Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Scouting De Mohicanen viert drie jubilea met groepsweekend

  Scouting De Mohicanen uit Den Haag viert dit jaar drie jubilea: het 80-jarig bestaan van de groep, 50 jaar meiden bij de groep (destijds zeer vooruitstrevend!) en 50 jaar gebruik van het huidig clubgebouw ‘De Wigwam’ in de Bosjes van Pex. Ter gelegenheid hiervan is de hele groep – zo’n 250 jeugdleden en vrijwilligers – in het Pinksterweekend op jubileumkamp geweest naar Harderwijk om er gezamenlijk een feestje van te maken.

  De kinderen werden naar Harderwijk gelokt voor een avontuurlijke Koekieloekie safaritour. Eenmaal aangekomen, werd duidelijk dat de Koekieloekie-vogel was gevlogen vanwege aantasting van zijn leefgebied. De uitbreiding van vliegveld Lelystad met de komst van Veluwebaan zou deze situatie niet verbeteren. De kinderen werden uitgedaagd om te zorgen dat de Koekieloekie-vogel binnen 48 uur weer zou terugkeren. Mocht dit lukken, dan was de Veluwebaan van de baan.

  De Mohicanen gaan graag een uitdaging aan. Aan de hand allerlei spelen zijn de scouts van jong tot oud gezamenlijk aan de slag gegaan. De handen gingen uit de mouwen, de creativiteit werd op de proef gesteld en de hersenen werden aan het denken gezet. Tussendoor werd – afhankelijk van de leeftijd - het Aviodome bezocht, paintball gespeeld op het strand of een hoogteparcours afgelegd in het klimbos. Natuurlijk mocht een gezamenlijke feestmaal en een groots kampvuur niet ontbreken. Met vereende krachten is het De Mohicanen gelukt om de Koekieloekie-vogel zich weer thuis te laten voelen in de bossen van Harderwijk. De projectontwikkelaars hadden het nakijken.

  Scouting De Mohicanen kan dus in verschillende opzichten terugkijken op een geslaagd jubileumkamp. Gedurende het gehele jaar staat Scouting De Mohicanen stil bij de drie jubilea. Op zaterdag 1 september wordt bijvoorbeeld een Buurtspeelfestival georganiseerd waar de buurtkinderen en hun ouders samen met de scouts allerlei leuke activiteiten kunnen doen in en om het clubgebouw.

  Over Scouting De Mohicanen
  Scouting De Mohicanen is een vereniging die wekelijks een programma verzorgt voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Scouting De Mohicanen is met ruim 200 leden de grootste scoutinggroep van Den Haag. De wekelijkse programma’s worden in het clubhuis, genaamd de Wigwam, georganiseerd. Het clubhuis ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij het strand. Scouting De Mohicanen biedt plaats aan kinderen en jongeren van 6 t/m 23 jaar en aan leidinggevenden van 18 jaar en ouder. De groep is verdeeld in diverse speltakken waarin kinderen en jongeren met leeftijdsgenoten bezig zijn met het veelzijdige spel van scouting. Meer weten? Kijk op www.mohicanen.nl

  Bron: Scouting De Mohicanen, Den Haag

 2. Op expeditie tijdens Open Dag Scouting

  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell (SWIII/LBP) houdt op zaterdag 15 juni van 09:30 tot 16:30 uur een Open Dag op hun terrein aan de Jachtlaan 4-6 in Apeldoorn. Kinderen van alle leeftijden en hun ouder(s)/verzorger(s) zijn die dag van harte welkom om kennis te maken met scouting.

  Activiteiten
  Tijdens deze Open Dag is er van alles te doen op het prachtige stuk bos aan de Jachtlaan. Alle activiteiten tijdens de Open Dag passen binnen het survival-thema: ‘Expeditie Scouting’. In het bos zullen verschillende activiteiten plaatsvinden die de uitdaging en het plezier van scouting hebben. Zo is er een uitdagende klimmuur, een heuse rodeostier en worden er de mooiste kampvuurtjes gemaakt. Er is voor iedereen wat te doen, dit is ook iets waar scouting voor staat. De ouders kunnen op verschillende punten informatie over scouting en de scoutinggroep verkrijgen gedurende de dag, terwijl de kinderen zich vermaken met alle georganiseerde activiteiten.

  Programma
  Net zoals elke zaterdag heeft de scoutinggroep een ochtend- en een middagprogramma. Dit houdt dat er tussen 09:30 en 12:00 allerlei activiteiten plaatsvinden. Om 14:00 starten de activiteiten vervolgens opnieuw en deze gaan door tot 16:30.

  Vrijwilligers
  Bij scoutinggroep SWIII/LBP zijn vrijwilligers van harte welkom! Dus ben jij creatief, avontuurlijk, verantwoordelijk en een teamspeler? Dan ben jij diegene die ze zoeken om leiding te komen geven. Scoutingervaring is absoluut niet noodzakelijk. Dus kom zaterdag 15 juni naar het terrein aan de Jachtlaan in Apeldoorn voor meer informatie of kijk op www.sw3lbp.nl.

  Bron: Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 3. Gezocht: beste scouts van Nederland!

  Elk jaar worden tijdens het Pinksterweekend de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) georganiseerd, waarbij honderden scouts uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan om de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. De scouts van Scouting Boxtel zijn hier ook bij aanwezig. De LSW vindt jaarlijks plaats bij Scouting Labelterrein Buitenzorg in Baarn. Dit jaar is het de 82e editie, die plaatsvindt van 8-10 juni 2019.

  Voorrondes
  Meedoen aan de landelijke Scoutingwedstrijden kan niet zomaar. Tijdens voorrondes in de 46 regio’s van Scouting Nederland wordt besloten welke Scoutinggroepen goed genoeg zijn om te deel te nemen. Scouts in de leeftijd van 11-15 jaar gaan tijdens deze regionale Scoutingwedstrijden de strijd al aan met alle groepen uit hun Scoutingregio. Alleen de beste mogen door naar de LSW in Baarn. Zij vertegenwoordigen hun Scoutinggroep én regio. De scouts van Scouting Boxtel werden tijdens de regionale Scoutingwedstrijden tweede en plaatsten zich zo voor de LSW. Ze vertegenwoordigen hun Scoutingregio, Hart van Brabant.

  Samenwerking
  Tijdens de LSW worden scouts getest op échte Scoutingvaardigheden, zoals kamperen en het werken met GPS. Maar dat is niet het enige: ook theater-, sport- en creatieve activiteiten komen aan bod. Het belangrijkste tijdens het weekend is een goede samenwerking. De leidinggevenden blijven thuis en dus moeten de scouts het helemaal zelf doen. Dat kan alleen met een goede samenwerking. Ze moeten zich sociaal opstellen en hun grenzen verleggen. Zo ontwikkelen ze zich tot zelfstandige volwassenen.

  Geschiedenis
  De oorsprong van de LSW gaat ver terug. Al in 1924 werden er wedstrijden georganiseerd om te bepalen wie er naar de wereldkampioenschappen Scouting mocht, destijds in Denemarken. De succesformule is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement waar duizenden scouts uit Nederland aan deelnemen.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 4. Teams Scouting Panoord zijn klaar voor de Landelijke Scouting Wedstrijden

  Elk jaar worden tijdens het Pinksterweekend de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) georganiseerd, waarbij honderden scouts uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan om de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. De LSW vindt jaarlijks plaats in Baarn. Dit jaar is het de 84e editie, deze zal plaatsvinden van 8 t/m 10 juni 2019. Deze keer gaan twee teams van Scouting Panoord uit Zwijndrecht aan deze wedstrijden deelnemen. Na weken van voorbereiding zijn zij er beiden helemaal klaar voor.

  Meedoen aan de landelijke Scoutingwedstrijden kan niet zomaar. Tijdens voorrondes in de 46 regio’s van Scouting Nederland wordt besloten welke Scoutinggroepen goed genoeg zijn om te deel te mogen nemen. Duizenden Scouts in de leeftijd van 11 tot 15 jaar gaan tijdens deze regionale Scoutingwedstrijden de strijd al aan met de groepen uit hun eigen Scoutingregio. Alleen de beste mogen door naar de LSW in Baarn. Zo ook de teams van Panoord, die in de regionale wedstrijden van de regio ‘Rond de Biesbosch’ de eerste en derde plaats wisten te bereiken. Dankzij deze prestaties mogen zij beiden, samen met een team van Scouting Alblasserdam, namens de regio deelnemen. Een unicum, want nog niet eerder mocht Scouting Panoord twee teams tegelijkertijd afvaardigen naar de LSW.

  Tijdens het Pinksterweekend van 8 tot en met 10 juni worden scouts getest op échte scoutingvaardigheden, zoals pionieren, routetechnieken en het maken van een goed kampement. Daarnaast komen ook theater-, sport- en creatieve activiteiten aan bod. Een uitdagend scoutingprogramma is tenslotte enorm breed. Het belangrijkste tijdens het weekend is een goede samenwerking. De leidinggevenden blijven thuis en dus moeten de scouts het helemaal zelf doen.

  Tijdens de voorbereiding is daarom ook naast de scoutingtechnieken juist hierop extra getraind. Verder zijn alle spullen, zoals tenten, kookspullen, hout en touwen en ander materiaal uitgezocht, nagekeken en klaargezet. Afgelopen weekend zijn de laatste voorbereidingen afgerond en zijn beide teams klaar om de strijd aan te gaan.

  Scouting Panoord wenst de twee teams veel succes komend Pinksterweekend!

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 5. Welpen terug van Magisch Kamp

  Schiedam/Burg-Haamstede – De welpen van de Scouting Tono-groep keerden zondag terug van het Magisch Kamp. Tijdens dit kamp leerden zij alles om het magische brouwsel te maken dat hun leiding van de Wilde Wateren Builenvloek af moest helpen.

  image

  Foto: R. Spruit

  Een week voor het kamp vonden de welpen een grote ton met hierin twee groene cupcakes en een brief van Hekselotje. Hieruit bleek dat zij de cupcakes speciaal “voor de lieve en fantastische leiding” van de helpen had gebakken. Helaas bleken de cupcakes wel vervloekt, en kreeg de leiding de Wilde Water Builenvloek.

  Tijdens hun kamp in Burg-Haamstede trokken de welpen de duinen in om zo het geheim van de zeeheks te ontrafelen en de ingrediënten te verzamelen voor het tegengif. Zondagochtend brouwden zij dit magische drankje. Gelukkig werd de leiding hierdoor weer helemaal genezen.

  “Welpen spelen nog helemaal in hun fantasie”, zo verteld Thomas Langeweg, een van de leiders. Tijdens dit spelen leren ze heel veel, waaronder samen werken, doorzetten maar ook handige technieken zoals orientatie”. Het hemelvaartskamp van de welpen van de Scouting Tono-groep duurde van woensdag tot zondag.

  Wie zelf ook bij de welpen wil kijken is van harte welkom. Alle meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar oud mogen met de welpen meedoen. Kijk hiervoor op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 6. Den Haag wint Kaagcup 2019

  Waterscouts van de uit Macdonald groep uit Den Haag hebben de Kaagcup 2019 gewonnen. De Hubertus-Brandaan uit Voorburg en Scouting Alphen aan den Rijn werden tweede en derde. De  44e editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. In totaal deden 1400 waterscouts mee, met zo’n driehonderd boten. De deelnemende kinderen kwamen uit de regio’s Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Amstelveen, Haarlem en Rotterdam.

  De wisselprijs in de instructieklasse voor de jongere deelnemers werd gewonnen door Waterscouting St. Willibrordus uit Gouda. In de vrije klasse voor de oudste deelnemers ging de prijs naar de S.B.N. Doorman M.O.V.O. uit Rotterdam. De Bim-Bakenesser groep uit Haarlem mocht de wisselprijs voor de schouwen, een iets uitdagender boottype, in ontvangst nemen.

  Wedstrijdleider Angela Schubert blikt tevreden terug: ,,We hebben drie mooie en spannende wedstrijden kunnen zeilen. Waarbij de deelnemers konden laten zien wat hun zeilkwaliteiten waren bij zowel veel als weinig wind. Het is altijd weer leuk om te zien hoe fanatiek de jeugdige deelnemers het evenement beleven, waar ze vaak al weken naar uitgekeken hebben.”

  De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluitend gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. Op vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden gezeild die bepaalden in welk veld (op welk niveau) de deelnemers de zaterdagwedstrijden zouden starten. Per veld waren er drie prijzen te verdienen. De scoutinggroep die met drie of meer lelievletten meedeed en bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. Ook vorig jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep.

  Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum. In het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

  Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

  Bron: Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden

 7. Welpen maken Talaabpool schoon

  Schiedam – Zo’n 200 welpen uit de regio verzamelden zich zaterdag in Brielle. Volgens het themaverhaal hielpen ze daar om de Talaabpool uit het Junglebook te ontdoen van plastic. Tegelijkertijd vermaakten ze zich op en rond het Brielse Meer.

  “Welpen zijn meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar. We willen ze graag op een speelse manier bewust maken van de wereld om hen heen”, zo verteld Peter van Dalen, een van de organisatoren van Scoutingregio Maasdelta. “Tegelijkertijd is alles op deze leeftijd nog heel speels.”

  De kinderen deden onder andere een wedstrijd waarbij water doorgegeven moest worden en flink nat konden worden en ze verfden met hun neus. Het thema was het schoonmaken van de Talaabpool, een meer uit het Jungleboek wat het algemene welpenthema is. Hoogtepunt was toch wel het zeilen waarbij de jonge scouts door hun oudere collega waterscouts werden meegenomen in de zeilboten over het Brielse Meer. Ook stapten de 200 welpen in de kano om in groepjes van 3 over het meer te peddelen.

  De ruim 200 welpen kwamen uit Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en de scoutinggroepen van de Zuid Hollandse eilanden. Vanuit Schiedam deden de welpen van de Scouting Tono-groep en de Scouting BvH mee.

  “Het was heel leuk om ook eens te spelen met zo veel welpen van andere Scoutinggroepen”, zo verteld de 8-jarige Eva. “Zelf zit ik bij de Scouting Tono-groep uit Schiedam-Groenoord, maar hier komen welpen uit de hele regio bij elkaar.” Zelf vond ze het kanoën het leukste, hoewel de vragenkwis bij deze welp ook goed scoorde.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 8. Scouts Tono-groep scoren hoog bij regionale scouting wedstrijden

  Schiedam – In het Hartelpark in Spijkenisse verzamelden zich dit weekend zo’n 280 scouts uit de regio. Zij hielde de Regionale Scouting Wedstrijden. De scouts van de Scouting Tono-groep scoorden net buiten de top-10 met een 16e plek.

  “De Regionale Scouting Wedstrijden zijn voor de scouts van 11 tot 14 jaar. Van vrijdagavond tot zondagmiddag kamperen ze hier. Zonder de eigen leiding, want het zijn wel wedstrijden. Als groepje moeten ze het echt samen doen. Ze krijgen dan punten voor samenwerking, het eten koken, de hike die ze lopen, tent opzetten en voor de gezelligheid binnen het team”, zo verteld een van de organisatoren.

  De 280 scouts waren verdeeld over 52 teams, afkomstig van de scoutinggroepen uit de regio Maasdelta. Hoewel de eigen leiding niet bij hun ‘eigen’ kinderen mag zijn, houdt de subkampstaf wel een oogje in het zeil. Het thema was ‘het wilde westen’, met subkampen zoals ‘de Zware Tokkies’, ‘de Wilde Sheriffs’, ‘de WigwamstaM’ en de ‘Flying Outlows’.

  De 52 ploegen arriveerden vrijdagavond in het Hartelpark in Spijkenisse. Het opzetten van de tenten was direct het eerste onderdeel waar punten voor verdiend konden worden, naast samenwerking en sfeer.

  Vanuit Schiedam namen de Scouting Tono-groep, de Scouting Taizé Kethel, de Scouting Fransiscus Lodewijkgroep en de Scouting BvH deel. De meisjes en jongens van de Scouting Tono-groep eindigden als hoogste Schiedammers op plaats 16 met 590 punten. Winnaars werd een team met alleen meisjes van de vlaardingse Scouting Maurits-Vioolgroep. De vier hoogst geëindigde groepen gaan door naar de Landelijke Scouting Wedstrijden die in juni in Baarn worden gehouden.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 9. 1400 Scouts strijden in Hemelvaartsweekend om felbegeerde Kaagcup

  Zo’n 1400 waterscouts uit de regio strijden vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni op de Kagerplassen om de felbegeerde Kaagcup. De tieners, verdeeld over driehonderd boten, moeten laten zien dat ze kunnen zeilen. Aan de wedstrijden doen kinderen mee uit de regio’s Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam.

  Foto: Jeroen Mesman

  De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden. De wedstrijden worden georganiseerd voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. De scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. In de afgelopen drie jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep uit Den Haag. Er wordt gevaren volgens het reglement van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). De prijsuitreiking van de Kaagcup is op zaterdag 1 juni om 19.00 uur op het Boterhuiseiland, Zijldijk 4, Warmond.

  Tijdens het Kaagcupweekend overnachten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kamperen op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum, in het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

  Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

  Toeschouwers die een blik van de wedstrijden willen opvangen en niet de mogelijkheid hebben om zelf het water op te gaan, kunnen terecht op een aantal locaties. De te varen routes hangen welliswaar af van de wind die er staat, toch is de kans groot dat de deelnemende boten te zien zijn vanaf het uitkijkpunt aan het einde van de Menneweg in Sassenheim of vanaf Kaageiland.

  Bron: Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden

 10. Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana levert bijdrage aan Dodenherdenking

  Afgelopen 4 mei heeft Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana een bijdrage geleverd aan de Dodenherdenking in gemeente Den Haag. De herdenking vond plaats bij het Tesselseplein (Duindorp) en bij de kinderherdenking in Madurodam. Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Dodenherdenking. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen scouts de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.

  De scouts ondersteunen de organisatie op het Tesselseplein met diverse activiteiten zoals het hijsen de vlag en kransen uitreiken aan de vertegenwoordigers van de diverse organisaties. Deze actie wordt ondersteund door de Scouts onderdelen De Bosgeuzen, Het Phoenixvendel en de Explorers de Dhaulagiri. Bij de kinderherdenking bij Madurodam zijn alle welpenonderdelen vertegenwoordigd (de Speurdershorde, de Zonnestralen en de Woudwachters) ook zijn er andere welpen hordes vertegenwoordigd vanuit andere Scoutinggroepen uit de omgeving van Den Haag Tijdens de kinderherdenking vormen de welpen een lint (golden cirkel) waarmee ze het gebied markeren voor de kinderen tijdens de herdenking. Ook steken alle welpen een roos in het vrijheidsmonument. Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de Dodenherdenking op 4 mei. Zij spelen hierbij al jaren een ceremoniële rol. Jaarlijks zijn ook zo’n 60 scouts betrokken bij de Nationale Herdenking op de Dam. Zij komen elk jaar uit een andere provincie.

  Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana ondersteunt nu al 2 jaar bij Dodenherdenking op het Tesselseplein en doet voor de eerste keer mee met de kinderherdenking bij Madurodam. Zij zijn niet van plan om hier binnenkort mee te stoppen. ‘Vrij kunnen spelen en je zelf zijn’, vinden wij als Scoutinggroep heel belangrijk.

  Bron: Scouting Be Pals, Den Haag

 11. Ga mee op avontuur in de stad bij Scouting Sint Jorisgroep 5 tijdens de Doe Mee Dag voor kleuters!

  Misschien heb je ze wel eens in Scheveningen gezien, de Bevers. Dit zijn jongens en meisjes tussen de 4 en 6 jaar oud van Scouting Sint Jorisgroep 5. Zij zijn het, die elke zaterdag nieuwe avonturen beleven! Op zaterdag 11 mei organiseren de Bevers een “Scouting Doe Mee Dag” voor iedereen die mee wil doen van 4 t/m 6 jaar oud en kennis wil maken met Scouting!

  Wat we gaan doen
  Tijdens de Scouting Doe Mee Dag op 11 mei krijgen de kinderen van 4, 5 en 6 jaar in een notendop te zien wat Scouting allemaal inhoud. We hebben een uitdagend spel bedacht en dagen jou uit om mee te doen. We gaan lekker naar buiten, want daar spelen we het liefst. We verzamelen om 10:00 uur op het groepshuis, dus zorg dat je er dan bent. De Bever Doe Mee Dag duurt tot 12:30 uur.

  Ik wil meedoen!
  Heeft u een zoontje, dochtertje of kleinkind tussen de 4 en 6 jaar, dat het leuk vindt om veel buiten te spelen, vuurtje te stoken en heel veel leuke dingen te leren? Kom dan vooral meedoen bij de Doe Mee Dag! Dit is 3x gratis en vrijblijvend en een aanmelding voor de Doe Mee Dag is niet nodig. Scouting staat voor uitdaging waar we het liefst elke zaterdag buiten spelen! Heb je vriendjes/vriendinnetjes uit dezelfde leeftijdscategorie? Kom dan samen, want samen hebben we nog veel meer plezier!

  Onze deskundige vrijwilligers Marcel, Albert en Patricia organiseren elke zaterdag leuke spelletjes voor de Bevers, in een veilige omgeving. Zo maken de bevers in het fantasie dorp Hotsjietonia allerlei avonturen mee waardoor ze alles en nog wat leren. Omdat de Bevers elke week weer iets anders leuks doen, vindt iedereen Scouting leuk!

  Waar vind je ons?
  Ons groepshuis is te vinden aan de Brugsestraat 49, Belgisch Park Scheveningen. Meer informatie: www.sintjorisgroep5.nl

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 12. Koningsdag: familiefeest op het Belgischeplein

  Scheveningen - Haal alles wat ORANJE gekleurd is maar uit de kast, want aanstaande zaterdag is het KONINGSDAG! In het Belgisch Park hebben Scouting Sint Jorisgroep 5 en de Koningsdagcommissie Belgisch Park al de nodige voorbereidingen getroffen om er op 27 april weer een mooi feest van te maken.

  Een groot familiefeest!
  Al jaar en dag zorgen beide partijen ervoor dat het Belgischeplein getransformeerd wordt in een ware kidszone. En ook al is de formule reeds jaren hetzelfde, met af en toe een andere invulling van het podium en/of een andere attractie, blijft het buurtfeest ieder jaar weer meer bezoekers trekken uit geheel Den Haag. De gemoedelijke sfeer en het buurtkarakter maakt het aantrekkelijk voor bezoekers om hier met het gehele gezin naar toe te komen. Gezellig samen struinen langs de vrijmarkten bijvoorbeeld in de straten rondom het Belgischeplein. Om even bij te komen nodigen we u graag uit om plaats te nemen op ons terras. Met een kopje koffie en een lekker broodje of toch liever een ijsje, suikerspin of een pannenkoek voor de kinderen? Heerlijk ontspannen toch?

  Nieuw dit jaar: Repair Kid
  Naast vertrouwde attracties zoals de bobsleebaan en de clownsexpress zal, wegens groot succes vorige jaar, ook de junglerun dit jaar terug komen. Nieuw dit jaar is de komst van Repair Kid. Dit is een geweldig initiatief bedoeld om milieubewustzijn, creativiteit en oplossingsgericht denken bij kinderen te bevorderen. Kinderen worden de gelegenheid geboden om te onderzoeken hoe apparaten in elkaar zitten, door ze de mogelijkheid te bieden ze te slopen onder begeleiding met gereedschap. Met de restanten maken kinderen kunst en ontdekken ze dat helemaal niets weg hoeft. Ieder voorwerp kan gebruikt worden om er iets anders van te maken.

  Kinderplein
  Een echt feestje voor de kinderen is een bezoekje aan het speciaal ingerichte Kinderplein. Er is van alles te doen: een speurtocht, eendjes vissen of marshmallows verwarmen boven een ‘kampvuurtje’ bijvoorbeeld. Kinderen kunnen zich laten schminken en er komt ook een clown op bezoek. Niet te missen dus! De spelletjes en activiteiten op het Kinderplein georganiseerd door de Scouting zijn gratis.

  Dit buurtfeestje wil je niet missen!
  DJ Bas staat op het podium en zal zorgen dat er gedanst kan worden. De Scouting gaat er uiteraard weer voor zorgen dat er mooie prijzen te winnen zijn bij het rad van fortuin. U bent van harte welkom! De activiteiten vinden allemaal plaats op 27 april van 10:00-16:00 uur.

   Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 13. Verkenners Scouting Panoord winnen regionale scoutingwedstrijden

  Afgelopen zaterdag hebben de Verkenners van Scouting Panoord de scoutingwedstrijden van de Regio Rond de Biesbosch gewonnen. Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht reikte de eerste prijs uit aan de gelukkige winnaars. Zij gaan tijdens het pinksterweekeinde de regio vertegenwoordigen tijdens de landelijke scoutingwedstrijden in Baarn. En er was dubbel succes, want ook de Scouts van Scouting Panoord die op de derde plaats zijn geëindigd hebben zich gekwalificeerd voor de wedstrijden in Baarn. De Gidsen van Scouting Alblasserdam, die tweede zijn geworden, completeren de afvaardiging van de regio.

  Iedere regio binnen Scouting Nederland organiseert in de maand april wedstrijden om te bepalen wie aan de landelijke wedstrijden mee mogen doen. De Regio Rond de Biesbosch, waar Scouting Panoord onder valt, organiseerde afgelopen weekend de regionale wedstrijden (ook wel RSW genoemd) op de locatie van Scouting Panoord. Dit jaar deden 14 teams mee vanuit de gehele regio. De teams die op eerste drie plaatsen eindigen gaan naar de landelijke scouting wedstrijden (LSW), waar ruim 650 scouts uit heel Nederland aan meedoen. De wedstrijden zijn bedoeld voor jeugdleden tussen de 11 en 15 jaar, die onder de speltak Scouts vallen en te herkennen zijn aan hun beige blouse. Binnen Scouting Panoord zijn binnen deze categorie twee groepen actief, de Verkenners en de Scouts, waarvan uiteindelijk vier teams dit weekend aan de RSW hebben meegedaan.

  De wedstrijden kennen verschillende activiteiten die draaien om wat Scouting inhoudt. Het goed samenwerken als team, routetechnieken en het juist opzetten van een kampement zijn onderdelen die getoetst worden, maar ook zaken als spel, expressie en het klaarmaken van een originele maaltijd komen aan bod. De wedstrijden begonnen vrijdagavond met het opzetten van de tent en het pionieren (met houten palen en touw een object maken) van een kamptafel. Daarna werd een gemeenschappelijk spel gepeeld en uiteraard bij een kampvuur werd de eerste dag afgesloten. Zaterdag na het ontbijt is men op de fiets naar Zwijndrecht gegaan om nog een spel te spelen, en ’s middags was er een fiets ‘hike’ waarbij men aan de hand van vooraf uitgerekende coördinaten verschillende locaties moest vinden en bezoeken. Na terugkomst gingen de deelnemers koken en met het correct afbreken van het kampement was het afgelopen en kon de einduitslag van de RSW worden berekend.

  Wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Zwijndrecht was speciaal naar Scouting Panoord gekomen om de einduitslag bekend te maken. Ieder deelnemend team ontving van haar een certificaat van deelname, en zij reikte de wisseltrofee voor de eerste plaats aan de Verkenners van Scouting Panoord uit. Een heuglijk feit, aangezien 14 jaar geleden een team van Scouting Panoord deze voor het laatst had gewonnen. Naast de derde plaats voor de Scouts van Panoord, werden de andere twee teams van Panoord respectievelijk 9e en 10e. Scouting Panoord wenst de winnaars en het team van de derde plaats veel succes op de LSW in Baarn op 9, 10 en 11 juni.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 14. Scouts Scouting Boxtel scoren op regionale Scoutingwedstrijden

  Afgelopen weekend vonden in Scoutingregio Hart van Brabant weer de regionale Scoutingwedstrijden plaats. De scouts van Scouting Boxtel deden hier aan mee en hebben de tweede plaats behaald. Een prestatie om trots op te zijn.

  image

  Tijdens de regionale Scoutingwedstrijden gaan scouts uit de hele regio de strijd met elkaar aan. Dit gebeurt op het gebied van echte Scoutingactiviteiten. De scouts moeten tijdens het weekend een eigen keuken pionieren (bouwen met hout en touw, red.), lekker koken, een tocht lopen en natuurlijk hun tent op de goede manier opzetten. Daarnaast hebben de scouts een themapresentatie gegeven die aansloot bij het thema van de regionale Scoutingwedstrijden: Cowboys & indianen in 4D.

  Het was een groot succes. Met meer dan honderd deelnemers was het een gezellig weekend op ’t Zand in Alphen. De scouts van Scouting Boxtel hebben het erg naar hun zin gehad en erg veel geleerd. Ze moesten dit weekend alles zelf doen, omdat het een wedstrijd was is het niet de bedoeling dat de leiding helpt, waardoor goede samenwerking erg belangrijk was. De scouts moesten zich sociaal opstellen en hun grenzen verleggen. Zo ontwikkelen ze zich tot zelfstandige volwassenen.

  Tijdens de prijsuitreiking bleek dat een van de groepjes van Scouting Boxtel zelfs de tweede plaats behaald heeft, een fantastische prestatie. Dankzij deze tweede plaats zijn ze uitgenodigd om tijdens Pinksteren deel te nemen aan de landelijke Scoutingwedstrijden in Baarn.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 15. Draken gespot in het Beatrixpark!

  Het zonovergoten Beatrixpark werd op 30 maart jl. voor één dag het strijdtoneel van 200 welpen uit de Scoutingregio Maasdelta noord.

  Om 11:00u verzamelden de welpen zich aan de rand van het Beatrixpark. Na een gezamenlijke opening zijn zij in teams op zoek gegaan naar een geschikte plek om een eigen fort te bouwen en te verdedigen. Wanneer de juiste locatie van het fort gekozen was en de verdediging was aangelegd, klonk voor de welpen het startsein om op zoek te gaan naar de draken met de gouden munten. Dit werd hen natuurlijk niet makkelijk gemaakt, de draken bleven niet stil zitten maar sloegen hun vleugels uit en vlogen door het park.

  Met het goud konden de welpen  spullen kopen om hun eigen fort te versterken of een ander fort te belagen. Niet alleen door de draken te vinden kon er goud verdiend worden, ook door de welpen van andere groepen te tikken of door een vijandig fort te overvallen kon er gestreden worden om goud.

  Samenwerken, tactisch spelen, inzicht en bovenal plezier waren de fundamenten van deze dag. Na een gezamenlijke afsluiting om 15:00u zijn alle deelnemers van de Scoutinggroepen moe maar zeer voldaan weer huiswaarts gekeerd.

  De organisatie van deze dag wil alle welpen en leiding van totaal 13 speltakken, vanuit de Scoutinggroepen: Scouting BvH, Scouting Franciscus Lodewijck, Scouting Tono-groep, Scouting Taizé-groep Schiedam, Scouting Allart van Heemstede, Scouting Marnix van sint Aldegonde, Scouting Maurits-Viool, Zeeverkennersgroep de Geuzen, Scouting Wesselgroep en Scouting Paulusgroep, bedanken voor deze onvergetelijke ervaring!

  Het organisatieteam bestaande uit welpen-leidingteam van Zeeverkennersgroep de Geuzen en het regio ledenactiviteiten team kijkt met genoegen terug op weer een geslaagde activiteit. “Om 200 kinderen vol enthousiasme op te zien gaan in een grootschalig spel en zo weer een mooie herinnering aan hun scoutingavontuur toe te kunnen voegen, daar halen wij ons plezier en genoegdoening uit”, zegt Peter van Dalen van het RLA-team.

  Voor meer informatie over Scouting in de regio kan men kijken op de webpagina https://maasdelta.scouting.nl/,
  of de bijbehorende Facebookpagina’s:
  https://www.facebook.com/Maasdelta en https://www.facebook.com/WelpenNoordRegioMaasdelta.

  Bron: Regio Maasdelta

 16. Jubileumfeest voor Scouting Tono-groep

  Schiedam – Op 21 maart 1934 richtte mejuffrouw Redeke de Tono-groep op, toen nog onderdeel van het Nederlands Padvindsters. Zaterdag vierde de Scouting Tono-groep haar 85-jarig bestaan met feestelijke activiteiten voor de jonge scouts.

  “Scouting is uitdaging, scouting is avontuur”, zo trapt Lukas van Mil af, een van de organisatoren van de jubileumdag. “Dat is al 85 jaar hetzelfde. Hoe we dat doen is in die tijd echt wel veranderd”. Was het Nederlands Padvindsters Gilde in de vorige eeuw alleen voor meisjes, al ruim 30 jaar lang zijn ook jongens van harte welkom, om maar even één voorbeeld er uit te halen.

  Het jubileum werd gevierd met verschillende uitdagende en avontuurlijke activiteiten rond het gebouw van de scoutinggroep aan de Sweelincksingel in Groenooord-Zuid. Zo was er een laagteparcours uitgezet waar de kinderen overheen konden klauteren, kon er popcorn gebakken worden boven een houtvuurtje en konden de kinderen natuurlijk zelf een feestelijke cake versieren. Tenslotte mocht iedereen met verf een afdruk van haar of zijn hand zetten op een groot jubileumbord. “Dit bord kom in het gebouw te hangen, voor de volgende 85 jaar”, zo sluit van Mil af. Voor de oudere leden en vrijwilligers was er ’s avonds nog een kampvuur waar gezellig werd nagepraat.

  Wie ouder is dan vier jaar en zelf ook avonturen mee wil maken kan contact opnemen met de scouts via het mailadres info@scoutingtono.nl of op www.scoutingtono.nl kijken.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 17. Veel werk verzet voor NLDoet

  Schiedam – Bij 183 verschillende klussen staken schiedammers de handen uit de mouwen afgelopen zaterdag. Tijdens NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, gingen vrijwilligers aan de slag.

  Zo werd er bijvoorbeeld geklust bij de Scouting Tono-groep in Groenoord. Hier hadden vijf medewerkers van de Dirk van den Broek-supermarkt uit het centrum zich aangemeld. Samen met de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep zaagden, verfden en klusten zij onder andere aan een betere kast voor het kinderboekenstation dat de Scouting Tono-groep heeft in haar groepshuis aan de Sweelincksingel. Bij dit kinderboekenstation van de scoutinggroep mogen kinderen uit de wijde omgeving op zaterdag een boek ophalen, deze lezen en daarna verder laten zwerven. De scouts hopen met het verbeteren van de buitenkast van het kinderzwerfboekenstation dat er nog meer kinderen een boek komen halen.

  Ook bij de andere klussen was het druk. Zo waren veel vrijwilligers bezig bij de Babbersmolen om een rietscherm te vlechten, bij de Scouting Fransiscus Lodwijkgroep  om het trappenhuis van hun gebouw in de verf te zetten en werd in de heemtuin in het Beatrixpark een nieuwe bijenstal geplaatst.

  Volgens de medewerkers van de supermarkt was het werk ook nog eens erg gezellig en roemden zij de gastvrijheid van de scouts. Volgens jaar gaan zij waarschijnlijk weer aan de slag tijdens de NLDoet-dag.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 18. Veel vrijwilligers dit jaar actief bij NLdoet op Scouting Panoord

  Bij Scouting Panoord stonden dit jaar nogal wat klussen op het programma. Gelukkig mochten we rekenen op een groot aantal vrijwilligers, en is er uiteindelijk veel werk verzet. Naast de lokale CDA leden kregen we ook hulp van de Rotary Zwijndrecht E.O. en de Rotaract club Oost-IJsselmonde. Daarnaast waren er ook drie vrijwilligers bij die zich individueel hadden aangemeld.

  De werkzaamheden aan het Waterpark Panoord vormden de grootste klus. Het waterpark is een project waarbij een speelvijver wordt gecombineerd met een waterberging voor regenwater. Leuk voor de kinderen én goed voor het milieu. De vijver, die onlangs met een graafmachine uitgegraven is, ging vandaag zijn definitieve vorm krijgen. Hiervoor moest vooral veel zand worden verplaatst. Daarnaast werden er op diverse plaatsen, waaronder uiteraard bij de vijver, nieuwe banken geplaatst. Die werden eerst gemonteerd en vervolgens naar hun plek vervoerd. Ook zijn er een aantal nieuwe bomen geplant. Een onlangs overgenomen tweedehands speeltoestel wat uit elkaar was gehaald voor een opknapbeurt, is geplaatst en gemonteerd in de speeltuin. Als laatste was er een stuk bestrating dat door de komst van de vijver niet meer gebruikt wordt. De stenen daarvan zijn verwijderd en afgevoerd. Kortom, er was een hoop werk te doen.

  Eigenlijk is er altijd wel wat te doen op de Scouting, en het prettige aan de NLdoet actie van het Oranjefonds is dat je door de inzet van een grote groep vrijwilligers gelijk een flinke stap maakt met de werkzaamheden die er zijn. Zeker als een groot project is zoals het Waterpark. Dat motiveert de vaste vrijwilligers, mede ook door de waardering die er op deze dag is voor het vrijwilligerswerk. Vandaag is, mede door de grote groep vrijwilligers van het CDA Zwijndrecht, Rotary Zwijndrecht E.O., Rotaract club Oost-IJsselmonde en de drie individuele vrijwilligers een hoop werk verzet. Waar onze jeugdleden dankbaar voor zijn en veel plezier van gaan beleven.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 19. Vrijwilligers Scouting Boxtel winnen iScout

  Op zaterdagavond 9 maart deden ruim 50 vrijwilligers van Scouting Boxtel mee aan de iScout. De iScout is een digitale wereldreis, waarin Scouts over de hele wereld worden uitgedaagd om ingewikkelde reisvragen te beantwoorden en bijzondere doe-opdrachten uit te voeren. Van de 477 deelnemende teams behaalden de vrijwilligers van Scouting Boxtel een indrukwekkende 1e plaats.

  Nadat de vrijwilligers een groepsfoto hadden ingeleverd, kon het spel echt beginnen. De groep was opgesplitst in een team voor de reisvragen en een team voor de doe-opdrachten. Door het inleveren van de doe-opdrachten werden reiscredits verdiend, waarmee het reisvragen-team nieuwe vragen mocht beantwoorden. Het aantal goed beantwoorde reisvragen bepaalde vervolgens de eindscore.

  Ondanks dat de doe-opdrachten soms zowel bizar als onmogelijk leken, hebben de vrijwilligers toch hun creativiteit optimaal benut voor het uitvoeren van de opdrachten. Zo maakten zij een filmpje waarin werd aangetoond dat de aarde plat is, gaven ze een concert in een bushokje, en maakten ze een bowlingbaan in de supermarkt. Ondertussen zocht het reisvragen-team de exacte locatie op van waar China’s maanlander is vertrokken, reisden ze virtueel naar een vulkanisch gebergte dat is vernoemd naar een hoofdstad, en gingen ze op zoek naar de eilandengroep die is vernoemd naar een Spaanse leider. Daarnaast werd er door een groepje vrijwilligers gedurende de avond gewerkt aan een heuse Scouting sportschool, welke gemaakt werd van palen en touwen.

  Na een 7e plaats in 2015, 4e plaats in 2016 en 2017, en een 3e plek in 2018, ging Scouting Boxtel er dit jaar met de winst vandoor. De vrijwilligers zijn dan ook erg trots op deze mooie prestatie. Bovendien hebben zij genoten van een erg gezellige avond.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 20. Scouting Tono-groep zoekt handen voor NLDoet

  Schiedam – Op 15 en 16 maart steken in heel Nederland mensen de handen uit de mouwen. Vrijwillig, om een doel in hun eigen stad of wijk een handje te helpen. Ook de Scouting Tono-groep hoopt op hulp op wat wel de ‘nationale vrijwilligersdag’ wordt genoemd.

  Foto: R.Spruit

  “Op zaterdag gaan onze vrijwilligers aan de slag”, zo legt Peter Zuurmond uit, de kluscoördinator van de scoutinggroep uit Groenoord. “In en rond Boerderij Landvreugd, aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam spelen de hele dag kinderen en jongeren het spel van scouting. Daar is een hoop onderhoud voor nodig om dat allemaal mogelijk te maken”. Er is dan ook voor iedereen wat te doen, van onderhoud aan tenten, kleine reparaties aan de historische boerderij tot aan het verven van spelmateriaal.

  “We kunnen best nog een handje gebruiken, dus kom gerust langs”, zo vervolgt Zuurmond. Dat langskomen kan tussen 10:00 en 16:00 uur aan de Sweelincksingel 7. Voor de lunch wordt gezorgd. Aanmelden mag, en kan via info@scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam