Get Adobe Flash player

Scoutingnieuws.nl

Scoutingnieuws.nl verzamelt landelijk, regionaal en lokaal Scoutingnieuws.
 1. Buiten bezig zijn voor kinderen

  Schiedam – Zaterdag 5 oktober wordt er een buitenevent georganiseerd voor alle kinderen uit Schiedam die houden van lekker buiten bezig zijn: het Kids Powerrr Event.

  Het gratis event, dat open is voor alle kinderen uit Schiedam, zal de kinderen kennis laten maken met een uitdagende activiteiten, allemaal buiten. Zo zal er een touwbrug zijn over het water, kan je je eigen eten maken op een kampvuur, een sleutelhanger knopen van paracord en schitteren in een klein toneelstuk.

  De activiteiten worden georganiseerd door de Scouting Tono-groep, maar zijn bedoeld voor alle kinderen die houden van lekker buiten bezig zijn. Lukas van Mil is een van de organisatoren. “Vaak zitten kinderen toch te veel binnen. Hier laten we zien hoe leuk het is om lekker buiten bezig te zijn, samen met je vriendinnen of vriendjes. Het event is gratis en voor alle meisjes en jongens van 4 tot 14 jaar. Er is heel wat te doen, en je kunt zelf kiezen wat je wel of niet doet”.

  Het Kids Powerrr Event begint om 11:00 uur en duurt tot 14:30 uur en wordt gehouden aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam (Boerderij Landvreugd). Meer informatie is te vinden op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scoutibng Tono-groep, Schiedam

 2. Scouts verkopen pepermunt voor nieuwe potten en pannen

  Op zaterdag 5 oktober organiseert scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell uit Apeldoorn weer de Pepermuntactie. Tijdens deze jaarlijkse actiedag gaan alle jeugdleden, ouders en leiding op pad om pepermunt te verkopen in heel Apeldoorn.

  “De belangrijkste actie van het jaar.” Vertelt Marlies van de Hesseweg, die in het actiecomité zit. “Met de opbrengst van deze actie kunnen we niet alleen materialen aanschaffen of het terrein onderhouden, maar ook proberen we om de contributie zo laag mogelijk te houden.” Want de filosofie van Scouting is dat kinderen uit alle lagen van de bevolking hier aan mee kunnen doen.

  Nieuw kookgerei
  Ieder jaar wordt er één onderdeel uit het scoutingspel uitgelicht. Dit jaar is dat nieuw kookgerei, met name koekenpannen. “Niet alleen de klassieke scoutingtechnieken horen binnen de activiteiten, ook koken is onderdeel van het scoutingspel. Alle leeftijden beleven hier veel plezier aan. De huidige koekenpannen zijn aan vervanging toe. De nieuwe koekenpannen zullen ook geschikt zijn voor houtvuur, zodat er uitdagend gekookt kan worden.”

  Komt u op 5 oktober de scouts tegen, bij u aan de deur of ergens anders in Apeldoorn? Koop dan één of meerdere doosje(s) pepermunt om de groep te steunen.

  Over Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell
  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell is lid van Scouting Nederland en daarmee onderdeel van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land. Scouting zorgt voor leuke en spannende vrijetijdsbesteding. De vereniging biedt ieder kind een veilige en leerzame speelomgeving en biedt uitdagende activiteiten voor jongeren.

  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell is de grootste scoutinggroep van Gelderland en is te vinden aan de Jachtlaan 4-6 in Apeldoorn. Deze locatie is een prachtig stuk bos en behoorde ooit tot de kroondomeinen.

  Bron: Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 3. Persbericht: Laat je uitdagen tijdens de open dag bij Scoutinggroep Indaba!

  Op zaterdag 28 september organiseert Scoutinggroep Indaba uit Zwolle-Zuid samen met de buren uit Oud-Ittersum een activiteitenprogramma voor alle (buurt)kinderen en volwassenen tijdens de Burendag. Gelijktijdig met de Burendag houdt de Scoutinggroep ook een open dag.

  De Burendag wordt gestart met een kleedjesmarkt in de wijk vanaf 13.00 uur en vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur kan jong en oud kennis maken met o.a. het spel van Scouting. Hoog & Droog, Heet & Lekker en Crea & Bea zijn de thema’s waarbij elk thema staat voor een uitdagende activiteit. Durf jij deze uitdaging aan?

  Scoutinggroep Indaba is gevestigd aan de Thorbeckelaan 14, naast het fietstunnel vlakbij SIO. Voor meer informatie: www.indabagroep.nl

  Bron: Scoutinggroep Indaba, Zwolle

 4. Jungle Fever: Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana organiseert open buurt dag

  Op 28 september 2019 organiseert Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana samen met Zo Kinderopvang en Bakkerij Victor Driessen een open buurt dag. Tijdens deze open buurt dag kunnen de bewoners uit de Vogelwijk en de omliggende wijken kennismaken met Scouting.

  Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

  Tijdens de open buurt dag krijgen de bezoekers in een notendop te zien wat Scouting allemaal inhoudt. Je kunt marshmallows roosteren boven het kampvuur, je laten uitdagen op een stormbaan, knutselen in knutselhoek, een pannenkoek eten, je laten schminken en er zijn nog veel meer activiteiten. Laat jij je ook uitdagen?

  Scouting staat open voor iedereen. Geloof, sekse, huidskleur of handicap spelen geen rol. Iedereen is dan ook welkom op 28 september 2019 bij Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana aan de Laan van Poot 93 te Den Haag. De open buurt dag is gratis toegankelijk en wordt gehouden van 11:00 tot 15:00 uur. Kijk voor meer informatie over de Scoutinggroep alvast op www.bepals.nl of https://www.facebook.com/bepals/.

  Kun je zaterdag 28 september niet aanwezig zijn maar ben je wel geïnteresseerd in onze Scoutinggroep? Dan ben je altijd welkom om op een andere zaterdag te komen kijken. Via de website kun je zien welke onderdelen er zijn en wanneer ze opkomst hebben. Vragen kun je stellen via het contactformulier op de website

  Bron: Scouting Be Pals Prinses Juliana, Den Haag

 5. Scouts vliegen over

  Schiedam – Een best lastige hindernisbaan, en daarna met een vlot overvaren. Dat was wat de oudste kinderen van elke leeftijdsgroep van de Scouting Tono-groep zaterdag ‘moesten’ doen om naar de volgende leeftijdsgroep te mogen.

  Foto: Richard Spruit

  “Overvliegen is bij Scouting altijd een feestje”, aldus Lukas van Mil, bestuurslid bij de Scouting Tono-groep. Van elke leeftijdsgroep gaan dan de oudste kinderen naar de volgende leeftijdsgroep”. Nadat de kinderen afscheid hadden genomen van hun vriendjes en vriendinnen volgde er een best pittige hindernisbaan. Daarna moesten ze met een vlot de Sweelincksingel oversteken op weg naar hun nieuwe leeftijdsgroep.

  Over drie weken, op 5 oktober, organiseert de Scouting Tono-groep het gratis Kids Powerrr Event. Dan mag ieder kind vanaf 4 jaar zelf over een hindernisbaan. Ook kan er met een touwbrug het water overgestoken worden of eten gemaakt worden boven een kampvuur. Aanmelden hiervoor kan op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 6. Scouting Sint Jorisgroep 5 start weer een uitdagend seizoen

  Den Haag, Scheveningen – Afgelopen zaterdag, 14 september, startte het nieuwe seizoen bij Scouting Sint Jorisgroep 5. Alle leden zijn wekelijks weer welkom om avontuurlijke activiteiten te ondernemen waarmee ze worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.  Een prima moment om eens met de Scouting kennis te komen maken.

  Nu de vakantie weer voorbij is, staan bij Scouting Sint Jorisgroep 5 de vrijdag avond & zaterdagen weer bol van uitdagende en leerzame activiteiten. Met 85 jeugdleden is dit één van de grootste jeugdorganisatie van Scheveningen.

  De zomerkampen waren mega cool!
  Tijdens de zomerstop hebben de verschillende leeftijdsgroepen niet stilgezeten, ze zijn in verschillende delen van Nederland en ook daarbuiten op zomerkamp geweest. De Bevers (leden van 4 t/m 7 jaar) sliepen een weekendje in Bleiswijk en beleefde avonturen in het thema ‘Pokemon’. De twee welpen groepen (7 t/m 11 jaar) waren te vinden in Ermelo en Ommen met de thema’s 'Draken' en 'Harry Potter’. De scouts (11 t/m 15 jaar) hebben een week doorgebracht in Austerlitz en hebben daar zelfstandig een kampement opgebouwd en gave activiteiten gedaan in het thema 'De leukste TV ploeg’. De explorers (15 t/m 18 jaar) hebben het nog verder gezocht! Zij zijn twee weken naar het buitenland geweest en waren in Sint Joris Weert, België.

  Gave activiteiten op de planning
  Gedurende het komende Scoutingseizoen worden door de vrijwillige leidinggevenden weer heel veel leuke activiteiten georganiseerd voor de verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten zijn heel divers. Van het organiseren van een verkiezing van de stoerste scout tot het lopen van een spannende natuurtocht. Maar ook primitief wijze pizza’s bakken boven een eigen gemaakt kampvuur, apenbrug beklimmen en weekendkampen staan op het programma. Je kunt het zo gek niet bedenken. Alles staat in het teken van samen, outdoor en uitdaging.

  Laat je uitdagen en doe mee!
  Kan jij wel tegen een stootje? En spreken de activiteiten die hierboven staan opgenoemd je aan? Kom dan eens bij ons kijken! Je kunt ons vinden aan de Brugsestraat 49 in het Belgisch Park, Scheveningen. Je mag drie keer gratis komen kijken. Kijk voor meer informatie ook eens op onze website: www.sintjorisgroep5.nl

  Bron: Scouting Sint Jorisgroep 5, Scheveningen

 7. Schiedamse Scouts op avontuur

  Schiedam – Binnen zitten of op de bank hangen? De kinderen bij de Scouting Tono-groep vinden het maar niets. Lekker naar buiten en daar samen een avontuur beleven of wat leren. En vanaf zaterdag kan dat weer.

  Foto: R. Spruit

  Op straat zie je nauwelijks nog kinderen buiten spelen. Toch is lekker in de natuur bezig zijn, zelfs al is dat in de stad, juist zo goed voor kinderen. Bij de Scouting Tono-groep kennen ze dit verhaal maar al te goed. “De Vereniging Natuurmonumenten heeft eens een lijst gemaakt met de ’50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e’. Zaken als een vlot bouwen, touwslingeren, de zon zien opgaan, je weg vinden met kaart en kompas of zelf een vuurtje maken. Minstens 30 hiervan kan je bij Scouting doen”, zo steekt Richard Spruit van wal, en van de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep.

  “Bij onze scoutinggroep kunnen kinderen op een verantwoorde manier zelf eens een vuurtje stoken. Dan mag het en leren ze het op de juiste manier te doen, zodat ze niet stiekem en gevaarlijk gebeurd. Ben je wat ouder, dan leer je ook je eigen eten op een vuurtje te koken”. Hetzelfde ziet Richard met bijvoorbeeld het zakmesinsige dat de meisjes en jongens bij de Scouting Tono-groep kunnen halen. “Wat je ziet is dat de welpen of scouts met zo’n insigne vaak zelfs verantwoordelijker met een zakmes omgaan dan hun eigen ouders. Tikken ze hun eigen ouders op hun vingers als ze niet veilig genoeg bezig zijn”.

  “Voor kinderen zijn dit avonturen die ze enorm laten groeien. De rest van hun leven blijven dit de positieve herinneringen aan hun jeugd. En vanaf aanstaande zaterdag begint de Scouting Tono-groep weer met de activiteiten. Voor meisjes en jongens vanaf 4 jaar is er nog plaats om ook in de buitenlucht op ontdekking te gaan, samen met je vriendinnen en vriendjes”. Hiervoor houdt de Scouting Tono-groep zaterdag haar seizoensopening. Kinderen die, gratis en vrijblijvend, ook eens mee willen doen kunnen zaterdag zo binnen lopen bij de scoutinggroep aan de Sweelincksingel 7 in Schiedam. De meisjes en jongens van 4 tot 7 tussen 13:30 en 15:30 uur. Ben je ouder, dan ben je tussen 10:00 uur en 12:00 uur welkom. Voor de ouders staat de koffie klaar.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 8. Schiedamse Scouts ontdekken boerenleven

  Schiedam/Oudewater – De welpen van de Scouting Tono-groep, allemaal echte stadskinderen, bivakkeerden het hele weekend op een echte boerderij. ’s Ochtends vroeg hielpen ze met het melken van de 100 koeien, en bekeken ze de kaasmakerij. Zo maakten ze kennis met het echte boerenleven.

  Op de boerderij van Mattieu en Tamara Spruit in Oudewater worden elke dag 100 koeien gemolken en zo’n 50 kalveren gehouden. Elke week maken de boer en boerin samen hier 90 kazen van. Echte, originele, boerenkaas waar de boerderij eerder nog een grote prijs mee binnenhaalde op de kaaskeuring. De welpen van de Schiedamse Scouting Tono-groep, meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar, mochten het hele weekend bivakkeren op de boerderij.

  “Onze meisjes en jongens zijn echte stadskinderen en hebben vaak geen idee hoe het leven op een boerderij er echt uitziet”, zo verteld Richard Spruit, een van de vrijwilligers van de Scouting Tono-groep. “Daarom zijn we een weekendje gaan logeren op deze boerderij in Oudewater, om het allemaal eens mee te maken. Scouting is tenslotte leren door doen”. Dat deze vrijwilliger en de boer neven zijn maakt het organiseren ook nog net even wat makkelijker.

  Op zaterdag keken de welpen rond bij de koeien, het jongvee en de kalveren. Op zondag stonden ze al om zes ‘s ochtends op om te helpen met het melken van de 100 melkkoeien. “Dat was wel heel vroeg”, zo verteld Amy, een van de welpen. Toch vond het tienjarige meisje het heel leuk om eens mee te maken. Daarna speelden de welpen zelf een boerderijspel, waarbij de dochter van de boer ook nog meespeelde.

  Toch waren de jongste kalveren het populairst, vooral bij de meisjeswelpen. De meeste jongens vonden de tractoren indrukwekkend. En natuurlijk het slapen in de hooischuur, waar de welpen op grote balen hooi konden overnachten. “Bij Scouting proberen we de kinderen wat meer bij te brengen dan gameboys en TV-kijken. Het liefst door ze zelf te laten ontdekken en ze zelf dingen te laten doen.”, legt Richard Spruit nog uit. “Zelf een weekendje op de boerderij, en er dan ook nog mogen blijven slapen in het hooi, is voor deze meisjes en jongens natuurlijk een groot avontuur”.

  Wie is geïnteresseerd in de Scouting Tono-groep kan op www.scoutingtono.nl kijken voor meer informatie.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 9. Scouting Boxtel wint brons op het NK Pionieren

  Afgelopen zaterdag vond het eerste Nederlands Kampioenschap Pionieren plaats in Soest. Een team stafleden van Scouting Boxtel deed hieraan mee en behaalde de derde plaats.

  De stafleden waren al vroeg op weg naar Soest, de wedstrijd zou om 5:18 van start gaan. De uitdaging was om in 10 uur tijd in een vak van 10 bij 10 meter met 10 personen een zo indrukwekkend mogelijk object te bouwen met niets dan palen en touw.

  Aan de wedstrijd deden teams mee van scoutinggroepen uit het hele land, waaronder groepen uit Zeewolde en Gemert. De concurrerende teams hebben onder andere een ophaalbrug, hoge toren en vliegtuig gemaakt. Scouting Boxtel koos ervoor om een object te maken zonder specifieke functie, maar wat er juist erg mooi uitziet. Het resultaat was een elegant paviljoen, waarbij gebruik werd gemaakt van de zogenaamde zesvormige polypedestra sjorring, een bijzondere knoop die zichzelf vastzet doordat elke paal op een naastgelegen paal rust.

  De jury, bestaande uit een aantal ervaren vrijwilligers, beoordeelde de teams op verschillende criteria, waaronder het ontwerp, de veiligheid tijdens het bouwen, de technische kwaliteit van de constructie en de sfeer in het team. Met name bij de laatste twee factoren scoorde Scouting Boxtel hoog. Na het bouwen werd er een groot net in de constructie gehangen, waarin het gehele team kon genieten van de zon.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 10. Poldervaart met suppende scouts

  Schiedam – Zaterdagochtend organiseerden WhaSup Schiedam, in samenwerking met de Kleine Ambassade, een speedclinic suppen op de Poldervaart. Een deel van de deelnemers waren de welpen van de Scouting Tono-groep.

  Suppen staat voor Stand Up Paddling, oftewel staand peddelen op een brede surfplank. Een deel van de deelnemers waren de welpen van de Scouting Tono-groep, die hier een leuke water-uitdaging in zagen. In twee groepen gingen ze het water op waar ze leerde om staand of hurkend te peddelen. Het andere groepje speelde op de kant het afval-kwartet van de Kleine Ambassade.

  Slechts één kind viel in het water, wat met het heerlijke weer vooral ‘lekker fris’ was. De rest had het peddelen vrij snel onder de knie.

  Wie is geïnteresseerd in de Scouting Tono-groep kan op www.scoutingtono.nl kijken voor meer informatie.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 11. Scouts uit regio klimmen in verlaten duitse fabriek

  Schiedam/Vlaardingen/Spijkenisse/Duisburg – De oudere scouts uit de regio, de explorers, hadden dit weekend hun tenten opgezet in Krefeld, bij Duisburg. Daar konden zij onder andere klimmen in een verlaten fabriek.

  Foto: Scoutingregio Maasdelta

  De jongeren van vijf verschillende scoutinggroepen vertrokken vrijdag naar Krefeld bij Duisburg. Na het opzetten van de eigen tenten volgde daar een weekend met veel plezier, een uitdagende hike en het klimmen in een verlaten fabriek, het ‘Landschaftspark Duisburg-Nord’. “Dat was heel bijzonder”, aldus een van de explorers. “Die fabriek was echt enorm, met gigantische betonnen muren en enorme staalconstructies. Daar waren dan klimwanden van gemaakt, soms best eng, maar als je eenmaal boven was, dan was dat zo mooi”.

  De explorers, meiden en jongens tussen de 15 en 18 jaar houden ieder jaar een uitdagend weekend met verschillende scoutinggroepen uit de regio, de Exploriteit. Dit jaar namen explorers deel van de Scouting Tono-groep en de Scouting Franciscus-Lodewijkgroep uit Schiedam, de Scouting Maurits-Viool uit Vlaardingen en Scouting Ruwaard van Putten en Scouting Hartelgroep uit Spijkenisse.

  Het weekend was georganiseerd door Scoutingregio Maasdelta die ieder jaar een dergelijk weekend organiseert voor de meiden en jongens tussen de 15 en 18 jaar. Hierbij staan altijd uitdagende activiteiten, samenwerking en outdoor voorop. Wie zelf in de genoemde leeftijdsgroep valt en toe is aan uitdagende activiteiten, samen met vrienden in een scoutinggroep, kan op http://maasdelta.scouting.nl kijken naar een scoutinggroep in de buurt.

  Bron: Scoutingregio Maasdelta

 12. Spotdropping en kapsalon bij jarige Scouting JMC

  ZOETERMEER – Scoutinggroep John McCormick vierde zaterdag 15 juni haar 73ste verjaardag tijdens de jaarlijkse JMC-dag. Om 14.00 uur verzamelden de bevers (5-7 jaar) en welpen (7-11 jaar) zich bij clubhuis De Chute. Zij begonnen in groepjes aan een spannende tocht waarbij ze een geheime opdracht kregen. Tijdens de tocht moesten ze uit handen van de boeven blijven. De boeven reden op de fiets of in de auto rond om de bevers en welpen te spotten. Werden ze gezien dan moesten ze waardevolle spullen aan de boeven afstaan.

  Om 16.30 uur kwamen ook de scouts (11-15 jaar), vrijbuiters (jongens en meisjes van 9 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen), explorers (15-18 jaar) en roverscouts (18-21 jaar) naar het Van Tuyllpark toe. Gezamenlijk werd de vlag gehesen en hield de voorzitter een woordje. Er werd stil gestaan bij 73 jaar Scouting JMC en bij het feit dat het dit weekend 20 jaar geleden is dat de eerste balk van clubhuis De Chute werd gelegd.

  Daarnaast kreeg de groep uit handen van Mike Honings grote Northface tassen op wieltjes gedoneerd die ze voor het vervoer en opslag van de materialen kunnen gebruiken.

  Mike Honings zit bij een landelijk onderdeel van de Brandweer: USAR.NL. Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan het specialistisch bijstandsteam USAR.NL worden ingezet. In binnen- en buitenland. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit.

  De gedoneerde tassen zijn gebruikt bij reddingsoperaties, maar omdat voor hun werk lichtere tassen noodzakelijk zijn worden de tassen gedoneerd aan verenigingen die ze ook goed kunnen gebruiken. De voorzitter van Scouting JMC, Rob van Hoogenhuizen, nam de tassen officieel in ontvangst en noemde Mike een held. Met een groot applaus werd hij door de scouts bedankt.

  Vervolgens was er voor alle aanwezige scouts een JMC-style Kapsalon BBQ maaltijd, waarna de bevers en welpen op huis aan gingen.

  Voor de oudere scouts was er om 20.00 uur een spotdropping. In 5 groepen werden ze geblinddoekt met de auto op verschillende plekken gedropt. Ze moesten proberen zo snel mogelijk terug zien te komen bij clubhuis De Chute zonder gespot te worden. Werden ze wel gezien dan kostte dit geld. Onderweg moesten 5 dingen verzameld worden als een bananenschil, een plukje haar van een dier en 3 veren van verschillende vogels. Ook moest een ei heel bij het eindpunt aankomen.

  Bij terugkomst was er nog een versnapering bij het kampvuur.

  Voor meer informatie over scoutinggroep John McCormick of voor de foto’s van de JMC-dag ga je naar de website www.johnmccormick.nl.

  Bron: Scouting John McCormick, Zoetermeer

 13. Vreemde figuren in Hof van Spaland

  Schiedam – Zaterdag liepen er nogal wat vreemde figuren in winkelcentrum Hof van Spaland. Veel winkelend publiek keek dan ook vreemd op. De bevers, welpen en scouts van de Scouting Tono-groep hielden een vossenjacht.

  In kleine groepjes zochten de meisjes en jongens van de Scouting Tono-groep naar verklede figuren. Zo liep er een hippie rond, zo weggelopen uit de jaren 60 en een gevaarlijk uitziende heks. Maar ook een zeer warm geklede eskimo.

  Dat waren nog de eenvoudig te herkennen vossen. Moeilijker was het bij de reiziger, die rondliep met een grote koffer, of de hardloopster of de lezer, die op zijn gemak een boek zat te lezen. “Zou dat een vos zijn?” was dan ook een vraag die bij de jonge scouts regelmatig te horen was, direct gevold door “durf jij het te vragen??”. Zo was de vossenjacht van de Scouting Tono-groep niet alleen erg leuk, maar leerde het de kinderen ook nog initiatief tonen en lef gebruiken.

  Uiteindelijk hadden alle groepjes alle verklede figuren gevonden. Daarom kregen ze van de reiziger, uit zijn grote koffer, wat lekkers als beloning. “Echt heel leuk”, aldus de 9-jarige Vera, die even daarvoor nog had geaarzeld of ze wel op de cowboy af durfde te stappen. Maar na een paar vossen was er geen aarzeling meer te bekennen.

  Elke week organiseert de Scouting Tono-groep leerzame, uitdagende en vooral leuke activiteiten voor kinderen en jongeren van 4 tot 24 jaar oud. De Scouting Tono-groep doet dat volgens het programma van Scouting Nederland, waarbij samen, uitdaging en outdoor voorop staat. Ben je zelf geïnteresseerd, kijk dan op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 14. Scouting De Mohicanen viert drie jubilea met groepsweekend

  Scouting De Mohicanen uit Den Haag viert dit jaar drie jubilea: het 80-jarig bestaan van de groep, 50 jaar meiden bij de groep (destijds zeer vooruitstrevend!) en 50 jaar gebruik van het huidig clubgebouw ‘De Wigwam’ in de Bosjes van Pex. Ter gelegenheid hiervan is de hele groep – zo’n 250 jeugdleden en vrijwilligers – in het Pinksterweekend op jubileumkamp geweest naar Harderwijk om er gezamenlijk een feestje van te maken.

  De kinderen werden naar Harderwijk gelokt voor een avontuurlijke Koekieloekie safaritour. Eenmaal aangekomen, werd duidelijk dat de Koekieloekie-vogel was gevlogen vanwege aantasting van zijn leefgebied. De uitbreiding van vliegveld Lelystad met de komst van Veluwebaan zou deze situatie niet verbeteren. De kinderen werden uitgedaagd om te zorgen dat de Koekieloekie-vogel binnen 48 uur weer zou terugkeren. Mocht dit lukken, dan was de Veluwebaan van de baan.

  De Mohicanen gaan graag een uitdaging aan. Aan de hand allerlei spelen zijn de scouts van jong tot oud gezamenlijk aan de slag gegaan. De handen gingen uit de mouwen, de creativiteit werd op de proef gesteld en de hersenen werden aan het denken gezet. Tussendoor werd – afhankelijk van de leeftijd - het Aviodome bezocht, paintball gespeeld op het strand of een hoogteparcours afgelegd in het klimbos. Natuurlijk mocht een gezamenlijke feestmaal en een groots kampvuur niet ontbreken. Met vereende krachten is het De Mohicanen gelukt om de Koekieloekie-vogel zich weer thuis te laten voelen in de bossen van Harderwijk. De projectontwikkelaars hadden het nakijken.

  Scouting De Mohicanen kan dus in verschillende opzichten terugkijken op een geslaagd jubileumkamp. Gedurende het gehele jaar staat Scouting De Mohicanen stil bij de drie jubilea. Op zaterdag 1 september wordt bijvoorbeeld een Buurtspeelfestival georganiseerd waar de buurtkinderen en hun ouders samen met de scouts allerlei leuke activiteiten kunnen doen in en om het clubgebouw.

  Over Scouting De Mohicanen
  Scouting De Mohicanen is een vereniging die wekelijks een programma verzorgt voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Scouting De Mohicanen is met ruim 200 leden de grootste scoutinggroep van Den Haag. De wekelijkse programma’s worden in het clubhuis, genaamd de Wigwam, georganiseerd. Het clubhuis ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij het strand. Scouting De Mohicanen biedt plaats aan kinderen en jongeren van 6 t/m 23 jaar en aan leidinggevenden van 18 jaar en ouder. De groep is verdeeld in diverse speltakken waarin kinderen en jongeren met leeftijdsgenoten bezig zijn met het veelzijdige spel van scouting. Meer weten? Kijk op www.mohicanen.nl

  Bron: Scouting De Mohicanen, Den Haag

 15. Op expeditie tijdens Open Dag Scouting

  Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell (SWIII/LBP) houdt op zaterdag 15 juni van 09:30 tot 16:30 uur een Open Dag op hun terrein aan de Jachtlaan 4-6 in Apeldoorn. Kinderen van alle leeftijden en hun ouder(s)/verzorger(s) zijn die dag van harte welkom om kennis te maken met scouting.

  Activiteiten
  Tijdens deze Open Dag is er van alles te doen op het prachtige stuk bos aan de Jachtlaan. Alle activiteiten tijdens de Open Dag passen binnen het survival-thema: ‘Expeditie Scouting’. In het bos zullen verschillende activiteiten plaatsvinden die de uitdaging en het plezier van scouting hebben. Zo is er een uitdagende klimmuur, een heuse rodeostier en worden er de mooiste kampvuurtjes gemaakt. Er is voor iedereen wat te doen, dit is ook iets waar scouting voor staat. De ouders kunnen op verschillende punten informatie over scouting en de scoutinggroep verkrijgen gedurende de dag, terwijl de kinderen zich vermaken met alle georganiseerde activiteiten.

  Programma
  Net zoals elke zaterdag heeft de scoutinggroep een ochtend- en een middagprogramma. Dit houdt dat er tussen 09:30 en 12:00 allerlei activiteiten plaatsvinden. Om 14:00 starten de activiteiten vervolgens opnieuw en deze gaan door tot 16:30.

  Vrijwilligers
  Bij scoutinggroep SWIII/LBP zijn vrijwilligers van harte welkom! Dus ben jij creatief, avontuurlijk, verantwoordelijk en een teamspeler? Dan ben jij diegene die ze zoeken om leiding te komen geven. Scoutingervaring is absoluut niet noodzakelijk. Dus kom zaterdag 15 juni naar het terrein aan de Jachtlaan in Apeldoorn voor meer informatie of kijk op www.sw3lbp.nl.

  Bron: Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell, Apeldoorn

 16. Gezocht: beste scouts van Nederland!

  Elk jaar worden tijdens het Pinksterweekend de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) georganiseerd, waarbij honderden scouts uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan om de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. De scouts van Scouting Boxtel zijn hier ook bij aanwezig. De LSW vindt jaarlijks plaats bij Scouting Labelterrein Buitenzorg in Baarn. Dit jaar is het de 82e editie, die plaatsvindt van 8-10 juni 2019.

  Voorrondes
  Meedoen aan de landelijke Scoutingwedstrijden kan niet zomaar. Tijdens voorrondes in de 46 regio’s van Scouting Nederland wordt besloten welke Scoutinggroepen goed genoeg zijn om te deel te nemen. Scouts in de leeftijd van 11-15 jaar gaan tijdens deze regionale Scoutingwedstrijden de strijd al aan met alle groepen uit hun Scoutingregio. Alleen de beste mogen door naar de LSW in Baarn. Zij vertegenwoordigen hun Scoutinggroep én regio. De scouts van Scouting Boxtel werden tijdens de regionale Scoutingwedstrijden tweede en plaatsten zich zo voor de LSW. Ze vertegenwoordigen hun Scoutingregio, Hart van Brabant.

  Samenwerking
  Tijdens de LSW worden scouts getest op échte Scoutingvaardigheden, zoals kamperen en het werken met GPS. Maar dat is niet het enige: ook theater-, sport- en creatieve activiteiten komen aan bod. Het belangrijkste tijdens het weekend is een goede samenwerking. De leidinggevenden blijven thuis en dus moeten de scouts het helemaal zelf doen. Dat kan alleen met een goede samenwerking. Ze moeten zich sociaal opstellen en hun grenzen verleggen. Zo ontwikkelen ze zich tot zelfstandige volwassenen.

  Geschiedenis
  De oorsprong van de LSW gaat ver terug. Al in 1924 werden er wedstrijden georganiseerd om te bepalen wie er naar de wereldkampioenschappen Scouting mocht, destijds in Denemarken. De succesformule is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement waar duizenden scouts uit Nederland aan deelnemen.

  Scouting Boxtel
  Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma’s voor kinderen van 5 t/m 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma’s afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

  Bron: Scouting Boxtel

 17. Teams Scouting Panoord zijn klaar voor de Landelijke Scouting Wedstrijden

  Elk jaar worden tijdens het Pinksterweekend de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) georganiseerd, waarbij honderden scouts uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan om de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. De LSW vindt jaarlijks plaats in Baarn. Dit jaar is het de 84e editie, deze zal plaatsvinden van 8 t/m 10 juni 2019. Deze keer gaan twee teams van Scouting Panoord uit Zwijndrecht aan deze wedstrijden deelnemen. Na weken van voorbereiding zijn zij er beiden helemaal klaar voor.

  Meedoen aan de landelijke Scoutingwedstrijden kan niet zomaar. Tijdens voorrondes in de 46 regio’s van Scouting Nederland wordt besloten welke Scoutinggroepen goed genoeg zijn om te deel te mogen nemen. Duizenden Scouts in de leeftijd van 11 tot 15 jaar gaan tijdens deze regionale Scoutingwedstrijden de strijd al aan met de groepen uit hun eigen Scoutingregio. Alleen de beste mogen door naar de LSW in Baarn. Zo ook de teams van Panoord, die in de regionale wedstrijden van de regio ‘Rond de Biesbosch’ de eerste en derde plaats wisten te bereiken. Dankzij deze prestaties mogen zij beiden, samen met een team van Scouting Alblasserdam, namens de regio deelnemen. Een unicum, want nog niet eerder mocht Scouting Panoord twee teams tegelijkertijd afvaardigen naar de LSW.

  Tijdens het Pinksterweekend van 8 tot en met 10 juni worden scouts getest op échte scoutingvaardigheden, zoals pionieren, routetechnieken en het maken van een goed kampement. Daarnaast komen ook theater-, sport- en creatieve activiteiten aan bod. Een uitdagend scoutingprogramma is tenslotte enorm breed. Het belangrijkste tijdens het weekend is een goede samenwerking. De leidinggevenden blijven thuis en dus moeten de scouts het helemaal zelf doen.

  Tijdens de voorbereiding is daarom ook naast de scoutingtechnieken juist hierop extra getraind. Verder zijn alle spullen, zoals tenten, kookspullen, hout en touwen en ander materiaal uitgezocht, nagekeken en klaargezet. Afgelopen weekend zijn de laatste voorbereidingen afgerond en zijn beide teams klaar om de strijd aan te gaan.

  Scouting Panoord wenst de twee teams veel succes komend Pinksterweekend!

  Bron: Scouting Panoord, Zwijndrecht

 18. Welpen terug van Magisch Kamp

  Schiedam/Burg-Haamstede – De welpen van de Scouting Tono-groep keerden zondag terug van het Magisch Kamp. Tijdens dit kamp leerden zij alles om het magische brouwsel te maken dat hun leiding van de Wilde Wateren Builenvloek af moest helpen.

  image

  Foto: R. Spruit

  Een week voor het kamp vonden de welpen een grote ton met hierin twee groene cupcakes en een brief van Hekselotje. Hieruit bleek dat zij de cupcakes speciaal “voor de lieve en fantastische leiding” van de helpen had gebakken. Helaas bleken de cupcakes wel vervloekt, en kreeg de leiding de Wilde Water Builenvloek.

  Tijdens hun kamp in Burg-Haamstede trokken de welpen de duinen in om zo het geheim van de zeeheks te ontrafelen en de ingrediënten te verzamelen voor het tegengif. Zondagochtend brouwden zij dit magische drankje. Gelukkig werd de leiding hierdoor weer helemaal genezen.

  “Welpen spelen nog helemaal in hun fantasie”, zo verteld Thomas Langeweg, een van de leiders. Tijdens dit spelen leren ze heel veel, waaronder samen werken, doorzetten maar ook handige technieken zoals orientatie”. Het hemelvaartskamp van de welpen van de Scouting Tono-groep duurde van woensdag tot zondag.

  Wie zelf ook bij de welpen wil kijken is van harte welkom. Alle meisjes en jongens tussen de 7 en 11 jaar oud mogen met de welpen meedoen. Kijk hiervoor op www.scoutingtono.nl.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam

 19. Den Haag wint Kaagcup 2019

  Waterscouts van de uit Macdonald groep uit Den Haag hebben de Kaagcup 2019 gewonnen. De Hubertus-Brandaan uit Voorburg en Scouting Alphen aan den Rijn werden tweede en derde. De  44e editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. In totaal deden 1400 waterscouts mee, met zo’n driehonderd boten. De deelnemende kinderen kwamen uit de regio’s Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Amstelveen, Haarlem en Rotterdam.

  De wisselprijs in de instructieklasse voor de jongere deelnemers werd gewonnen door Waterscouting St. Willibrordus uit Gouda. In de vrije klasse voor de oudste deelnemers ging de prijs naar de S.B.N. Doorman M.O.V.O. uit Rotterdam. De Bim-Bakenesser groep uit Haarlem mocht de wisselprijs voor de schouwen, een iets uitdagender boottype, in ontvangst nemen.

  Wedstrijdleider Angela Schubert blikt tevreden terug: ,,We hebben drie mooie en spannende wedstrijden kunnen zeilen. Waarbij de deelnemers konden laten zien wat hun zeilkwaliteiten waren bij zowel veel als weinig wind. Het is altijd weer leuk om te zien hoe fanatiek de jeugdige deelnemers het evenement beleven, waar ze vaak al weken naar uitgekeken hebben.”

  De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluitend gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. Op vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden gezeild die bepaalden in welk veld (op welk niveau) de deelnemers de zaterdagwedstrijden zouden starten. Per veld waren er drie prijzen te verdienen. De scoutinggroep die met drie of meer lelievletten meedeed en bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. Ook vorig jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep.

  Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum. In het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

  Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

  Bron: Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden

 20. Welpen maken Talaabpool schoon

  Schiedam – Zo’n 200 welpen uit de regio verzamelden zich zaterdag in Brielle. Volgens het themaverhaal hielpen ze daar om de Talaabpool uit het Junglebook te ontdoen van plastic. Tegelijkertijd vermaakten ze zich op en rond het Brielse Meer.

  “Welpen zijn meisjes en jongens van 7 tot 11 jaar. We willen ze graag op een speelse manier bewust maken van de wereld om hen heen”, zo verteld Peter van Dalen, een van de organisatoren van Scoutingregio Maasdelta. “Tegelijkertijd is alles op deze leeftijd nog heel speels.”

  De kinderen deden onder andere een wedstrijd waarbij water doorgegeven moest worden en flink nat konden worden en ze verfden met hun neus. Het thema was het schoonmaken van de Talaabpool, een meer uit het Jungleboek wat het algemene welpenthema is. Hoogtepunt was toch wel het zeilen waarbij de jonge scouts door hun oudere collega waterscouts werden meegenomen in de zeilboten over het Brielse Meer. Ook stapten de 200 welpen in de kano om in groepjes van 3 over het meer te peddelen.

  De ruim 200 welpen kwamen uit Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en de scoutinggroepen van de Zuid Hollandse eilanden. Vanuit Schiedam deden de welpen van de Scouting Tono-groep en de Scouting BvH mee.

  “Het was heel leuk om ook eens te spelen met zo veel welpen van andere Scoutinggroepen”, zo verteld de 8-jarige Eva. “Zelf zit ik bij de Scouting Tono-groep uit Schiedam-Groenoord, maar hier komen welpen uit de hele regio bij elkaar.” Zelf vond ze het kanoën het leukste, hoewel de vragenkwis bij deze welp ook goed scoorde.

  Bron: Scouting Tono-groep, Schiedam