan maar met gekke thuisopdrachten.

  Wel wil de vereniging iedereen die spullen gebracht heeft en alle vrijwilligers die hard aan de voorbereidingen gewerkt hebben van harte bedanken en volgend jaar zullen we uiteraard weer een mooi evenement neerzetten tijdens Koningsdag, en dan echt voor de 60e keer!

  Bron: Scouting Bosgeest, Noordwijkerhout

 5. Jubileumtaart voor gemeenteraad

  Schiedam – Honderd jaar bestaan de welpen van scouting in Nederland. Daarom trakteerden de Schiedamse welpen taart aan de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad.

  Foto: Thijs Roeling

  Nog voor de taart werd aangesneden heette burgemeester Lamers de welpen welkom. Na de toespraak van de burgemeester nam de 11-jarige welp Amy het woord. Namens alle welpen in Schiedam hield zij een korte toespraak voor de gemeenteraad.

  In haar toespraak vertelde zij dat haar ouders vinden dat zij elke week zelfstandiger wordt, leert samenwerken en problemen oplossen, maar dat zij zelf vindt dat het elke week gewoon ontzettend leuk is. Dat komt, volgens de jonge scout, omdat 100 jaar geleden de eerste welpengroep in Nederland is gestart, zodat nu elke week duizenden welpen het scoutingspel spelen. Iets wat de Schiedamse welpen graag met de gehele gemeente willen vieren, te beginnen met de gemeenteraad.

  Daarna mochten vier welpen, van elke Schiedamse welpengroep één, samen met de burgemeester de taart aansnijden en konden de welpen de taarten uitdelen aan de wethouders en de raadsleden. Het hele jaar zullen de welpen van de vier Schiedamse scoutinggroepen het 100-jarige jubileum van de welpen op verschillende manieren blijven vieren.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 6. Scouting Victorie uit Heiloo collecteert deze week (week van 2 maart) voor stichting Jantje Beton

  Scouting heeft een band met Jantje Beton. Stichting Jantje Beton stimuleert het vrij buiten spelen voor kinderen in hun eigen buurt. Ook binnen scouting kunnen kinderen hun hart ophalen en lekker buiten, in teamverband, de wereld om zich heen ontdekken. 

  In deze tijd van mobieltjes, internet en het spelen van games is het belangrijk dat jongeren ontdekken hoe cool het is om samen buiten iets leuks te ondernemen.

  Zeilen, kamperen, elke week een gaaf spel en speurtochten door het bos zijn voorbeelden hiervan. Daarom zetten de scouts zich graag in om deze week te collecteren voor het goede doel. 

  De opbrengst van deze actie gaat voor de helft naar Jantje Beton, de andere helft is voor de vereniging en zal worden besteed aan het onderhoud van de boten en de aanschaf van nieuwe spelmaterialen.

  Bron: Scouting Victorie, Heiloo

 7. 100-jarige welpen bakken taart

  Schiedam – Honderd jaar geleden werden de welpen opgericht bij Scouting in Nederland. Zaterdag vierden de huidige welpen in Schiedam dit door taart te bakken.

  Welpen zijn bij Scouting Nederland de meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar. In 1920 startte de eerste welpengroep in Nederland. Daarom vieren welpen in het hele land dit jaar feest, onder andere met de actie “Tijd voor Taart”.

  “Zo is Koningin Maxima in Noordwijk langs geweest bij twee groepen met welpen om te helpen met cupcakes en taart bakken”, zo verteld Richard Spruit, coördinator van de Schiedamse actie. “In Schiedam doen er vier welpengroepen mee, die zaterdag allemaal taart of cupcakes hebben gebakken en zo het eeuwfeest hebben gevierd”.

  Zo bakten de welpen van de Scouting Tono-groep cupcakes in Boerderij Landvreugd aan de Sweelincksingel, de Scouting Taizé-groep in hun gebouw aan de Schiedamseweg en de Scouting BvH aan het Burgemeester van der Lippad.

  De welpen aten de feesttaarten nu nog feestelijk op met de medescouts van hun eigen scoutinggroepen. Op 10 maart gaan de Schiedamse welpen taart aanbieden aan de gemeenteraad van Schiedam. Zo nodigen zij de burgemeester, wethouder en raadsleden uit om het feestje van 100-jaar welpen mee te vieren.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 8. Scouts op het podium

  Schiedam – Op een podium gaan staan voor een groot publiek is best eng. Toch durfden de bevers en welpen van de Scouting Tono-groep dit zaterdag tijdens de jaarlijkse PlayBackShow.

  image

  Foto: Richard Spruit

  Winnaars waren de 6-jarige Kim van den Graven bij de bevers en de 10-jarige Floor Lemon bij de welpen.

  “Ik had best goed geoefend”, zo straalt de 6-jarige Kim, “maar was best nog wel zenuwachtig. Maar nu heb ik wel gewonnen!”. Floor Lemon was zo mogelijk nog zenuwachtiger en volgens haar moeder ’s nachts meerdere keren wakker geworden. Toch waren beide scouts ontzettend trots op hun medaille en wisselbeker.

  “De playbackshow is al een echte traditie bij de Scouting Tono-groep”, zo verteld Monica Pool, een van de vrijwilligers die de playbackshow organiseerden. “Sinds 1986 doen we dit elk jaar, en de namen van alle winnaars staan op de wisselbeker.. Zelf heb ik de playbackshow bij de welpen gewonnen in 2008. En wat zo leuk is dat je ziet dat de kinderen het allemaal ontzettend spannend vinden, maar ze hiermee wel net hun grenzen weer iets verleggen. Weer iets meer durfven dan er voor, dat is voor mij echt Scouting”.

  In de jongste categorie, de bevers (4 tot 7-jarigen) is Luuk Lemon derde geworden, Svea Svetselaar tweede en mag Kim van den Graven de wisselbeker een jaar thuis houden. Bij de net iets oudere welpen (7 tot 11-jarigen) werd Shannon Spruit derde, Eva van Gerven tweede en komt de naam van Floor Lemon op de wisselbeker te staan.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 9. Taart voor de burgemeester van de jarige welpen

  Scouting Panoord, Waterscouting De Vikings en Scouting Ooievaarsgroep Heerjansdam hebben deze zaterdag een taart aangeboden aan Hein van der Loo, de burgemeester van Zwijndrecht. De aanleiding is dat binnen Scouting de speltak van de welpen, de leeftijdsgroep van kinderen van 7 tot 11 jaar, 100 jaar geleden in Nederland is opgericht. Alle reden voor een feestje, en daar hoort uiteraard taart bij.

  In 1910 werd in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf 11 jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land. In het hele land vieren de welpen dit jaar daarom feest. Dat start met het aanbieden van een taart aan hun burgemeester. Daarnaast worden er nog verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in de loop van het jaar.

  Deze zaterdag heeft Hein van der Loo, burgemeester van Zwijndrecht, de taart in ontvangst mogen nemen. Hem was ook gevraagde de kinderen kort iets te vertellen over de geschiedenis van de welpenspeltak. Wat de burgemeester echter niet wist is dat de kinderen van tevoren iets hadden afgesproken. Bij bepaalde woorden zouden ze opeens ‘iets’ doen. Groot was dan ook de verbazing bij de burgemeester toen er ineens een grote groepsknuffel was na het noemen van de naam van Lord Baden-Powell, oprichter van de scouting. En dat bij het woord ‘welpen’ ineens alle kinderen gingen springen. De burgemeester kon er hartelijk om lachen. Na de korte toespraak heeft de burgemeester de taart in ontvangst genomen en gedeeld met alle aanwezige welpen.

  De welpen zijn de grootste leeftijdsgroep van Scouting. In totaal zijn er bijna 30.000 welpen in Nederland, die elke week uitdagende activiteiten beleven tijdens de bijeenkomsten van Scouting. De welpen spelen in het junglethema, gebaseerd op het verhaal van het Jungleboek. Samen met spelfiguren Mowgli en Shanti beleven ze allerlei avonturen in de jungle. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspellen, oefenen met koken en doen creatieve programma’s. Ook gaan de welpen één keer per jaar op kamp, waar ze uitdagende spellen doen en veel leren.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 10. Scouting voor de allerjongsten: 4 t/m 7-jarigen vieren feest!

  Al meer dan 90 jaar komen bij Scouting Sint Jorisgroep 5 veel kinderen iedere week bij elkaar om een leuke tijd te hebben. Scouting is avontuurlijk en uitdagend voor kinderen vanaf 4 jaar en ouder. In 1989 werd de leeftijdsgroep ‘Bevers’ opgericht bij onze Scheveningse vereniging, waardoor ook de allerjongste tussen de 4 en 7 jaar mee kunnen doen bij Scouting.

  Het is feest!
  Vorige jaar mochten de Bevers al dertig kaarsjes uitblazen, maar aankomende zaterdag vieren we nog een keer feest. Stuiter is jarig en dat vieren de Bevers maar al te graag met een pyjamafeestje. Stuiter is een thema figuur uit het scoutingspel waarbij Bevers hun fantasie kunnen gebruiken, zich kunnen identificeren en helpt bij de ontwikkeling van kinderen. Stuiter is een Bever die dezelfde groei en ontwikkeling doormaakt als de jongens en meisjes in de leeftijdsgroep.

  Samen met nog meer themafiguren spelen de Bevers in het fantasieverhaal van het dorp Hotsjietonia. Maar Hotsjietonia is nog lang niet vol! Er kunnen nog veel meer Bevers komen spelen.

  Kom ook meespelen
  Komende zaterdag 8 februari is het feest en vieren we de verjaardag van Stuiter. Kom je ook naar ons pyjamafeestje? Neem je favoriete knuffel mee en een pyjama of dekentje want we vieren het met popcorn en een leuke kinderfilm op ons groepshuis en met een spelletje.

  Om mee te doen hoef je niet direct lid te worden en je mag drie bijeenkomsten mee doen om te zien of je het leuk vindt. We spelen elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur op ons groepshuis aan de Brugsestraat 49 in Scheveningen. Voor meer informatie neem eens een kijkje op onze website: www.sintjorisgroep5.nl of stuur een mailtje naar info@sintjorisgroep.nl.

  Wat is scouting?
  Maar wat is Scouting eigenlijk? Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet zomaar te beantwoorden. Scouting biedt namelijk ontzettend veel verschillende activiteiten. Scouting staat voor samen, outdoor, spelen en uitdaging. Voor de Bevers is er iedere week weer een nieuw uitdagend programma. Ze spelen een spel in het bos, de wijk, de duinen of op ons scoutingterrein. Lopen een speurtocht, spelen voetbal, maken een kijkdoos, spelen toneel, bouwen een hut of leren over gevaren van vuur om daarna lekker marshmallows te roosteren.

  Zo leren ze spelenderwijs samen te werken en de wereld te ontdekken. De spelvisie van Scouting gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat biedt garantie voor jarenlang plezier bij uitdagende activiteiten. Voor de oudere leeftijdsgroepen is het programma net zo afwisselend, maar biedt het nieuwe uitdagingen en meer verantwoordelijkheid. Hoe dan ook: Scouting is samen bezig zijn en plezier beleven en dat kan op zoveel verschillende manieren dat het niet te beschrijven is!

  Scouting in Scheveningen
  Scouting Sint Jorisgroep 5 zit aan de rand van Scheveningen vlak bij de gevangenis aan de Brugsestraat 49. Hier komen iedere week de leden bij elkaar op het groepshuis van de vereniging. De leden zijn onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen. De Bevers zijn de leden van 4 t/m 7 jaar;  we hebben twee Welpen groepen van 7 t/m 11 jaar; de Scouts van 11 t/m 15 jaar; de Explorers van 15 t/m 18 jaar en de Roverscouts van 18 t/m 21 jaar. Kijk op onze website wanneer jouw leeftijdsgroep zijn bijeenkomst heeft en stuur een berichtje om ook een keertje mee te doen.

  Scouting in Den Haag en daar buiten wordt steeds populairder en dat zorgt bij verschillende scoutinggroepen in de stad voor wachtlijsten. Bij onze leeftijdsgroep kennen de Scouts en één van de twee Welpengroepen een wachtlijst, Scouting in Scheveningen is dus ook populair. Scouting is in Nederland de grootste jeugdorganisatie en wordt met behulp van vrijwilligers georganiseerd.

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 11. Scouting Tono-groep verzilvert afvalprijs

  Schiedam – In 2019 hield de gemeente Schiedam de wedstrijd  “Afval the Challenge”. Kunstenaar Yvon Koopmans kwam zaterdag naar de scouts voor de gewonnen workshop.

  Foto: R. Spruit

  Eerste werd de Scouting Tono-groep net niet, maar dat scheelde weinig in de “Afval the Challenge” wedstrijd die de gemeente Schiedam in 2019 hield. Als tweede prijs wonnen de scouts een kunst-workshop met de lokaal zeer bekende kunstenares Yvon Koopmans. Zaterdag kwam zijn naar de scouts om de workshop te houden.

  “Zuinig zijn op de natuur en hier goed mee omgaan is al een eeuw een centraal thema bij Scouting”, zo verteld Richard Spruit, bestuurslid bij de Scouting Tono-groep. “Extra leuk dus dat we vorig jaar tweede werden, wat maar een haar scheelde met de winnares”.

  De jongste leden van de Scouting Tono-groep, alle meisjes en jongens van 5 tot 14 jaar, wachtte de kunstenares vol verwachting op. Na een introductie en uitleg gingen de jonge scouts zelf aan de slag, wat vaak nog best uitdagend bleek.

  Yvon zelf was zeer tevreden over het enthousiasme van de scouts en vertelde best nog wel vaker langs te willen komen om creatieve workshops te geven aan de bevers, welpen en scouts van de Scouting Tono-groep.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 12. Scouting Panoord op bezoek bij de Ambulancedienst

  Afgelopen zaterdag zijn de Welka’s van Scouting Panoord op bezoek geweest op de trainingslocatie van de Ambulancedienst in Dordrecht. Hier hebben zij een rondleiding gehad en EHBO-oefeningen gedaan. Het bezoek stond namelijk in het teken van het behalen van hun EHBO-insigne.

  Binnen Scouting leren kinderen diverse vaardigheden, bijvoorbeeld omgaan met vuur, knopen, etc. Als bewijs voor het beheersen van deze vaardigheden verdienen zij insignes die ze op hun blouse bevestigen zodat ze kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. Een van deze vaardigheden betreft EHBO. De voorgaande twee weken waren de Welka’s, scouts in de leeftijd van 8½ t/m 11 jaar, hier al druk mee bezig geweest tijdens hun scouting opkomsten op zaterdag. En hoe mooi is het om dan dit insigne bij de Ambulancedienst te mogen afronden. Het trainingscentrum van de Ambulancedienst in Dordrecht was bereid ons hierbij te helpen.

  Afgelopen zaterdag was het zover. De Welka’s werden hartelijk ontvangen door Wim. Na een korte uitleg over hoe ze daar werken en over zijn collega’s, werd er een rondleiding gegeven en een film over de Ambulancedienst vertoond. Zij hebben daar diverse oefenlokalen om situaties na te bootsen met speciale apparatuur en testpoppen. Vooral de testpoppen zagen er levensecht uit, dat vonden sommigen best spannend. Daarna mochten de Welka’s in twee groepen verschillende oefeningen doen waaronder beademing, verschillende soorten verbanden aanleggen en de Rautek en Heimlich greep. Tussendoor werden vragen gesteld over wat ze al geleerd hadden tijdens de eerdere opkomsten over EHBO. Nadat alle Welka’s ook nog een echte ambulance van binnen hadden mogen bekijken, kreeg iedereen zijn welverdiende EHBO-insigne uitgereikt.

  Scouting Panoord wil het trainingscentrum van de Ambulancedienst, en met name Wim, bedanken voor de ontvangst, de rondleiding en de uitleg. Alle Welka’s zijn zeer enthousiast met hun insigne, een mooie bouwplaat en sticker naar huis gegaan en kijken terug op een zeer geslaagde dag!

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 13. Verkenners Scouting Boxtel op driedaagse winterhike

  Bij Scouting worden veel uitdagende programma’s georganiseerd, afgestemd op de leeftijdsgroep. Tijdens de kerstvakantie zijn 22 scouts van Scouting Boxtel op een driedaagse hike geweest in de omgeving van Soest.

  De winterhike is inmiddels een traditie te noemen voor de groep jongens van 11 tot en met 15 jaar. Dit jaar begon de tocht op de grens van Hilversum en Baarn. Er werd in twee groepen gelopen, gebaseerd op leeftijd. Via een mooie tocht door de bossen kwamen de scouts uit bij Paleis Soestdijk, waar even gepauzeerd werd. De tocht werd vervolgd langs weilanden rondom Soest en eindigde bij het clubgebouw aan de Soesterduinen. Daar stond voor de jongens een goed bord stamppot klaar.

  Op dag 2 werd de tocht vervolgd naar vliegbasis Soesterberg. Deze vliegbasis is niet meer in gebruik, waardoor het mogelijk was om op de start- en landingsbaan te lopen. De tocht werd vervolgd via de Pyramide van Austerlitz naar de blokhut van Scouting Driebergen. Door de aanwezigheid van een militair oefenterrein, moesten de scouts helaas een flink stuk omlopen.

  De laatste dag ging de route naar Leersum. Tijdens de wandeling, passeerden de scouts een uitkijktoren vanwaar zij de gehele omgeving konden bekijken. Gedurende de drie dagen hebben de jongsten van de groep zo’n 58 kilometer gelopen, de oudsten liepen ongeveer 66 kilometer in totaal.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

 14. Op de Kerstmarkt van Scouting Panoord is er voor de jeugd veel te beleven

  Op de kerstmarkt van Scouting Panoord is ieder jaar altijd veel te beleven. Voor de jeugd zijn er zowel sportieve als knutselactiviteiten georganiseerd. Er kan gegeten en gedronken worden en daarnaast is er de jaarlijkse Kerstloterij met vele mooie prijzen. De opbrengsten van de Kerstloterij gebruiken we om voor de jeugdleden nieuwe materialen aan te schaffen.

  De Kerstmarkt staat vooral in het teken van de jeugd. Zij kunnen verschillende knutselwerkjes maken voor de kerst. Ook kunnen er kerststukjes gemaakt worden, alleen daar wordt een eigen bijdrage gevraagd voor de materialen. Verder staan er verschillende spellen waar de kinderen samen mee in de weer kunnen gaan. De sportievelingen kunnen op de klimwand terecht of op het speciaal voor deze gelegenheid gebouwde klimparcours. Uiteraard zijn al deze activiteiten onder de deskundige begeleiding van de vrijwilligers van Scouting Panoord. Verder is er volop de gelegenheid om wat te eten en te drinken. Onze vrijwilligers hebben weer hun best gedaan en serveren o.a. oliebollen en hamburgers.

  In de voorverkoop zijn de meeste loten voor de Kerstloterij al verkocht, maar ook op de Kerstmark zelf zijn er nog loten verkrijgbaar. Ook dit jaar zijn er weer mooie prijzen te winnen. Aan het einde van de dag zal de trekking van de prijzen plaats vinden. De opbrengsten van de Kerstmarkt en de loterij worden dit jaar ingezet om nieuwe materialen voor de vereniging aan te schaffen. Daarnaast zullen wij een klein deel doneren aan het project ‘kinderen weer naar school in Oeganda’. Het geld dat wordt ingezameld, gaat naar scholen die opgezet zijn in vluchtelingenkampen in Noord-Oeganda. Het helpt deze scholen met leermiddelen en training van docenten.

  De toegangsprijs voor dit alles is slechts 2 euro. Wij zien u graag op onze Kerstmarkt aankomende zaterdag 14 december vanaf 15:00. U vindt Scouting Panoord op sportpark Bakestein, Groot Karreveld 10 te Zwijndrecht.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 15. Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten

  Ook dit jaar zullen de scouts en vrijwilligers van Scouting Boxtel uw kerstkaarten tegen een aantrekkelijk tarief bezorgen in Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. Van 6 tot en met 15 december kunnen de kaarten ingeleverd worden op verschillende locaties in de omgeving van Boxtel. De scouts zorgen ervoor dat de kaarten tussen 17 en 23 december bezorgd worden.

  Dit is de zesde keer dat Scouting Boxtel kerstkaarten gaat bezorgen. De actie werd vorige jaren positief ontvangen en was succesvol verlopen. Dit jaar herhaalt Scouting Boxtel de actie en hoopt bij nog meer mensen een leuk kaartje te mogen bezorgen. De kerstkaarten worden bezorgd in Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. De opbrengst zal worden besteed aan spel- en kampeermaterialen en programma’s van de groep.

  Wanneer u uw kerstkaarten door de scouts van Scouting Boxtel laat bezorgen, steunt u niet alleen Scouting Boxtel, maar bespaart u ook op de bezorgkosten. De scouts bezorgen uw kerstkaarten voor € 0,35 per kaart en 3 kaarten voor € 1.

  Kerstkaarten kunnen van 6 tot en met 15 december, voorzien van volledig adres, ingeleverd worden bij Scouting Boxtel, Molenwijkseweg 5b. Daarnaast is het mogelijk om kerstkaarten in te leveren bij bloemisterij Jasmijn in Boxtel, Drogist Bewust Beter in Liempde, drie thuisadressen van vrijwilligers en op de kerstmarkt die wordt georganiseerd op Selissen op zaterdag 14 december. Voor meer informatie en inlevertijden kunt u kijken op www.scoutingboxtel.nl/kerstkaarten. De scouts zullen de kaarten sorteren en bezorgen. De kerstkaarten worden bezorgd tussen 17 en 23 december en zijn dus vóór de kerst op plaats van bestemming.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 16. Scouts verkopen kerstbomen en helpen Voedselbank

  Net als voorgaande jaren verkopen de scouts van scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, “Die scoutinggroep bij de Naald”, een gevarieerd aanbod aan kerstbomen.

  Ook dit jaar hebben ze verschillende soorten bomen, bijv. nordmann bomen of blauwsparren. “De opbrengst van de kerstbomenverkoop gaat volledig naar onderhoud en renovatie van de diverse gebouwen.” zegt Tineke Wiersma, voorzitter van de scoutinggroep. "In deze gebouwen komen iedere zaterdag 200 jeugdleden bijeen om samen verschillende activiteiten te ondernemen.“ 

  Ook doet de scoutinggroep iets voor een ander. Naast de kerstbomenactie zamelen ze etenswaren in voor de Voedselbank Apeldoorn. "Alle leden nemen iets mee. Zo dragen we samen bij aan een fijne kerst voor iedereen.” zegt Tineke. Onder andere thee, koffie, soep of vis in blik, houdbare melk, kruidenmix en beschuit zijn van harte welkom.

  Op zaterdag 7 en 14 december kunt u van 9:00 uur tot 17.00 uur langs komen aan de Jachtlaan 4-6 om onder het genot van een lekker warm drankje bij de kerstkraam een mooie boom uit te zoeken en uw donatie te doen voor de Voedselbank.

  Bron: Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 17. Uitbreiding voor Scouting Tono-groep

  Schiedam – De Scouting Tono-groep richt een nieuwe leeftijdsgroep op: de Roverscouts. Met deze leeftijdsgroep biedt de scoutinggroep ook plek aan jongvolwassenen.

  “Het is een speltak die we al enkele jaren niet meer hadden”, zo legt Lukas van Mil uit, bestuurslid bij de Scouting Tono-groep. “Maar ook voor de 18-tot-24-jarigen willen we graag Scouting aanbieden, en we zijn ontzettend bij dat dit nu gelukt is”.

  Voor de jongvolwassenen kent Scouting Nederland het Roverscouts-programma. Dit is voornamelijk gericht op outdoor-ervaringen, gecombineerd met sociale activiteiten die passen bij deze leeftijdsgroep samen met het ondersteunen van de scoutinggroep waar de roverscouts-leeftijdsgroep onderdeel van is. 

  De roverscoutsgroep heet de “Redekestam” en is vermoemd naar de oprichtster van de Scouting Tono-groep, mejuffrouw Redeke. Bij deze heroprichting kregen de aanwezig leden een vaandel met de naam van de roverscoutsgroep. De roverscouts van de Redekestam komen elke zaterdagmiddag bij elkaar voor hun activiteiten.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 18. Tijdperk ten einde voor scoutingleider

  Schiedam – In 1987 begon Richard Spruit als leider bij de Kabouters en Welpen van de Scouting Tono-groep. Met twee kleine onderbrekingen was het na precies 30 jaar dat hij zaterdag afscheid nam.

  Onder zijn leidingnaam ‘Dolfijn’ zorgde Richard 30 jaar voor een leuk, uitdagend en leerzaam programma voor wat tegenwoordig de welpen zijn. “Ik begon toen de Scouting Tono-groep, van oorsprong een meisjesgroep, net voor het eerst ook jongens toe ging laten”, zo haalt Richard nog een oude herinnering op. “Die 30 jaar zijn voorbij gevlogen, en het zijn ontzettend leuke jaren geweest, waar ik ontzettend veel heb geleerd van al die kinderen. Een voorrecht om te mogen doen”.

  Tientallen meisjes en jongens waren Kabouter of Welp bij de Scouting Tono-groep in die 30 jaar. Voor zover de scoutinggroep na kan gaan is dat het langste dat iemand ooit leider is geweest bij de groep.

  Niet dat Richard alleen maar leider was bij de jonge scouts. Daarnaast is hij al 29 jaar lid van het bestuur, was onder andere 8 jaar groepsvoorzitter en is al 12 jaar voorzitter van het stichtingsbestuur van de scoutinggroep. Richard Spruit vertrekt niet volledig bij de Scouting Tono-groep. Zo blijft hij onder andere voorzitter van het stichtingsbestuur en voorzitter van de huisvestingscommissie.

  Nadat de welpen een leuk afscheid hadden georganiseerd kregen ze allemaal ook een afscheidscadeau van de vertrekkende leider. Van het bestuur ontving ‘Dolfijn’ een envelop met een bedankje.

  Wie zelf lid is geweest en nog wat wil laten weten kan altijd een e-mail sturen aan Dolfijn@Scoutingtono.nl. Dat komt dan terecht bij de ex-jeugdleider. Ook het algemene e-mailadres info@scoutingtono.nl kan worden gebruikt.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 19. Chatten, zenden en radio en TV maken met Scouting Boxtel en Scouting Petrus Donders

  Afgelopen weekend hebben 229 scouts en 88 vrijwilligers deelgenomen aan het wereldwijde JOTA-JOTI weekend, het jaarlijkse communicatie-event, waar wereldwijd miljoenen scouts aan deelenemen.  De scouts hebben kennis gemaakt met vele verschillende vormen van communicatie.

  Tijdens het weekend leggen de scouts contact met andere scouts over de hele wereld, in totaal doen er meer dan een miljoen scouts mee aan deze activiteit. Met de hulp van een zendamateur en via speciale Scouting chatkanalen kletsen ze met heel veel andere scouts. Daarnaast wordt er het hele weekend live radio gemaakt en helpen de scouts mee met het maken van tv programma’s. Ook was er nog voldoende ruimte voor andere Scoutingprogramma’s. Diverse bosspelen, nachtspelen en tochten maakten het programma compleet.

  Scouting Boxtel en Scouting Petrus Donders uit Sint-Michielsgestel hebben de handen ineen geslagen en nemen samen deel aan dit weekend. Voor de scouts biedt dit nog meer mogelijkheid om andere scouts te ontmoeten.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 20. Uitdagend Kids Powerrr Event

  Schiedam – Onder een stralend zonnetje genoten de kinderen van het Kids Powerrr Event, het buitenevenement voor kinderen uit Schiedam.

  Foto: Richard Spruit

  Voor het tweede jaar organiseerde de Scouting Tono-groep het Kids Powerrr Event. “Om kinderen weer lekker buiten bezig te laten zijn”, zo verklaart Monica Pool, een van de organisatoren. Zo konden de kinderen het water van de Sweelincksingel oversteken met een touwbrug, hun eigen pizza bakken boven een kampvuur, een hindernisbaan bedwingen of armbandjes van paracord knopen.

  “Juist voor de kinderen die geen lid zijn bij de Scouting Tono-groep organiseren we dit een keer per jaar”, zo gaat Monica verder. “Veel kinderen spelen namelijk veel te veel binnen, en kijk hier maar eens hoe leuk het buiten kan zijn”.

  Wie het Kids Powerrr Event heeft gemist kan zaterdag ook bij de normale activiteiten van de scoutinggroep komen kijken en meedoen. “Het beste kunnen ouders dan even op www.scoutingtono.nl kijken”.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam