Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Scouts JMC beleven avonturen op Zomerkamp

  Voor de scouts van Scoutinggroep John McCormick (JMC) begint de vakantie met het hoogtepunt van het jaar: het jaarlijkse zomerkamp. Samen met leeftijdsgenoten een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling.

  Het afgelopen jaar was door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. In de zomervakantie is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven. Binnen het kampprotocol dat Scouting Nederland samen met haar partners heeft opgesteld, kan dat op een veilige manier.

  Bij Scouting JMC vormen de welpen van de Sioniehorde (meisjes van 7 tot 11 jaar) samen met de welpen van de Dewanihorde (jongens van 7 tot 11 jaar) een kampbubbel. Met de nodige aanpassingen verblijven ze dit jaar in het clubgebouw van een andere scoutinggroep in Diepenveen. Ze beleven allerlei spannende avonturen tijdens het Donald Duck kamp waarbij een geluksdubbeltje steeds verdwijnt door onder andere Zwarte Magica en de Zware Jongens. In de zoektocht maken ze gebruik van de beveiligingscamera, maar ook gaan ze boogschieten, lopen een hike, spelen levend stratego, gaan koken en kanoën.

  De gidsen (meisjes van 11 tot 15 jaar) kamperen op Scout centrum Buitenzorg in Baarn en hebben een ‘Wie is de mol’ kamp. Elke dag wordt er een nieuwe mol uitgekozen en worden er verschillende spellen gespeeld zoals Mastermind waarin de mol kan saboteren. Ook lopen ze een tweedaagse hike en krijgen ze een BBQ cursus.

  De verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) verblijven van 17 t/m 24 juli op Scouting labelterrein Herrendal in Mook. Het kampthema is Among Us. Zij gaan onder andere boogschieten, lasergamen, zwemmen, naar het Oorlogsmuseum in Overloon en natuurlijk lopen ze de tweedaagse hike en hebben een dropping.

  De vrijbuiters (jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen) hebben een terrein gevonden bij het Hunehuis van Nivon in Darp. Het kampthema is Tidenka naar het verhaal van het hunebedden meisje.

  Tijdens de week gaan ze onder andere naar het Oer museum, lopen een mooie hike door hei en bos en langs hunebedden, gaan zwemmen en mountainbiken of naar een dierenpark.

  Dit kamp had niet kunnen plaatsvinden zonder sponsors. De vrijbuiters willen daarom graag alle mensen bedanken die gereageerd hebben op de go fund actie die Eric van der Niet had uitgezet, de andere speltakken die een financiële bijdrage hebben gedaan, Aannemersbedrijf A.J. Groen, Buurtzorg Zoetermeer en Dennis Bosman.

  De explorers (jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar) hebben besloten om dit jaar met alle Corona maatregelen niet op kamp te gaan. Wel willen ze later in het jaar nog op pad.

  De bevers (jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar) hielden eerder een Dino weekend. Van 26 op 27 juni verbleven zij in clubhuis De Chute. Daar kwam een onderzoeker langs die met een tijdmachine naar de Dino tijd was gereisd en per ongeluk een Dino had meegenomen. De bevers vonden een pootafdruk en later ook een echte Dino. Naast het maken van Dino skeletten van macaroni, het bakken van koekjes en het eten van groene Dino pannenkoeken maakten ze ook kennis met twee soorten slangen, een mini landschildpad, een baardagame en een Afrikaanse egel tijdens reptielen workshop.

  Na het zomerkamp hebben de jeugdleden een aantal weken vakantie. Op 4 september vindt vervolgens het jaarlijkse overvliegfeest plaats waarbij de oudste leden over gaan naar de volgende speltak (leeftijdsgroep). Door het overvliegen komen er bij een aantal speltakken weer plekken vrij voor nieuwe leden en leiding.

  Ga voor informatie over Scouting JMC naar de website: www.johnmccormick.nl. Ook hebben de speltakken een eigen facebookpagina waar de nodige belevenissen te volgen zijn tijdens de verschillende zomerkampen.

  Bron: Scouting John McCormick, Zoetermeer

 2. Lustrumtekens voor JMC-Toppers

  Scoutinggroep John McCormick (JMC) bestaat in 2021 vijfenzeventig jaar. Een mooi moment om stil te staan bij de vele vrijwilligers die ook een lustrum te vieren hebben.

  Zo kregen de jubilarissen tijdens de laatste opkomsten van het seizoen, uit handen van groepsbegeleider Jitske Boerkamp het Lustrumteken. Met dit waarderingsteken werden de JMC-Toppers bedankt voor de inzet in de afgelopen jaren.

  Bij de welpen werden Jochem van Deventer (10 jaar), Miguel Soesman (15 jaar), Karin van Deventer van Egmond (10 jaar) en Mirjam Bakker (10 jaar) in het zonnetje gezet. Bij de verkenners kregen Maarten Kolpa (10 jaar), Marit Hauser (5 jaar), Jasper van Roon (25 jaar) en Daan van Steveninck (25 jaar) een certificaat met mooie woorden en een speld met daarop het lustrumjaartal. Bij de vrijbuiters werden Michiel Brons (20 jaar) en Martha Spruit (15 jaar) verrast en bij de explorers kregen Sietske van der Niet-Stahlecker (30 jaar), Tim Christiaans (25 jaar) en Mirthe Kuiper (10 jaar) extra waardering voor het feit dat de scoutinggroep op ze kan rekenen om samen de wereld een beetje mooier te maken.

  Tijdens het overvliegfeest in september volgen er nog meer uitreikingen. Wie ook vrijwilliger wil worden bij Scouting JMC in het nieuwe seizoen kan mailen naar groepsbegeleider@johnmccormick.nl.

  Bron: Scoutinggroep John McCormick, Zoetermeer

 3. Scouting Boxtel gaat op zomerkamp!

  Ook deze zomer kunnen de leden van Scouting Boxtel avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden. Verspreid over het land vinden er deze zomer meer dan 5.000 Scoutingzomerkampen plaats en de kampen van Scouting Boxtel maken hier ook deel van uit.

  De zomerkampen vinden plaats gedurende de zomervakantie. Voor veel scouts is dit al in de eerste week, van 24 tot en met 31 juli. Voor een aantal leeftijdsgroepen van Scouting Boxtel vinden de kampen pas aan het einde van de zomervakantie plaats. Iedereen heeft er enorm veel zin in, want tijdens het kamp kunnen scouts van jong tot oud alles wat ze het hele jaar spelenderwijs geleerd hebben in de praktijk brengen. Zo krijgen scouts de kans zich persoonlijk te ontwikkelen. De kampen worden georganiseerd door honderden enthousiaste vrijwilligers en soms zelfs door de scouts zelf.

  In de wekelijkse opkomsten doen scouts allerlei vaardigheden op die ze tijdens het zomerkamp goed kunnen gebruiken. Ze zetten hun eigen tent op, koken in een zelfgebouwde keuken, en vinden met verschillende navigatie-technieken hun weg tijdens de tocht. Ze zijn deze week zonder ouders op pad en zijn op elkaar aangewezen. Het komt dus ook aan op hun sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze uitdagende activiteiten, zoals klimmen of mountainbiken. Al met al leren scouts dus enorm veel van dit zomerkamp!

  De verschillende leeftijdsgroepen van Scouting Boxtel gaan naar verschillende locaties in Nederland, waaronder Drunen, Mook, Zeewolde en Best. Voor veel van deze kinderen en jongeren zijn deze kampen een bijzondere ervaring en zij maken hier dan ook de beste vrienden. ’s Avonds bij het kampvuur worden immers de beste vriendschappen gesloten!

  Natuurlijk moet er net als vorig jaar rekening worden gehouden met de huidige corona-maatregelen, waarvoor Scouting Nederland samen met diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol heeft opgesteld. Het belang van de kinderen en jongeren staat in het protocol voorop. De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin – met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven. Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Alle zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kunnen alle jeugdleden samen spelen, sporten, eten en slapen, waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Slaapruimtes moeten goed geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair. Met deze regels ziet Scouting Boxtel kansen om toch een geweldige zomer voor haar jeugdleden neer te zetten.

  Het protocol is samengesteld door organisaties aangesloten bij het Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO, NJR, HISWA-RECRON, Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en Bvjong. Het protocol wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het OMT, RIVM en Ministerie van VWS, directie Jeugd.

  Bron: Scouting Boxtel

 4. Rijna van der Zwan ontvangt De Gouden Oehoe van Scouting Sint Jorisgroep 5

  SCHEVENINGEN - Omdat (bijna) alle evenementen het afgelopen jaar werden afgelast, was het moeilijk een moment te vinden om Rijna haar waarderingsteken uit te reiken. Tijdens de vrijwilligersvergadering op 6 juli was het zo ver. Rijna van der Zwan kreeg de “Gouden Oehoe”- waarderingsteken Scouting Nederland – opgespeld. Deze gouden uil is de kroon op haar verzameling uilen.

  Rijna is al 50 jaar lid bij Scouting en begonnen als jeugdlid bij de Duinwolven in Scheveningen en is inmiddels al meer dan 40 jaar vrijwilliger. Ze is niet alleen bij onze eigen vereniging actief, maar heeft in het verleden ook regionaal veel bijgedragen. Vanwege haar inzet en de extra inspanning voor het Scoutingspel ontving ze daarom dit speciale waarderingsteken.

  In de jaren ‘70 en ‘80 was Rijna bestuurster van de Duinenmars, wat tot op heden nog jaarlijks wordt georganiseerd. Daarna is Rijna lid geweest van het Speciaal Trainingsteam (STT) om binnen het Scoutingdistrict diverse trainingen te organiseren. Ze zette zich in als speladviseur en organiseerde grootschalige districtsactiviteiten. Cees van Romburgh heeft bijna 10 jaar met haar samengewerkt binnen het toenmalige district Den Haag Noord en hij beaamt haar belangeloze inzet voor de diverse districtsactiviteiten.

  Van 1981 tot 2012 heeft Rijna zich ingezet als (team)leidster van de leeftijdsgroep ‘Kabouters’ bij Scouting Sint Jorisgroep 5. Wanneer kinderen naar de volgende leeftijdsgroep ‘overvlogen’, wist Rijna in een mum van tijd de leeftijdsgroep weer op te vullen met nieuwe kinderen. Als beginnend leidster kreeg Rijna de Scoutingnaam Oehoe. Velen kennen haar nu nog onder die naam. Niet gek als je weet dat ze haar hele leven al een uilenverzameling thuis heeft.

  Toen op de dinsdagavond iedereen klaar zat om te beginnen aan de vrijwilligersvergadering, onderbrak Richard Omtzigt (Welpenleiding bij de Sint Jorisgroep 5) de voorzitter om tot grote verrassing Rijna de medaille uit te reiken. Hij sprak hierbij uit: “Rijna je bent voor veel mensen binnen onze Scoutinggroep een inspirator (geweest). Ook mensen die weg zijn bij onze Scouting hebben een speciale band met je gehad”.

  Richard vervolgt: “Een waarderingsteken voor wat je hebt gedaan en wat je nu doet als secretaris binnen ons bestuur. We hopen nog lang van je kennis en expertise gebruik te mogen en kunnen maken”. Richard speldde na zijn toespraak de medaille bij Rijna op, overhandigde een bijbehorend insigne voor op de ScoutFit-blouse, een oorkonde en een bos bloemen. Onder luid applaus van de aanwezige vrijwilligers was Rijna trots en verrast om de Gouden Oehoe in ontvangst te mogen nemen.

  Als bestuurslid heeft ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ondanks dat door de jaren haar lichaam ook ouder is geworden, zet ze zich maximaal in. Ze zet niet zichzelf, maar juist anderen zet ze op de eerste plek. Na de zomer neemt Rijna na 13 jaar afscheid als bestuurslid bij Scouting Sint Jorisgroep 5 en geeft ze het stokje over aan de nieuwe generatie. Een mooi moment om haar in het zonnetje te zetten, maar nog geen volledig afscheid want ze zal betrokken blijven bij onze Scoutinggroep.

  Rijna is het fantastisch voorbeeld voor het Scout-zijn en behoort tot de grote namen doe in de geschiedenis van de Sint Jorisgroep 5 zijn vereeuwigd.

  Bron:  Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 5. Scouting Tono-groep sluit succesvol jaar af

  Schiedam – Ne een moeilijk, maar in alle opzichten zeer succesvol jaar sloot de Scouting Tono-groep het jaar af met een nat waterspetterfestijn.

  “Voor alle clubs en verenigingen was het een moeilijk jaar, zo ook voor de Scouting Tono-groep”, zo legt Richard Spruit uit, vrijwilliger bij de Scouting Tono-groep. “Hier merk je wat voor fantastische vrijwilligers wij hebben; in een jaar tijd zijn we met 70% aan leden gegroeid”.

  Toen de Corona-crisis uitbrak schakelde de leiding van de verschillende leeftijdsgroepen over naar online activiteiten. Misschien niet zo leuk als in het echt bezig zijn met Scouting, maar onder de omstandigheden een mooi alternatief. Dat Scouting onverminderd populair is bewijst wel de groei van de scoutinggroep: in vergelijking met de zomervakantie vorig jaar heeft de groep nu 70% meer meisjes en jongens.

  Als spetterende afsluiting organiseerde de groep een waterspetterfestijn voor al haar leden. Geheel in Scoutingstijl bouwden de scouts zelf een waterglijbaan van 3,5 meter hoog. Een bouwklus van drie dagen. Verder waren er veel waterspelletjes. “Zoals bijvoorbeeld het katknuppelen, waarbij twee deelnemers op een balk zitten boven een badje met water. Met een skippybal probeer je te tegenstander van de balk af te krijgen”, zo vult Spruit aan.

  Volgende week hebben de verschillende leeftijdsgroepen een uitje. Vanaf het eerste weekend nadat de scholen weer open zijn, zijn ook de kinderen vanaf 4 jaar weer van harte welkom bij het gebouw aan de Sweelinckinsingel.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 6. Jubileum Scout-Angels

  In het weekend van 18 tot en met 20 juni vierden de Scout-Angels van Scouting Boxtel het 25-jarig jubileum. De jongens en meiden van de groep gingen speciaal voor deze gelegenheid een weekend naar een kampeerboerderij in Oirschot.

  In november 2020 bestond de groep voor scouts met een beperking 25 jaar. De viering van het jubileum stond dus al langer op de planning, maar werd enige tijd uitgesteld vanwege de corona-maatregelen. Nu kon het feest eindelijk doorgang vinden, en organiseerde het stafteam een leuk weekend. Vrijdag bekeken de leden, onder het genot van een punt taart, foto’s van de afgelopen 25 jaar. Tijdens het weekend genoten de scouts van de zon en de gezelligheid, en werden er onder andere verschillende waterspelletjes gespeeld. Sommige leden en leiding van de Scout-Angels uit Boxtel maken al sinds de oprichting deel uit van de groep. Aan hen werd dan ook een oorkonde en een speld uitgereikt.

  De Scout-Angels is een groep binnen Scouting Boxtel voor kinderen vanaf 8 jaar die het binnen onze maatschappij wat moeilijker hebben dan hun leeftijdsgenootjes. De groep kwam op 5 november 1995 voor de allereerste keer samen. De nieuwe blokhut aan de Molenwijkseweg was toen net in gebruik. Bij toenmalig gidsenleidster Ine van den Biggelaar ontstond het idee toen zij zag dat er regelmatig kinderen waren die bij de regulieren Scoutinggroepen buiten de boot vielen. Van den Biggelaar is vandaag de dag nog steeds actief vrijwilliger bij Scouting Boxtel, en organiseert en begeleid nog wekelijks de activiteiten van de Scout-Angels.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 7. Scouts houden lokale wedstrijden

  Schiedam – Jaarlijks zijn er voor scouts de Regionale Scouting Wedstrijden. Die mochten dit jaar geen doorgang vinden, dus hielden de scouts van de Scouting Tono-groep onderling hun Tono Scouting Wedstrijden. Connor Spruit won deze TSW.

  “De RSW, de Regionale Scouting Wedstrijden, zijn een begrip bij scouting”, zo legt Lisa Stokken uit, een van de leidsters bij de scouts van de Scouting Tono-groep. “De meiden en jongens van 11 tot 15 jaar gaan dan met elkaar de strijd aan. Onderdelen zijn uiteraard samenwerking, improvisatievermogen en creativiteit. Daarnaast krijgen ze punten voor het opzetten van tenten, het zelf koken van hun eten en hoe goed ze een hike lopen”.

  Door de maatregelen rond Corona zijn de Regionale Scouting Wedstrijden afgelast. Voor de Scouting Tono-groep, die hun groepshuis aan de Sweelincksingel in Schiedam hebben, het sein om zelf te improviseren. Het leverde de Tono Scouting Wedstrijden op.

  “Normaal gesproken zijn de wedstrijden in de vaste subgroepjes die we bij de scouts hebben”, zo vervolgt Lisa. “Maar dat gaat nu niet, dus zijn deze wedstrijden individueel. Toch wordt bijvoorbeeld samenwerking nog steeds beoordeeld. Zo deden we de fietshike in tweetallen en hun eigen eten koken in drietallen.”. De wedstrijden werden hiermee een combinatie van activiteiten in groepjes en individueel.

  Na een fietshike, oriëntatie met kaart en kompas en o.a. een nachtelijke dropping bleek zondag dat de 13-jarige Connor Spruit de meeste punten had verzameld. Hij kan zich nu de winnaar van de TSW 2021 noemen. De 12-jarige Sophie Henseler werd tweede en de eveneens 12-jarige Frans Hommel wist beslag te leggen op de derde plaats.

  De Scouting Tono-groep heeft nog plaats voor leden in deze leeftijdsgroep. Belangstellenden mogen drie weken vrijblijvend mee komen doen.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 8. Scouts duiken in Het Dommelbad

  Omdat de zwembaden al erg lang gesloten zijn organiseerden de begeleiders van de Scouts Vrijdag van Scouting Boxtel afgelopen vrijdagavond een speciale activiteit voor de jeugdleden. Ze hadden het Dommelbad afgehuurd waardoor de scouts geheel corona-proof het hele zwembad voor zichzelf hadden. Ze konden niet wachten om het water in te gaan. Met muziek en allerlei drijvende attributen werd er een groot feest van gemaakt.

  Alsof dat nog niet genoeg was, werd er ook nog een heuse duikworkshop gegeven door drie begeleiders, die zelf enthousiaste duikers zijn. Zij hadden hun duikspullen meegenomen om de kinderen de kans te geven om te ervaren hoe het is om onderwater te ademen. In groepjes van drie mochten de scouts in het doelgroepenbad, in ondiep water rustig op de bodem gaan zitten. Wanneer iedereen comfortabel was werd er een zware bal overgegooid, onder water. Stuk voor stuk kwamen ze razend enthousiast weer naar boven. Voor bijna iedereen was het de eerste keer dat ze ervaarden hoe het is om onder water adem te kunnen halen.

  De scouts bedanken badmeesters Wout en Senne, dat ze op vrijwillige basis toezicht wilden houden, waardoor ze deze kans hebben gekregen!

  Bron: Scouting Boxtel

 9. Scouting Franciscus Lodewijkgroep viert 88e jubileum

  Op 11 mei was de Scouting Franciscus Lodewijkgroep (FLG) jarig. De scoutinggroep uit Schiedam Centrum nu 88 jaar jong en dat was natuurlijk reden voor een feest. Dit hebben de scouts gevierd door op zaterdagmiddag 5 juni in de Plantage (bij de speeltuin) een verjaardagsopkomst te organiseren voor alle jeugdleden, hun vrienden en de kinderen rond de Plantage.

  Eindelijk weer een ouderwets gezellig - en bijna normaal- verjaardagsfeestje! Nou, zeg maar gerust feest. Er hebben meer dan 70 kinderen meegedaan aan onze avontuurlijke activiteiten in de Plantage. De jongste kinderen (van 4 tot 10 jaar) gingen als eerste van start. De tweede helft van de middag was voor de jeugd van 10 tot 18 jaar.

  En wat was er zoal te doen? Er was een bungeerun (aan een elastiek op een springkussen zo ver mogelijk proberen te rennen), zo hoog mogelijk kratstapelen terwijl je aan een touw gezekerd bent, pijl en boogschieten, stenen schilderen, een marshmallow roosteren boven het kampvuur, mega-jenga, mini-pionieren met bamboestokken en er werden ondertussen heerlijke pannenkoeken voor de kinderen gebakken.

  De gezellige chaos duurde van 13:00 tot 17:15. Er was duidelijk te merken dat de kinderen, maar ook alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt, toe waren aan een leuke gezamenlijke buitenactiviteit na een lange periode waarin dit allemaal niet mogelijk was.

  Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen die sport- en scoutingclubs financieel ondersteunt om zo vitaal te blijven. Met hun hulp kan de Scouting Franciscus Lodewijkgroep haar toekomstplannen mogelijk maken en zo laagdrempelig (lees: goedkoop) mogelijk blijven voor alle Schiedamse jeugd.

  Denk je nu, dat lijkt mij ook wel wat? Ga dan eens bij scouting kijken. Dat kan bij alle vier de Schiedamse scoutinggroepen de eerste drie keer gratis. Het clubgebouw van de Scouting Francuscus-Lodewijkgroep is op de Lange Haven op nummer 11 11 en de groep is digitaal te vinden op www.scoutingflg.nl. Ook is de scoutinggroep te vinden via social media zoals Facebook via ScoutingFLG  of  op Twitter via @ScoutingFLG.

  De Scouting FLG maakt zich nu op voor de komende zomerkampen, waarvan de vrijwilligers ongetwijfeld weer grote successen gaan maken.

  Bron: Scouting Schiedam

 10. Welpen worden scouts

  Schiedam – Ze keken er best tegenop om over de touwbrug over het water te gaan, de oudste welpen van de Scouting Tono-groep. Toen ze eenmaal toch gegaan waren, wilden ze nog een keer. En nog een keer. Aan de andere kant van de touwbrug werden ze verwelkomd bij de scouts.

  “Ik was best zenuwachtig”, zo verteld de 11-jarige Floor, een van de drie meisjes die de de oudste welpen van de Scouting Tono-groep zijn. “Als je van de welpen naar de volgende leeftijdsgroep gaat, naar de scouts, is dat altijd een beetje een uitdaging. Ik keek er ook best een beetje tegenop toen ze vorige week vertelden dat met een touwbrug van de welpen naar de scouts zouden gaan, maar het is dus echt leuk. Ik ben inmiddels al zes keer er overheen geweest”.

  Het overstappen naar een volgende leeftijdsgroep heet bij de scouting traditioneel het ‘overvliegen’. Dit gaat altijd een beetje symbolisch, zoals met een bootje, via een hindernisbaan of zoals deze keer met een touwbrug over het water van de Sweelincksingel, waar de Scouting Tono-groep haar groepsgebouw heeft.

  Scouting probeert kinderen vooral op een heel leuke manier wat bij te brengen, zoals leren samen werken, doorzetten, of zoals bij het overvliegen: grenzen weer net een klein stukje verleggen.

  Floor, Annika en Eva voelen zich ondertussen al helemaal thuis in de leeftijdsgroep van de scouts. Eva kijkt al uit naar de komende weken “Bij de scouts doe je weer wat uitdagender dingen, zoals grote hikes, of ga je kamperen in tenten. Ik heb daar al echt zin in”. Andere meiden, of jongens, zijn van harte welkom om ook mee te komen doen. Voor meer informatie kunnen ze kijken op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 11. Welpen terug van Junglekamp

  Schiedam/Apeldoorn – De welpen van de Scouting Tono-groep keerden zondag terug van hun Jungle Kamp. Waar ze dachten de jungle in te trekken, bleken aliens naar de aarde gekomen omdat zij ook Scouting willen op hun planeet.

  Al snel na aankomst in Apeldoorn kregen de Schiedamse meisjes en jongens enkele vreemde berichten. Het bleken buitenaardse levensvormen die een echt welpenzakboekje te pakken probeerden te krijgen. Uiteindelijk legden zij contact met de welpen van de Scouting Tono-groep om dan maar hun hulp te vragen Scouting op te starten op hun thuisplaneet.

  Het kamp draaide onder strenge voorwaarden in verband met de pandemie. Zo werd er onder andere een strike bubbel aangehouden waar geen vreemdelingen in mochten komen; voor het buitenaardse bezoek werd dan wel een uitzondering gemaakt omdat de kans dat de aliens Corona zouden hebben wel erg klein is.

  Volgens Nathalie Doek, teamleidster bij de welpen, was het een hoop improviseren, maar werd het toch een geslaagd kamp: “veel dingen die je normaal wel op een kamp doet konden nu niet, zoals bijvoorbeeld gewoon een middagje zwemmen. Dat kostte best heel wat improvisatie en creatief denken, maar met dit team van vrijwilligers wisten we uiteindelijk toch een prima kamp te organiseren, nu juist met activiteiten die je op een normaal kamp nu net niet doet”.

  Het komende weekend rusten de welpen nog even uit van hun kampavonturen, pas de week er na houden de meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar weer hun gewone activiteiten.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 12. Scouts bezorgen ontbijt voor Moederdag

  Afgelopen zondag 9 mei was het weer Moederdag. De welpen woensdag van Scouting Boxtel hebben met de hulp van winkeliersvereniging Selissen 71 moeders uit Boxtel en omstreken verwend. De opbrengst van deze actie gebruiken de welpen als extra bijdrage aan hun zomerkamp.

  De welpen woensdag (jongens tussen 7 en 11 jaar oud) bezorgen al sinds 2014 ontbijtjes, zowel op Vaderdag als op Moederdag. Nog steeds kwam het ontbijt ook dit jaar voor alle 71 moeders als een leuke verrassing. Het ontbijt was goed gevuld met heerlijke broodjes met beleg, wat drinken en fruit, en was helemaal samengesteld door de jonge scouts.

  Winkeliersvereniging Selissen sponsort de welpen om deze actie mogelijk te maken. Bart van Roosmalen (voorzitter van de vereniging): “Omdat de scouting veel betekent voor de jeugd vinden wij als winkeliers dat we op deze wijze kunnen sponsoren.”

  De welpen zijn erg tevreden met de geslaagde actie. Van het verdiende geld kunnen ze ook dit jaar weer zorgeloos op zomerkamp, waar ze een week lang allerlei gave activiteiten zullen doen. Ze zijn de winkeliersvereniging Selissen, de Spar Kuijpers in Esch en Etrias erg dankbaar voor de sponsoring. En natuurlijk zijn de welpen ook heel erg trots op zichzelf voor het verkopen van zoveel dozen en het verrassen van zoveel moeders.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 13. Oegstgeestse Scouts winnen online editie regionale wedstrijden

  REGIO – De Verkenners van Scouting Shawano’s uit Oegstgeest hebben zaterdag 24 april de eerste online versie van de jaarlijkse Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) gewonnen. In het thema ‘Gescout in de Cloud’ voerden totaal bijna 400 Scouts van verschillende groepen de hele middag ludieke en creatieve opdrachten uit. Het bewijsmateriaal werd vanaf mobieltjes of laptops geüpload zodat de juryleden op afstand punten konden verdelen.

  Waar de honderden scoutingleden uit de regio Hollands Midden jaarlijks in de bossen van Aerdenhout samenkomen voor een weekend kamperen en scoutingactiviteiten, had de organisatie dit jaar in de voorbereiding al toegewerkt naar een alternatief. Zo werden de verenigingen uitgenodigd hun leden tussen de 11 en 15 jaar in groepjes in te schrijven voor een online editie, die volgens de richtlijnen vanuit het eigen scoutingclubhuis beleefd kon worden. De groepjes en hun leiding kregen na inschrijving een pakket met materiaal voor enkele specifieke opdrachten, plus inlogcodes voor de dag zelf. Achter de schermen werd een jurysysteem, Youtube-kanaal en Discord server opgetuigd voor de nodige interactie. 

  Na een online opening hadden de kinderen drie uur de tijd om zoveel mogelijk van de 109 knotsgekke opdrachten te vervullen. Een tent opzetten op een vlot, een groepslid aan de muur vast-tapen of zoveel mogelijk blauwe voorwerpen verzamelen maar ook puzzels en raadsels oplossen. Ondertussen stond het online radiostation ScoutFM op alle clubhuizen  aan voor de nodige aanmoediging en verzoekplaatjes. Tegen het einde van de middag werd bekend dat niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde plaats voor groepjes van de Shawano’s-groep uit Oegstgeest waren.

  Hoofd organisatie Pim de Jong blikt tevreden terug. “We zijn blij verrast door de enthousiaste reacties van de kinderen en hun leiding. Het blijft iets compleet anders dan een fysieke RSW organiseren voor bijna 500 kampeerders, en hopelijk mogen we dat volgend jaar ook weer doen. Maar ik ben trots dat we met een groep vrijwilligers uit de hele regio ook een online evenement als dit kunnen organiseren”.

  Bron: RSW Hollands Midden

 14. Online Vossenjacht 2021 – Jaag op alle vossen, kan jij ze vinden?

  Woerden – Voor het tweede jaar op rij organiseert Scouting Woerden de Online Vossenjacht, als alternatief voor haar jaarlijkse fysieke Vossenjacht. De kinderen kunnen via de Vossenjacht App jagen naar de vossen die online verstopt zitten.

  Iedere paaszaterdag kwamen zo’n 600 kinderen naar het centrum van Woerden om te jagen naar 50 op de los geslagen vossen. Door covid-19 wijkt Scouting Woerden opnieuw uit naar een online omgeving, maar dat maakt het zeker niet minder leuk!

  Verstopt
  Op 3 april 2021 om 12.00 uur gaat de Vossenjacht App open (scowo.nl/vossenjacht) tot 16.00. Het spelt duurt ongeveer 3 uur. Je kan meespelen op drie verschillende moeilijkheidslevels: makkelijk, normaal en moeilijk. In de Vossenjacht App ontvang je hints, met de hints en puzzels begin je je zoektocht online. Wel goed zoeken, want sommige vossen zitten heel goed verstopt! Kan jij alle vossen vinden?

  Niet alleen
  Scouting Woerden wil alvast de deelnemende (lokale) organisaties bedanken voor het kunnen realiseren van het online evenement. De Online Vossenjacht 2021 is een van de meerdere acties om geld in te zamelen voor de vrijwilligersorganisatie. Vanwege covid-19 merkt de organisatie dat zeker nu in deze gekke tijd ieder dubbeltje telt.
  Alleen doneren? Dat kan ook >> scowo.nl/vossenjacht <<

  Kosten
  Voor NIET leden van scouting €2,50 p.p.
  Voor leden van scouting €1,- per lid
  Voor leden van Scouting Woerden GRATIS

  Bron: Scouting Woerden

 15. Scouts bouwen familieschommel voor lente

  Schiedam – Dit weekend begon de lente. Om dit te vieren bouwden de scouts van de Scouting Tono-groep helemaal zelf een familieschommel.

  De Scouting Tono-groep laat kinderen vanaf 4 jaar een fantastische tijd beleven door ze uit te dagen, vaardigheden te leren en ze samen te laten werken met andere kinderen. Een voorbeeld hiervan is het ‘pionieren’ van een familieschommel.

  Speciaal voor de Coronaperiode heeft de Scouting Tono-groep de vrijblijvende, gratis, kennismakingsperiode verdubbeld zodat elk kind ook in deze tijd lekker naar buiten kan en zich samen met leeftijdsgenoten kan ontwikkelen. Op de website www.scoutingtono.nl wordt deze actie uitgelegd.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 16. Jeugdleden Scouting Panoord bakken cupcakes voor ouderen

  Afgelopen weekend zijn de Welpen en Welka’s, jeugdleden van Scouting Panoord in de leeftijd van 8½ tot 11 jaar, druk bezig geweest met het bakken en inpakken van cupcakes voor ouderen om ze iets lekkers aan te bieden. Deze activiteit is in samenwerking met de stichting Helpende Handen Nederland opgezet. De stichting verzorgd deze week de verdere verspreiding onder de ouderen in de Drechtsteden.

  Sinds een aantal weken mogen de jeugdleden van Scouting Panoord weer op de vereniging buiten opkomsten organiseren. Vanwege de Corona maatregelen zijn deze opkomsten om de week, zodat het niet te druk is op de terreinen rondom het clubgebouw. Dat betekend dat er ook nog steeds online opkomsten worden gehouden. Een van de ideeën was om cupcakes met de Welpen en Welka’s te bakken tijdens zo’n opkomst, voor hun kookinsigne. Door het uitvoeren van drie opdrachten rondom een thema, in dit geval koken, kunnen de jeugdleden namelijk een vaardigheidsinsigne verdienen. Maar wat is dan leuker om dit ook nog aan een goed doel te koppelen. Daarom is contact gezocht met de stichting Helpende Handen Nederland. Zij vonden dit een leuk initiatief en wilde daar graag aan meewerken. Zij zorgen ervoor dat de cupcakes, allemaal voorzien van een persoonlijke boodschap van de jeugdleden, verspreid worden onder de ouderen.

  Stichting Helpende Handen Nederland is een sociale onderneming die als doel heeft het versterken van de informele zorg door de inzet van stagiaires, participatiedeelnemers en nieuwe Nederlanders in het kader van hun opleiding (of oriëntatie op een baan) binnen het domein van zorg, welzijn en dienstverlening. Zij bieden hulp- en/of ondersteuning aan in de breedste zin van het woord. Zeker in deze Covid-periode merkten zij dat cliënten meer behoefte hebben aan contacten. De eenzaamheid is enorm toegenomen. Ze proberen hier met elkaar iets aan te doen zodat de cliënten weten dat ze niet vergeten worden. De cupcake actie van Scouting Panoord zal hier ook zeker aan bijdragen en wordt zeer gewaardeerd.

  Het lekkers wordt deze week naar de cliënten gebracht. De studenten van stichting Helpende Handen hebben hierbij hulp gekregen van medewerkers van woningbouwvereniging Trivire, die ook graag hun steentje willen bijdragen om de eenzaamheid enigszins te verzachten in deze moeilijke periode. Met iets lekkers en een paar mooie woorden gaat dat zeker lukken!

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 17. Scouting Boxtel behaalt indrukwekkende vijfde plaats

  Vanwege de reisbeperkingen is een échte wereldreis niet mogelijk, maar daar laten 12.000 scouts zich niet door tegenhouden. Afgelopen zaterdag gingen zij digitaal op wereldreis tijdens het spel Scout. Ruim 600 scoutinggroepen uit 25 landen deden mee aan het in Nederland ontwikkelde spel. Ook Scouting Boxtel speelde mee en behaalde de vijfde plaats.

  iScout bestaat uit twee delen: scouts voeren verrassende en creatieve Doe-opdrachten uit zoals het bakken van vierkante donuts of het verzamelen van studieboeken waarvan de kaft overeenkomsten heeft met de outfit van een bekende zangeres. Van deze opdrachten maken de teams foto’s of filmpjes. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de teams punten waarmee ze Reisvragen kunnen kopen om online te beantwoorden. Het antwoord op deze Reisvragen is steeds een plek ergens op de wereld. Bijvoorbeeld: waar staat het hoogste van hout gemaakte gebouw? Het team dat de meeste Reisvragen weet te beantwoorden en daarmee dus de meeste plaatsen op de wereld bezoekt, wint het spel.

  Op reis vanuit de woonkamer
  Scouting Boxtel speelde met ruim 40 scouts mee. Dit jaar niet vanaf de blokhut, maar iedereen vanuit zijn of haar eigen woonkamer. De organisatie van het spel heeft eerder deze week een inpaklijst gepubliceerd met spullen die de scouts klaar moeten hebben liggen om de Doe-opdrachten goed te kunnen uitvoeren. Waaronder bijvoorbeeld 8 houten palen van 3 meter. Scoutsleider Margot: “Leuk dat we in deze tijd nog een groepsactiviteit hebben kunnen doen. Ik ben trots op onze prestatie!”

  Recordaantal deelnemers
  Het spel wordt georganiseerd door een aantal vrienden. Ze organiseren het spel al voor de twaalfde keer en ondanks Corona zijn er dit jaar meer deelnemers dan ooit. Er doen ongeveer 12.000 scouts mee uit onder andere Bolivia, Japan en veel Europese landen. Organisator Niels Mulder: “het is heel bijzonder dat de zo veel scouts op deze manier toch bij elkaar kunnen krijgen. De Europeanen spelen het spel op zaterdagavond van 19:00 tot 23:00 uur. Dat betekent dat de Japanners om 3 uur ‘s nachts beginnen”.

  Bron: Scouting Boxtel

 18. Scouting Panoord weer hoog geëindigd bij internationale iScout

  Ook dit jaar heeft Scouting Panoord weer deelgenomen aan de iScout. En niet geheel onverdienstelijk, want uiteindelijk is de 12e plaats behaald! Als je bedenkt dat dit jaar 639 teams deelnamen van over de gehele wereld is dat een enorme prestatie. En dit jaar moest het ook geheel Coronaproof zijn waardoor in tegenstelling tot vorige edities iedereen vanuit huis deelnam.

  iScout bestaat uit twee delen: scouts voeren verrassende en creatieve Doe-opdrachten uit. Van deze opdrachten maken de teams foto’s of filmpjes. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de teams punten waarmee ze Reisvragen kunnen kopen om online te beantwoorden. Het antwoord op deze Reisvragen is steeds een plek ergens op de wereld. Het team dat de meeste Reisvragen weet te beantwoorden en daarmee dus de meeste plaatsen op de wereld bezoekt, wint het spel.

  Dit jaar was het vanwege de Corona maatregelen helaas niet mogelijk om vanuit het verenigingsgebouw mee te doen en speelde deze keer iedereen mee vanuit zijn of haar eigen woonkamer. Dat gaf zeker voor de doe-opdrachten de nodige uitdagingen. Maar of het nu de glijbaan op de trap was, het maken van een bushokje of op safari gaan in je eigen woonkamer om maar een paar voorbeelden van Doe-opdrachten te noemen, met de nodige creativiteit wisten de scouts het allemaal uit te voeren. Door middel van Discord, een online applicatie waarmee je onderling kan chatten, bellen en bestanden kan uitwisselen, hielden de deelnemers van Scouting Panoord onderling contact.

  Het iScout spel wordt georganiseerd door een aantal vrienden. Ze organiseren het spel al voor de twaalfde keer en ondanks Corona hebben er dit jaar meer deelnemers dan ooit meegedaan. Er hebben uiteindelijk ongeveer 12.000 scouts meegedaan uit onder andere Bolivia, Japan en veel Europese landen. Ook in de regio Drechtsteden hebben veel scouting verenigingen deelgenomen aan dit jaarlijkse online evenement.

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 19. Voorjaarsspeurtocht Scouting Boxtel groot succes

  Gedurende de afgelopen drie weken kon er door Boxtel een leuke voorjaarsspeurtocht gelopen worden, die georganiseerd werd door Scouting Boxtel. Zowel leden als niet-leden konden hieraan deelnemen. Het was een groot succes.

  De speurtocht was in drie verschillende niveaus te lopen, variërend van 3 kilometer voor beginnende wandelaars tot een zelf te bepalen afstand voor experts. Tijdens de tocht kwamen de deelnemers langs woningen waarbij achter het raam een poster hing met daarop een aanwijzing. In totaal waren er 22 posters te vinden, verspreid door heel Boxtel. De aanwijzingen leidden de deelnemers naar de oplossing van de speurtocht. De juiste oplossing werd wel 119 keer ingezonden gedurende de 23 dagen dat de speurtocht beschikbaar was. Daarvan waren wel 40 inzendingen van niet-scouts.

  Er kwamen veel enthousiaste reacties op de speurtocht vanuit de vereniging, maar ook daarbuiten. Zelfs in de sneeuw en gladheid gingen mensen op pad om de puzzel op te lossen. Al met al was het een geslaagde activiteit.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 20. Overvliegende bevers

  Schiedam – Ieder jaar gaan de oudste kinderen bij scouting op een feestelijke manier ‘overvliegen’ naar de volgende leeftijdsgroep. Door de Corona-pandemie was dat een uitdaging bij de Scouting Tono-groep, maar zaterdag konden dan toch leden van de jongste leeftijdsgroep naar de welpen.

  De Bevers zijn de jongste leden bij scouting, meisjes en jongens van 4 tot 7 jaar. Normaal gesproken gaan de kinderen die 7 zijn geworden op een feestelijke manier over naar de volgende leeftijdsgroep, de welpen. Overvliegen heet dat bij scouting. Maar door de Coronapandemie was het de vraag of de symbolische gebeurtenis wel door kon gaan.

  “Als scoutinggroep vinden we veiligheid erg belangrijk”, zo verteld Monica Pool, beverleidster bij de Scouting Tono-groep uit Groenoord-Zuid. “We volgen dus de Coronaregels. Zo nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een snel einde van de pandemie. Nu is één van de regels rond Corona dat alle leeftijdsgroepen strikt gescheiden moeten blijven, dus dat was wel even een uitdaging”.

  De scoutinggroep wist een oplossing te bedenken door Kim, Luuk en Svea van de ene kant van een bruggetje over te laten slingeren naar de andere kant. Zo konden de bevers aan de ene kant van de sloot blijven, en de welpen aan de andere kant, keurig gescheiden. De meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar, die hun drie nieuwe leden feestelijk ontvingen, hadden daarna ook nog een uitgebreide hindernisbaan gebouw voor de drie jonge scouts.

  “Zo konden we dit mooie moment toch met iedereen vieren”, zo verteld Monica verder. “De bevers waren ontzettend trots de hindernisbaas goed te hebben gedaan en voelen zich nu al helemaal groot, nu ze bij de welpen horen”. De jongste leeftijdsgroep gaat met drie scoutjes minder verder, maar heeft de afgelopen tijd weer de nodige aanwas van nieuwe leden gehad. Toch zijn er nog enkele plaatsen vrij. Wil meer wil weten kan op www.scoutingtono.nl terecht.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam